Blog

ΜΑΥΡΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΛΑ – Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ/ INKSITU COMIX

ΛΑ-ΛΑ-ΜΙ-ΜΙ-ΜΙ-ΣΟΛ-#ΦΑ-ΜΙ-bMI-NTO-bMI-NTO-ΛΑ-ΛΑ-ΛΑ…
Χόι, χόι, χόι! Άρχισι να σουρουπών για μερ’κούς’…
Ποιός έκλεψε άραγε την Μαυροβουλίτσα, την τσούπρα την μονάκριβη, την πολυαγαπημένη;
 
Η εκδοτική Inksitu comix είναι το πνευματικό παιδί του δημιουργού Χρήστου Σταμπουλή, ο οποίος  μας έχει δώσει ως τώρα μερικά εξαιρετικά δείγματα δουλειάς, στον χώρο της εικονογραφημένης νουβέλας (“Oι Άρχοντες Της Πορφυρής Κοιλάδας”, “Balzac?” κ.α.).  Θα ήταν δύσκολο να περιγράψουμε εν συντομία τον εν λόγο τόμο, όχι μόνο γιατί αποτελεί ίσως την πιο πολυσέλιδη -μέχρι στιγμής- ελληνική έκδοση comics, αλλά και επειδή το σενάριο των ιστοριών που αποτελούν τον άξονα αυτής της τριλογίας είναι πολυεπίπεδο και  στοχαστικό.
 
Η “Μαύρη Φουστανέλλα” είναι ένας θρύλος, γεννημένος κατευθείαν μέσα από την αθάνατη ψυχή του Γένους. Ένας αντι-ήρωας που ενσαρκώνει όλα όσα θα περιμέναμε από τον πρωταγωνιστή μιάς ταινίας με αναφορές σε όλα τα αναμενώμενα κλισέ του ασιατικού κινηματογράφου πολεμικών τεχνών, αναμεμειγμένα όμως με την σεναριακή δομή ενός σπαγγέτι γουέστερν, με λίγη γεύση από τα σκηνικά, τους κομπάρσους και τα σεξουαλικά στοιχεία μιας επικής χολιγουντιανής υπερπαραγωγής και -τέλος- όλα αυτά δοσμένα μέσα από την σκοπτική ματιά του ευρωπαϊκού “σκεπτόμενου” κινηματογράφου…
 
Πως όμως καταφέρνει ο δημιουργός Χρήστος Σταμπουλής να μας τα προσφέρει όλα αυτά σε ένα πακέτο;
 
Πολύ απλά “ξεχειλώνοντας” τον ήρωα που επινόησε ο δημιουργός Γιώργος Τσακιρέλλης και ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε το 2004 στην ομότιτλη εξασέλιδη ιστορία του, που συμπεριλαμβανόταν στο λεύκωμα της έκθεσης comics ΤΕΛΟΣ ΣΑΙΖΟΝ της Φοιτητικής Εβδομάδας του Α.Π.Θ. . Ήταν μια πρωτόλεια ιδέα, που ουσιαστικά διακωμωδούσε την συμβατική αφήγηση μιας ταινίας καράτε μέσα από το ανατρεπτικό χιούμορ των εναλλακτικών comics, δημιουργώντας ένα νέο crossover αφηγηματικό είδος (μοναδικό-ομολογουμένως- στην παγκόσμια βιβλιογραφία…), αυτό που αργότερα βαφτίστηκε από τον ίδιο τον δημιουργό -με φανερή δόση αυτοσαρκασμού- ως “βουκολικό manga“!
 
