Blog

Εβδομάδα Γαλλοφωνίας με comics, animation και quilling!

Η Εβδομάδα της Γαλλοφωνίας είναι μία ιδιαίτερη γιορτή, τόσο για την ιστορία και την πορεία της γαλλικής γλώσσας ως φορέα διάδοσης ιδεών και ως προνομιακού μέσου έκφρασης και επικοινωνίας ανά τον κόσμο, όσο και για την ίδια τη γαλλόφωνη ταυτότητα.
Γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διαμορφώνει και σας προτείνει, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλοφωνίας 2015, ένα ποικίλο, πολύπλευρο και ποιοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με φορείς της πόλης μας – ΚΘΒΕ, Τελλόγλειο Ίδρυμα – με άλλες γαλλόφωνες Πρεσβείες – Πρεσβεία του Καναδά, της Ρουμανίας, της Ελβετίας, της Βουλγαρίας – και είναι ανοιχτό σε καθηγητές και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, εκθέσεις, επιστημονικές συναντήσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια κόμικς, δημιουργικής γραφής και θεάτρου, προβολές γαλλόφωνων ταινιών, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που συνθέτουν το φετινό πρόγραμμά και τα οποία θα σας παροτρύνουν να μοιραστείτε την ποικιλομορφία, τη διαφορετικότητα και το εύρος του γαλλόφωνου κόσμου!
Εμείς στο comic-n-play ξεχωρίσαμε και σας ενημερώνουμε για τις παρακάτω δράσεις:
 
Εργαστήριο comics:
16,17,18 & 19 Μαρτίου, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης | 9.30-11.00 π.μ. & 11.30-13.00 μ.μ. 
Το εργαστήριο αυτό συμπεριλαμβάνει μια σύντομη ιστορία των κόμικς και των σχολών τους, τις βασικές τεχνικές αφήγησης και σκίτσου,κάποιες  βασικές ασκήσεις δημιουργίας κόμικς και απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού. Η συμμετοχή σε αυτό είναι φυσικά δωρεάν!
Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η  Σταυρούλα Ανθηροπούλου, μία από τις “Τρείς Χάριτες” των Ελληνικών comics, τις δημιουργούς δηλαδή που κρύβονται πίσω από τiς εκπληκτικές και πολύ ιδιαίτερες -από εικαστική και γραφιστική σκοπιά- κυκλοφορίες της εκδοτικής Jemma Press με τίτλο “Frogs & Dogs”!
 
Προβολή ταινίας animation για παιδιά Δημοτικού
« Le Jour des corneilles » (Η μέρα των κορακιών)
18 & 20 Μαρτίου, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αλλατίνη-Dassault | 9.30 π.μ.
Le Jour des corneilles (Η μέρα των κορακιών): Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα γαλλο-βελγό-καναδική συμπαραγωγή του 2012, που κινείται στον χώρο της παιδικής μυθοπλασίας, με πολλά στοιχεία από τον κόσμο του παραμυθιού. H υπόθεση της ταινίας αφορά τον Courge, ένα μικρό αγόρι που ζει με τον πατέρα του, έναν τυραννικό γίγαντα, που του απαγορεύει να βγει από το δάσος στο οποίο ζουν. Έχοντας πλήρη άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, το αγόρι μεγαλώνει με μοναδική παρέα τα ήρεμα φαντάσματα που στοιχειώνουν το δάσος. Όλα αυτά μέχρι τη μέρα που αναγκάζεται να πάει στο κοντινότερο χωριό, όπου θα συναντήσει τη νεαρή Manon…Η ταινία έχει ελληνικούς υπότιτλους και η είσοδος για τα παιδιά είναι ελεύθερη.
 
Εργαστήριο Quilling
21 Μαρτίου, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
 To quilling ή χαρτί φιλιγκράν είναι μια μορφή χαρτοδιπλωτικής τέχνης που περιλαμβάνει τη χρήση λωρίδων χαρτιού έλασης, που διπλώνονται, τυλίγονται ή κολλούνται μαζί για να δημιουργήσουν σχέδια για να διακοσμηθούν ευχετήριες κάρτες, εικόνες, αυγά, αλλά και για να δημιουργηθούν μοντέλα, κοσμήματα, θήκες για κινητά τηλέφωνα, βιβλία κ.λπ. Από την περίοδο της Αναγέννησης, που περιορίζονταν ως ασχολία αποκλειστικά μεταξύ μοναχών (κυρίως στην Γαλλία και Ιταλία) μιμούμενη την τέχνη της διακοσμητικής σιδηρουργίας, εξαπλώθηκε σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και με την προσθήκη νέων τεχνικών και υλικών αποτελεί πλέον μια πολύ δημοφιλή ενασχόληση, που μπορεί πλέον να οδηγεί και στην δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων, διακοσμητικών και μη. Το εργαστήριο αυτό έχει επίσης ελεύθερη είσοδο.
Yπεύθυνος του εργαστηρίου είναι η Παρασκευή Λουκιανίδου, υπεύθυνος του “Χάρτινου Κόσμου” και γνωστή στους φίλους του site μας από τα πολύ πετυχημένα αντίστοιχα εργαστήρια που οργάνωσε κατά την διάρκεια της περασμένης εκθέσεως μας (Μισό Λεπτό-Νοέμβριος 2014).

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.