Blog

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 2014

Η « Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας » είναι ένας τίτλος που απονέμεται σε μία ευρωπαϊκή πόλη για την περίοδο ενός έτους , κατά την οποία τις δίνεται η ευκαιρία να αναδείξει, μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα , δράσεις που σχετίζονται με την πολιτιστική , κοινωνική , πολιτική και οικονομική της ζωή και  ανάπτυξη και που σχετίζονται με την νεολαία.

Η πρωτοβουλία της Ε.Π.Ν. (Ε.Υ.C.) ενθαρρύνει την εφαρμογή νέων ιδεών και καινοτόμων έργων , σε σχέση με την ενεργό συμμετοχή των νέων στην κοινωνία , και επιδιώκει να παρουσιάσει έτσι ένα πρότυπο για την περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών για τη νεολαία και σε άλλους ευρωπαϊκούς δήμους .

Η Ε.Π.Ν. στοχεύει στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων σε τοπικό επίπεδο και την προώθηση της συμμετοχής των νέων σε τοπικό επίπεδο με την εφαρμογή κοινών ευρωπαϊκών στόχων, όσον αφορά την πολιτική για τη νεολαία. Πολλές οργανώσεις νεολαίας θεωρούν ως ζωτικής σημασίας την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, συμπληρωματικά με την τοπική, εθνική και άλλες ταυτότητες.

Η πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας ήταν το Ρότερνταμ ( Ολλανδία) το 2009 . Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας έχει αναπτύξει έναν διαφανή και δίκαιο διαγωνισμό για όλες τις ευρωπαϊκές κοινότητες και έχει απονέμει  τον τίτλο E.Y.C. 2010 στο Τορίνο ( Ιταλία ) ,τον τιτλο E.Y.C. 2011 στην Αμβέρσα ( Βέλγιο ) ,τον τίτλο E.Y.C. 2012 στην Μπράγκα ( Πορτογαλία ) ,τον τίτλο E.Y.C. 2013 στο Maribor ( Σλοβενία ) , τον τίτλο E.Y.C. 2014 στη Θεσσαλονίκη ( Ελλάδα) και τον τίτλο E.Y.C. 2015 στην Cluj Napoca ( Ρουμανία), με βάση την επιλογή από μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων . Το Φόρουμ Νεολαίας έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής για την E.Y.C. 2016!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.