Χρειάστηκε να περάσουν 8 χρόνια μέχρις ότου η ιδέα αυτή να ωριμάσει αρκετά και ο Χρήστος Σταμπουλής να την αναπτύξει και να την διανθίσει με το δικό του χαρακτηριστκό ύφος. Αυτό έδωσε την σπίθα της δημιουργίας για το πρώτο 48σελιδο comics, με τίτλο “Μαύρη Φουστανέλα“, που στα 2012 κυκλοφόρησε σε 2.000 ασπρόμαυρα αντίτυπα και τα οποία διανεμήθηκαν δωρεάν. Ή μάλλον καλύτερα, διατέθηκαν στην αγορά στην λιανική τιμή των ΜΗΔΕΝ ΔΡΑΧΜΩΝ, νόμισμα που -προφανώς- κανείς δεν είχε στην κατοχή του για να το αγοράσει (!). Ήταν μια συμβολική πράξη, όπως άλλωστε συμβολικό ήταν και το περιεχόμενο του εν λόγω άλμπουμ…Ένας σατυρικός “φόρος τιμής” στις κακοδαιμονίες και τις πηγές των παθογενειών του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αφού μέσα από τις σελίδες του, ο ήρωας αντιμετωπίζει μια παρέλαση από μορφές της επανάστασης του 1821.
 
Δεν άργησε να ακολουθήσει και η συνέχεια, με τίτλο “Ο Αμνός του Θεου“, το οποίο ακολουθώντας την ίδια νοοτροπία, τυπώθηκε σε 1.500 αντίτυπα και διανεμήθηκε επίσης δωρεάν. Πράξη θεόπνευστη, αφού στο εν λόγω άλμπουμ ο δημιουργός καταπιάνεται με τον ρόλο των θρησκειών στην κοινωνική οργάνωση. Μέσα από τις επίσης 48 ασπρόμαυρες σελίδες του δεύτερου αυτού άλμπουμ,απο τις αιρετικές “αιχμές” του Χρήστου Σταμπουλή δεν γλυτώνει ούτε ο ίδιος ο Χριστός, καθώς τον παρακολουθούμε να χορεύει ζεμπεκιά, αφιερωμένη στον Πατέρα Του…
 
Όλα αυτά ήταν αναμενώμενο να καταλήξουν σε έναν επικό επίλογο, εν είδη κινηματογραφικής τριλογίας, η οποία ολοκληρώθηκε με το άλμπουμ με τον τίτλο “Στον Κάτω Κόσμο“, όπου σε μία ιστορία διπλάσια σε έκταση από τις προηγούμενες, η Μαύρη Φουστανέλλα -ως ένας νέος περιπλανώμενος Δάντης- μας ερμηνεύει τον γρίφο της αθανασίας, μέσα από το ταξίδι του στην χώρα των νεκρών.
Τα δύο πρώτα άλμπουμ είναι διαθέσιμα και διαδικτυακώς μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:
 
H ολοκλήρωση του τρίτου άλμπουμ της σειράς έδωσε την αφορμή στον δημιουργό να τα ενώσει όλα μαζί σε ΕΝΑ άλμπουμ,έναν πολυσέλιδο-πολυτελή-συλλεκτικό τόμο, που συμπεριλαμβάνει το απαραίτητο γλωσσάρι φιλοσοφικών εννοιών, καθώς και την ιστορία του Γ. Τσακιρέλλη, που γέννησε τον ήρωα με το όνομα “Μαύρη Φουστανέλα“.
 
Την χορταστική αυτή έκδοση, αλλά και όλα τα υπόλοιπα προσωπικά άλμπουμ του Χρήστου Σταμπουλή (συνολικά 7 τίτλοι)  μπορείτε να τα αποκτήσετε και μέσω αντικαταβολής, επισκεπτόμενοι το ιστολόγιο του δημιουργού στο:
 
Τίτλος: ΜΑΥΡΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ – ΧΟΪ ΧΟΪ ΧΟΪ- Η τριλογία
Σενάριο, σχέδιο: Χρήστος Σταμπουλής
Διαστάσεις: 25 εκ. επί 17,5 εκ.
Σκληρό εξώφυλλο, ράχη
Περιεχόμενα: 214 σελίδες, ασπρόμαυρο
Tιμή: 17 ευρώ
Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2015
ISBN: 978-960-92799-5-6
 
 
 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.