Blog

ΖΟΥΝΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ

Ήταν μια φορά μια Έκθεση Κόμικς…

Ο θεσμός της έκθεσης κόμικς της “Φοιτητικής Εβδομάδας” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2001 με την πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων δημιουργών κόμικς που ονομάζονταν «Ένατη Διάσταση». Την ομάδα αυτή συνέστησαν, τον Νοέμβρη του 1999, ο Πάνος Κρητικός, ο Νίκος Δαλαμπύρας και ο Παύλος Γενίτσαρης και πολύ σύντομα πλαισιώθηκε από μια μεγάλη παρέα ταλαντούχων ανθρώπων που επέλεξαν να εκφραστούν καλλιτεχνικά μέσα από την τέχνη των κόμικς.

 Οι τρείς τους είχαν συναντηθεί, μαζί με άλλους νέους και φιλόδοξους δημιουργούς, στο εργαστήριο κόμικς που λειτουργούσε το διάστημα 1997 – 1998 στο εντευκτήριο του Δήμου Αγίου Παύλου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του σκιτσογράφου και δημιουργού κόμικς Γιώργου Κωσταντίνου. Προϊόν της προσπάθειας αυτής ήταν ένα μικρό αλλά όμορφο άλμπουμ με τίτλο “Χωματερή“, μιας ανθολογίας κόμικς η έκδοση και η κυκλοφορία της οποίας ενόχλησε -προς έκπληξη μας- διάφορους και για διάφορους λόγους. Το εργαστήρι λειτούργησε με δύο διαφορετικές ομάδες δημιουργών (ας τις πούμε «τάξεις») για ενάμιση χρόνο περίπου. Με το πέρας της χρηματοδότησης του εργαστηρίου από το πρόγραμμα “Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997” και με την μετακόμιση του εμψυχωτή και συντονιστή της ομάδας (η οποία στο ενδιάμεσο ονομάστηκε “Εικονοστρόβιλος“) Γιώργου Κωνσταντίνου στην Ισπανία, η λειτουργία του διακόπηκε.

Καθε τέλος, λένε, είναι και μια νέα αρχή. Έπειτα λοιπόν από ένα σύντομο διάστημα απραγίας, τα μέλη του εργαστηρίου που διατήρησαν επαφή μεταξύ τους, αρνούμενα να εγκαταλείψουν την ενασχόληση τους με το αντικείμενο, δημιουργούν μια νέα παρέα που ονομάζουν “Ένατη Διάσταση” ( τίτλος που λειτουργούσε ως φόρος τιμής προς την ένατη τέχνη, αυτή των comics) και ξεκινούν να εκδίδουν τις δουλειές τους μέσα από μια αυτοχρηματοδοτούμενη έκδοση (ας την πούμε fanzine) υπό τον τίτλο “Ανόργανη Ύλη“. Σύντομα, η νέα αυτή και πολύ φιλόδοξη, εκδοτική προσπάθεια συγκεντρώνει γύρω της ακόμα περισσότερους ερασιτέχνες ,τότε, δημιουργούς κόμικς της Θεσσαλονίκης.

Όταν ο Νίκος Δαλαμπύρας αντιλήφθηκε την δυνατότητα να “εκμεταλλευθεί” τις παροχές του θεσμού της “Φοιτητικής Εβδομάδας” (μιας και, ήδη, συμμετείχε στην διοργάνωση του φεστιβάλ φοιτητικών μουσικών σχημάτων, το οποίο εξακολούθησε να κάνει μέχρι και το 2010 – μια διοργάνωση που ήταν γνωστή με τον τίτλο “Rockemon”…) και να προωθήσει τη δημιουργία ενός δεύτερου άλμπουμ με κόμικς, έριξε στο τραπέζι την ιδέα της δημιουργίας μιας έκθεσης κόμικς, που θα εντάσσονταν στις δραστηριότητες του θεσμού. Μετά την αρχική δυσπιστία, κυρίως λόγω της άγνοιας επί του αντικειμένου, η «Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Α.Π.Θ.» με τότε πρόεδρο την κα. Α. Ευκλείδη και γραμματέα τον κ. Σ. Κούρτη, έδωσαν την έγκριση τους για ένα μικρό χρηματικό ποσό, που θα χρησιμοποιούνταν για την διοργάνωση μιας έκθεσης κόμικς στην οποία θα συμμετείχαν φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με το μικρό αυτό χρηματικό ποσό, με ελάχιστη οργανωτική εμπειρία, αλλά και με τεράστιες φιλοδοξίες, η ομάδα των φοιτητών/δημιουργών κόμικς κατάφερε να κάνει ένα μεγάλο βήμα (το οποίο σήμερα μοιάζει με άλμα) για την κόμικς σκηνή της Θεσσαλονίκης! Στον χώρο του αναγνωστήριου της Νέας Πτέρυγας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., συγκέντρωσε, το 2001, τα έργα 21 φοιτητών, αρκετοί εκ των οποίων συνεχίζουν ακόμη και σήμερα, να ασχολούνται με την δημιουργία κόμικς και μάλιστα σε επαγγελματικό επίπεδο. Στην έκθεση αυτή υπήρξε και η φιλική συμμετοχή γνωστών δημιουργών της πόλης, γεγονός που έδωσε ένα ξεχωριστό και πιο επίσημο χαρακτήρα στην όλη προσπάθεια, ενώ σημαντική ήταν η αρωγή της νεοσύστατης- τότε- εκδοτικής εταιρίας κόμικς O2Η Books. Το άλμπουμ της έκθεσης με τίτλο “Ζουν Ανάμεσα Μας“, τυπώθηκε σε μόλις 500 αντίτυπα τα οποία εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο ώρες ( και σίγουρα αποτελεί πλέον ένα από τα πιο δυσεύρετα και συλλεκτικά fanzine του είδους του) και σήμερα, για όλους εμάς που συμμετείχαμε, η έκθεση αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα πορεία μας, μιας και ήταν το πρώτο άνοιγμα της «Ένατης Διάστασης» στο «ευρύ κοινό» αλλά και «επίσημη πρώτη» για γνωστούς δημιουργούς της σύγχρονης ελληνικής σκηνής όπως είναι ο Γιάννης Τεξής, ο Χρήστος Σταμπουλής, ο Σταύρος Κιουτσιούκης, ο Τάσος Ζαφειριάδης (ΤΑΖ), ο Πέτρος Χριστούλιας, ο Γιώργος Τσούκης (Trashman) κ.α.

[widgetkit id=64]

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.