Blog

Η Inkorrekt στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Από την Πέμπτη, 8/5 έως και την Κυριακή 11/5/2014, έλαβε χώρα η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στα περίπτερα 13 & 15 της HELEXPO. Κατά μια σατανική σύμπτωση, οι διοργανωτές είχαν επιλέξει φέτος να πλαισιώσουν την όλη διοργάνωση με διάφορες εκδηλώσεις… κόμικς! Και φυσικά, η Inkorrekt δεν μπορούσε να λείπει από εκεί!

Εκτός από τους εμπορικούς πάγκους των φίλων και συνεργατών μας, της Jemma Press και της 9ης Διάστασης και τον πάγκο του (μοναδικού) θεσσαλονικιώτικου κομικσοπωλείο «Cosmic Realms», η πόλη και η ομάδα είχαν την χαρά να φιλοξενήσουν συναδέλφους κομίστες από την Αθήνα και την διοργάνωση του εκείθε Comicdom. Τα παιδιά μετέφεραν αυτούσιες τις εκθέσεις που παρουσίασαν μόλις πριν από ένα μήνα στην δική τους διοργάνωση, με έμφαση στα κόμικς από το Ισραήλ (που ήταν και η τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου) και οργάνωσαν εργαστήρια για τους εκκολαπτόμενους κομίστες, τα πρωινά της Πέμπτης και της Παρασκευής. Την ίδια στιγμή, η ομάδα μας υποδεχόταν στον δικό της πάγκο τους φίλους των κόμικς όλων των ηλικιών, για σκίτσο, κόμικς, κουβεντούλα, γνωριμία, πληροφορίες και ενημέρωση. Το τραπέζι με τα χαρτιά με τα τυπωμένα καρέ δεν άδειαζε σχεδόν ποτέ και δεν ήταν μόνο πιτσιρίκια, ούτε μόνο ελληνόφωνο κοινό που συμμετείχαν στο παιχνίδι μας: ενήλικες, αλλά και… μεσήλικες (κι όμως! ), καταγόμενοι από την Γερμανία, την Γαλλία, την Κορέα ή τον Καναδά έκαναν μαζί μας κόμικς και συζήτησαν για την αγαπημένη μας τέχνη.

Ταυτοχρόνως, ο πληθωρικός πάγκος της Jemma είχε να προτείνει στους αναγνώστες signing sessions διαφόρων καλλιτεχνών: ειδική αναφορά αξίζει στα ολόφρεσκα «Χαρακώματα – Ιστορίες από την οδό Γάγγραινας» που μόλις κυκλοφόρησαν από την Jemma, από τα χεράκια των Τάσου Ζαφειριάδη και Πέτρου Χριστούλια (που κάποτε συμμετείχαν κι αυτοί στην Inkorrekt). Το χιουμοριστικό άλμπουμ αναφέρεται φυσικά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έκδοση του συμπίπτει με τον «εορτασμό» από τα 100 χρόνια από την έναρξη του Μεγάλου Πολέμου.
Όπως ήταν φυσικό, ο πολύτιμος εταίρος μας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει την επέτειο αυτή προσκαλώντας ειδικά τον Γάλλο σχεδιαστή κόμικς Marko, δημιουργό της πρόσφατης σειράς «Les Godillots» (Οι αρβύλες) με θεματική επίσης τον Α’ Παγκόσμιο. Ο Γάλλος καλλιτέχνης συναντήθηκε μαζί μας, μίλησε για κόμικς και για τον Μεγάλο Πόλεμο, αστειεύτηκε, διασκέδασε και σχεδίασε επί τόπου πλήθος υπέροχων αφιερώσεων στους αναγνώστες του, ακριβώς όπως κι ο Τάσος κι ο Πέτρος, οι οποίοι τον συνάντησαν και συνομίλησαν μαζί του δημοσίως, σε μια όμορφη βραδινή παρουσίαση, υπό τον συντονισμό του καθηγητή κου Πέτρου Μαρτινίδη, το Σάββατο, 10/5.
Με αφορμή τα παραπάνω άλμπουμ, τα πρωινά Σαββάτου και Κυριακής, ο Ν. Δαλαμπύρας (μέλος της ομάδας μας) παρουσίασε στο κοινό την πορεία ενός κόμικς από κεφάλι και το σχεδιαστήριο του δημιουργού έως την ανάγνωση του από το κοινό σε έντυπη μορφή, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας συνέχιζαν να συνομιλούν με το κοινό και να παρουσιάζουν στον πάγκο μας το πλήθος συλλογικών και ατομικών αυτοεκδόσεων που έχουν δημιουργήσει τον τελευταίο καιρό.
Η Έκθεση έκλεισε τις πόρτες της την Κυριακή το βράδυ, αφήνοντας (όπως κάθε τι ωραίο που τελειώνει) μια πικρή γεύση, πράγμα που δεν μας εμπόδισε να το ρίξουμε στον χαβαλέ –όπως μπορούν να αποδείξουν και τα αντίστοιχα φωτογραφικά ντοκουμέντα!

Κείμενο: Orestix
Φωτογραφίες: Ειρήνη Δήμου

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.