Blog

TΑ ΠΑΙΞΑΜΕ

Κάτα κάποιο τρόπο τα πράγματα αρχίσαν να κυλάνε από ένα σημείο κι έπειτα μόνα τους…

 Δημιουργήσαμε ένα θεσμό τον οποίο το κοινό της πόλης, οι φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε κατά το παρελθόν, η τοπική αγορά και (όχι μόνον) τον περιμένει και τον αποζητά. Η προετοιμασία μας για την έκθεση που φιλοξενήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο τον Νοέμβριο του 2013, ουσιαστικά ξεκίνησε σχεδόν με την λήξη της προηγούμενης εκθέσεως.

Βασικό πρόβλημα σε μία διοργάνωση του είδους αυτού είναι πάντα η πηγή χρηματοδότησης της και για μία ακόμη φορά η τύχη φαίνεται πως χαμογέλασε στην ομάδα της Inkorrekt. To  γεγονός πως η οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας-Θεσσαλονίκη 2014 θέλησε ,πιλοτικά, να εντάξει την διοργάνωση μας στον προγραμματισμό για τις εναρκτήριες πολιτιστικές της δράσεις, μας έδωσε την ευκαιρία να εξασφαλίσουμε για μία ακόμη φορά ένα χρηματικό ποσό εκκίνησης. Τα υπόλοιπα ήταν κάπως πιο εύκολα..ή  έτσι τουλάχιστον νομίζαμε!

Για μία ακόμη χρονιά, την επιμέλεια έκδοσης, αλλά και την κυκλοφορία του καταλόγου/λευκώματος της έκθεσης, η Inkorrekt την εμπιστεύτηκε στην εκδοτική «’Ενατη Διάσταση» και συγκρίνοντας με τα παραδείγματα των παρελθόντων ετών, επιλέχτηκε για μία ακόμη φορά να ακολουθηθεί η οδός της ενιαίας θεματικής. Η έκθεση «Τα Παίξαμε» φιλοξένησε τα έργα περισσοτέρων από 30 δημιουργούς, παλαιότερων αλλά και νεοεμφανιζόμενων, καταλήγοντας έτσι να είναι μία από τις πλουσιότερες σε συμμετοχές στην ιστορία του θεσμού. Αυτό, πέρα από το αισιόδοξο μήνυμα που αφήνει για το μέλλον της ελληνικής σκηνής των κόμικς, ανέδειξε και ένα από τα προβλήματα της διοργάνωσης, που είναι η ορθή διαχείριση του διαθέσιμου εκθεσιακού χώρου.

Παρά τα όποια εσωτερικά οργανωτικά προβλήματα, την προβληματική κατά περιόδους επικοινωνία και συνεργασία με την «Θεσσαλονίκη – Ε.Π.Ν.  2014», τον όγκο δεδομένων και παραμέτρων που έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν, η έκθεση λειτούργησε με απρόσμενη επιτυχία, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων, τόσο στους συντελεστές της, όσο και στους υποστηρικτές της.

Καθώς πιστεύουμε πως ακόμα μαθαίνουμε από τα λάθη μας (που σίγουρα κάνουμε…),  είναι πάγια επιθυμία μας να προσθέτουμε ή να δοκιμάζουμε κάθε χρόνο και κάτι το καινούργιο, για να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μας. Έτσι, η έκθεση «Τα Παίξαμε» καινοτόμησε σε σχέση με τις προηγούμενες στο ότι ήταν η πρώτη μας διοργάνωση που είχε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με πρόγραμμα μαθημάτων και εργαστηρίων γύρω από την τέχνη των comics, προσαρμοσμένα για παιδιά όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και για ενήλικες! Κατά την διάρκεια της λειτουργίας της, δέχτηκε περισσότερες  από 30 οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές και εκατοντάδες μαθητές όλων των ηλικιών είχαν έτσι την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -εντελώς δωρεάν- τόσο τις παρουσιάσεις του συλλόγου Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., όσο και τα μαθήματα σχετιζόμενα με τα comics, που παρέδωσαν μέλη/φίλοι της Inkorrekt.

Παράλληλα, οργανωμένο bazaar εκδοτών και καταστημάτων παρείχε στους επισκέπτες της εκθέσεως μία πολύ σαφή και πλούσια  εικόνα της ελληνικής (και όχι μόνον) αγοράς των παιχνιδιών και των comics, ενώ ένας πλήρως ενημερωμένος πάγκος, με όλες τις καινούργιες αυτοεκδόσεις, περίμενε για μία ακόμη φορά τους πιο «υποψιασμένους» επισκέπτες.
Στο κομμάτι των παιχνιδιών, οι σύλλογοι «Ωρίωνας» και η «Ομάδα Φαντασίας Θέρμης» ξαναέδωσαν το παρόν τους, γεμίζοντας το πρόγραμμα μας με συμμετοχικά παιχνίδια.
Την διοργάνωση τίμησε τέλος με την παρουσία του ο καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. κος Π. Μαρτινίδης, αναγνωρισμένος θεωρητικός των κόμικς,  με ομιλία σχετική με το αντικείμενο αυτό.

Για μία ακόμη φορά, η διοργάνωση οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα Μ. Πάσχου, τον γενικό πρόξενο της Γαλλίας κο C. Le Rigoleur, αλλά και σε όλο το υπόλοιπο προσωπικό του Γαλλικού Ινστιτούτου, στον κο Μ. Παπαιωάννου, γενικό συντονιστή της οργάνωσης «Θεσσαλονίκη – Ε.Π.Ν. 2014», αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις,  που με τον τρόπο τους έκαναν εφικτή την οργάνωση μας για μία ακόμη χρονιά. Η λίστα είναι πλέον τόσο μεγάλη και οι σχέσεις που αναπτύξαμε με όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι τόσο ζεστές, που ξεπερνάνε τον ξύλινο και τυπικό επαγγελματισμό. Αυτός όμως είναι  και ο χαρακτήρας που θέλουμε να έχει πάντα η διοργάνωση μας…απλός και ανθρώπινος!

Όπως δηλαδή όταν απολαμβάνεις την ανάγνωση ενός κόμικς ή παίζεις ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με την παρέα σου!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.