Blog

ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ

Το 2005 ήταν μια σπουδαία χρονιά για το κόμικς στην «Φοιτητική Εβδομάδα».

Οι στόχοι των διοργανωτών ήταν δύο: Από την μία να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας των εκθέσεων κόμικς της φοιτητικής εβδομάδας ακριβώς ως είχε (ελεύθερη συμμετοχή χωρίς οποιουδήποτε είδους διακρίσεις ή καλλι¬τεχνικά κριτήρια), και από την άλλη, να ικανοποιηθεί ένα ρεύμα μέσα στην ομάδα των δημιουργών για διαχωρισμό των πιο άρτιων – επαγγελματικών δουλειών κόμικς, από τις ερασιτεχνικές, καθώς σίγουρα κάποιοι προσπαθούσαν και είχαν περισσότερο μεράκι από άλλους.

Η λύση που δόθηκε ήταν να γίνουν 2 εκθέσεις, η μια στα πρό¬τυπα της προηγούμενης χρονιάς, στον ίδιο χώρο, και μιας ελληνοϊταλικής, στην οποία θα προσκαλούνταν δημιουργοί από την ομάδα κόμικς «Τrinacria» της Σικελίας, με έδρα το Παλέρμο και στην οποία μπορούσαν να συμμετέχουν όσοι από τους έλληνες δημιουργούς των προηγούμενων εκθέσεων δήλωναν πως αποβλέπουν σε πιο στενή σχέση με την δημιουργία του κόμικς, με την προϋπόθεση βέβαια να συμμετέχουν και στις δύο εκθέσεις, ώστε να μην υποβαθμιστεί η κύρια φοιτητική έκθεση. Για να γίνει εφικτή η πρόσκληση των Ιταλών δημιουργών, εκτός από την σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Φ.Ε. κoυ Σ. Πατσαλίδη, χρειάστηκε και η συνδρομή του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του πρόεδρου του, κυρίου Ε. Peraro, οπότε και εξασφαλίστηκε το κονδύλι όχι μόνο για την διοργάνωση της έκθεσης, αλλά και για την πρόσκληση όσων από τους Ιταλούς δημιουργούς του «groupo trinacria» που συμμετείχαν με τα έργα τους, ήθελαν να παραστούν κατά την διάρκεια της ελληνοϊταλικής έκθεσης κόμικς, στην πόλη μας.

Η φοιτητική έκθεση είχε τον τίτλο «Με το ζόρι» και συμμετείχαν σε αυτήν 35 δημιουργοί. Συντελεστές της διοργάνωσης ήταν οι Χρήστος Σταμπουλής και Μάριος Δεδούκος, για την γραφιστική επιμέλεια του λευκώματος υπεύθυνες ήταν η Σοφία Σπυρλιάδου και η Χριστίνα Ανθηροπούλου, ενώ οι Κωστής Τζωρτζακάκης, Τσακιρέλης Γιώργος, Τεξής Γιάννης και Πέτρος Χριστούλιας διοργάνωσαν παράλληλα events για την προώθηση της έκθεσης.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στον Εκθεσιακό Χώρο της Πολυτεχνικής (Αρχιτεκτονική Σχολή), και είχε μεγάλη επιτυχία και ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου από αυτήν της προηγούμενης χρονιάς.

Η Ελληνοϊταλική έκθεση με τίτλο: «Gicco di china – Παιχνίδι μελάνης» εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης αμέσως μετά το πέρας της έκθεσης «Με το ζόρι». Την έκθεση άνοιξε με ομιλία του ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κος Π. Μαρτινίδης και είχε να παρουσιάσει εξαιρετικές δουλειές, αν και η προσέλευση των φίλων των κόμικς ήταν αισθητά πιο μικρή από την προηγούμενη. Συμμετείχαν με δουλειές τους, περίπου 25 δημιουργοί από την πόλη μας και την Σικελία. Υπεύθυνοι για την διοργάνωση ήταν οι Χρήστος Σταμπουλής, Μάριος Δεδούκος (επιμέλεια λευκώματος) και Κωστής Τζωρτζακάκης.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.