Blog

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΜΕΛΑΝΙ

Δυστυχώς όλα τα ωραία πράγματα έχουν και αυτά κάποια στιγμή ένα τέλος…

 

Η έκθεση που φιλοξενήθηκε επί σειρά ετών στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας , δέχθηκε ένα καίριο πλήγμα από την στιγμή που ο ίδιος ο θεσμός κλυδωνίστηκε από την έλλειψη πόρων για την ομαλή διεξαγωγή του. Μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης και των γενικότερων  περικοπών,  το Α.Π.Θ. δεν ήταν πλέον σε θέση να υποστηρίξει την διοργάνωση με ένα «κεφάλαιο κίνησης», όπως συνέβαινε όλα  τα  προηγούμενα χρόνια…

Ωστόσο, το τέλος μιας σχέσης ,λένε, είναι η αρχή μιάς άλλης και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό απ’ ότι στην περίπτωση μας. Η διοργάνωση της εκθέσεως comics και επιτραπέζιων παιχνιδιών ήταν πλέον αρκετά ώριμη για να «απογαλακτιστεί» και οικονομικά από την προστασία του Α.Π.Θ.  Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε ουσιαστικά όχι μόνο η αξιόλογη προσπάθεια των προηγούμενων ετών,  που προσέφεραν πλέον μία αναγνώριση  (ας μην ξεχνάμε πως είναι η μοναδική έκθεση του είδους της στην Βόρειο Ελλάδα , με σταθερή παρουσία και συνάμα μία από τις μακροβιότερες πανελλαδικώς), αλλά και μια ακόμη συγκυρία, που τα μέλη της ομάδας μας δεν άφησαν να πάει χαμένη…

Το έτος 2012 ορίστηκε ως το έτος των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Με έναν εξαιρετικό διπλωματικό ελιγμό η ομάδα κατόρθωσε να συμπεριλάβει την έκθεση της στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών και έτσι να εξασφαλίσει –για μία ακόμη φορά- την υποστήριξη κάποιων φορέων, τόσο από χρηματικής σκοπιάς, όσο και από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής.

Επιδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το ευρηματικό τους ταλέντο, τα μέλη της Inkorrekt σκαρφίστηκαν έναν ακόμη παιχνιδιάρικο, διφορούμενο, επίκαιρο  και χιουμοριστικό τίτλο και έτσι, τον Νοέμβριο του 2012 φιλοξενήθηκε για μία ακόμη φορά στο Γαλλικό Ινστιτούτο  Θεσσαλονίκης η έκθεση «Μπουγάτσα Με Μελάνι»!

Η έκθεση αυτή είχε τις εξής , θα μπορούσαμε να πούμε, καινοτομίες σε σχέση με όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις:

  • ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία η διοργάνωση λάμβανε χώρα φθινοπωρινό μήνα ( Η «Φοιτητική Εβδομάδα» γινόταν παραδοσιακά τον μήνα Μάιο).
  • ήταν η πρώτη έκθεση κατά την οποία την ευθύνη εκτύπωσης, πώλησης και διακίνησης του καταλόγου την είχε αποκλειστικά μία εκδοτική με γνώση του αντικειμένου των κόμικς: η «Ένατη Διάσταση»! Πλέον ο κατάλογος της εκθέσεως θα μπορούσε να πωλείται κανονικά, σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην δουλειά μας να φτάσει εύκολα και άμεσα στα χέρια ανθρώπων που δεν είναι από την Θεσσαλονίκη.
  • ήταν η πρώτη φορά όπου οι συμμετέχοντες δημιουργοί καλούνταν να δημιουργήσουν βάση μιάς κοινής θεματικής και όχι με ελεύθερη θεματική. Όλα τα έργα της εκθέσεως όφειλαν να έχουν μία σχέση με την πόλη της Θεσσαλονίκης, ώστε να δικαιολογείται έτσι και η ένταξη της διοργάνωσης μας στο ευρύτερο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων . Αυτός ο περιορισμός έδωσε ουσιαστικά στον κατάλογο, αλλά και στην έκθεση γενικότερα, μία ομοιογενής εικόνα.
  • ήταν η πρώτη φορά που την χρηματοδότηση της διοργάνωσης την κάλυψαν στο μεγαλύτερο της ποσοστό χορηγίες τρίτων, γεγονός που από μόνο του αποτελεί ένα επίτευγμα, ειδικά στις συγκεκριμένες οικονομικές συγκυρίες και συνθήκες της εποχής. Την διοργάνωση μας την «αγκάλιασαν» ουσιαστικά εκδοτικοί οίκοι, βιβλιοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών, δείχνοντας την δυναμική της τοπικής αγοράς.

Επίτιμος προσκεκλημένος της διοργάνωσης  -εκ μέρους του Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.–  ήταν ο κος Β. Νικόλτσιος, διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνος, ο οποίος έκανε ομιλία σχετική με τον αγώνα του ελληνικού στρατού κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και την «κούρσα» για την κατάληψη/απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα της Inkorrekt, μέσω του Ο. Ερμείδη (Οrestix), ικανοποίησε το αίτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου να προβληθεί η κουλτούρα των γαλλικών κόμικς, με την παρουσίαση μίας εργασίας για την ζωή του σπουδαιότερου ίσως Γάλλου σεναριογράφου και δημιουργού R. Goscinny.

Αντίστοιχα, ο σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. κλήθηκε να ανταποκριθεί σε μία πρόκληση, που ήταν το πάγιο αίτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου, που -ως οικοδεσπότης- επιθυμούσε να υπάρχει μία πιο άμεση σύνδεση των επιτραπέζιων παιχνιδιών με την γαλλική ιστορία και το πήγε ένα βήμα παραπέρα, ουσιαστικά παρουσιάζοντας μια σειρά από παιχνίδια με ειδικό ελληνο-γαλλικό ιστορικό ενδιαφέρον!

H διοργάνωση μας είχε πλέον αρχίσει να αποκτά ένα καινούργιο, ιδιαίτερο, διανθισμένο και ανανεωμένο πρόσωπο!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.