Blog

O Μικρός Ηρώς και άλλοι χάρτινοι ήρωες…επέστρεψαν!

O Σπίθας, η Κατερίνα και ο Γιώργος Θαλασσής, τα τρία ηρωικά ελληνόπουλα που αγωνίζονται στα δύσκολα χρόνια της κατοχής ενάντια στους φασίστες, επέστρεψαν δυναμικά!

Σε μια εποχή όπου το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προπάντων όμως η νέα γενιά, τείνει ολοένα και περισσότερο προς την αποστασιοποίηση από το χθες, τους συμβολισμούς και τις αξίες του, η είδηση ότι μια εκδοτική εταιρεία προβαίνει στην επαναδραστηριοποίηση και την αναβίωση παλαιών τίτλων δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη…Όταν, μάλιστα, εμπνευστής της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι ένας νέος άνθρωπος με επώνυμο που σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή στα ελληνικά εκδοτικά πράγματα, τότε η κίνηση αυτή αποκτά ασφαλώς ιδιαίτερη αξία!

Ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς, εγγονός του αείμνηστου Στέλιου Ανεμοδουρά, δημιουργού του «Μικρού Ήρωα» και πρωτοπόρου εκδότη, επιχειρεί να βαδίσει στα χνάρια του παππού του με σεβασμό στην παράδοση και τον αναγνώστη, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Η επιτυχία του «Μικρού Ήρωα», αναγνώσματος που για 16 συναπτά έτη  (1953-1968) κυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία βάση και είχε τεράστια απήχηση στους νέους της εποχής εκείνης, έγκειται  -κατά τους ειδικούς- στη χρήση λιτής και κατανοητής γλώσσας και στην αποφυγή διχαστικών αναφορών, προκειμένου να επιτύχει την ανάδειξη αισθήματος πατριωτικής υπερηφάνειας και ομόνοιας, κάτι που ο Στέλιος Ανεμοδουράς πίστευε ότι είχε ανάγκη η «φουρνιά» των νεαρών αναγνωστών εκείνη τη δύσκολη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή εποχή.

Τη δεκαετία του 1950 και του 1960 ο Στέλιος Ανεμοδουράς εξέδωσε ή συνέγραψε πάνω από 50 τίτλους, κατέχοντας παραπάνω από το 50% της τότε αγοράς των λεγόμενων pulp περιοδικών ή αλλιώς παραλογοτεχνικών εντύπων. Οι πιο γνωστοί από αυτούς ήταν οι: Υπεράνθρωπος, Ταγκορ, Τζων Γκρηκ, Μικρός Ζορρό, αλλά και πολλoί άλλοι. Αλλά και στη συνέχεια, το εκδοτικό του έργο συνεχίζει να αναπτύσσεται για 30 ακόμα χρόνια, δημιουργώντας 3 βασικούς άξονες εκδόσεων: τα “εικονογραφημένα”, με θρυλικούς τίτλους όπως Μπλεκ, Ζαγκόρ, Περιπέτεια, Όμπραξ, τα “ελευθέρου χρόνου”, όπως τα Γρίφος, Κουίζ, Σάββατο, και τα “εφηβικά”, με κορυφαία τα Κατερίνα, Σούπερ Κατερίνα και Αφισόραμα.

Η εκδοτική δραστηριότητα του οίκου Ανεμοδουρά ξεκίνησε το 1952 με την εταιρεία “Γενικαί Εκδοτικαί Επιχειρήσεις Ο.Ε.” και συνεχίστηκε το 1979 με την “Περιοδικός Τύπος Α.Ε.”, η οποία σταμάτησε τη δραστηριότητά της το 2010. Η “COMICS & CROSSWORDS PUBLICATIONS” δραστηριοποιείται στον εκδοτικό χώρο ως εμπορική κυρίως εταιρεία από το 1979, και ξεκινά την επανέκδοση παλαιότερων γνωστών τίτλων (Μικρός Ήρωας, Μπλεκ και Mister No) το 2013.

Η επανέκδοση του Μικρού Ήρωα σε τόμους των 5 τευχών είναι μια προσπάθεια που έχει αγκαλιαστεί τόσο από τους παλαιούς όσο και από νέους αναγνώστες. Αναφορικά με τη νέα έκδοση του Μπλεκ, έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια ανανεώνοντας κάθε 2 μήνες την ύλη του περιοδικού, ακολουθώντας πάντα τις προτάσεις του αναγνωστικού κοινού. Αυτήν τη στιγμή η έκδοση βρίσκεται αισίως στο 19ο τεύχος της και περιέχει ήρωες τόσο του παρελθόντος (Μπλεκ, Ζαγκόρ, Ρόυ Ρέης, Τερματοφύλακας Γιατρός) όσο και νεότερους (Μάρτιν Μίστερι και Τετρακοσάρης). Ο Τετρακοσάρης ειδικότερα, είναι μια έμπνευση των Κώστα Φραγκιαδάκη (σκίτσο, δημιουργός του ήρωα ελληνικής επικής φαντασίας “Μύθος“) και Νίκου Νικολαΐδη (σενάριο), η οποία πραγματεύεται τη ζωή ενός πολίτη τού σήμερα, που μέσα στο προβληματικό ελληνικό περιβάλλον προσπαθεί να κρατήσει ακέραιο τον ηθικό του χαρακτήρα. Θα λέγαμε ότι είναι μια ξεχωριστή on going εικονογραφημένη ιστορία, καθώς περιέχει γεγονότα και αναφορές που διαδραματίζονται τώρα, όπως π.χ. η διαπραγμάτευση για το χρέος και πολλά άλλα. Περισσότερα για την δουλειά και το έργο του πολυγραφότατου δημιουργού comics K. Φραγκιαδάκη μπορείτε να βρείτε εδώ!

Οι νέες εκδόσεις της COMICS & CROSSWORDS PUBLICATIONS κυκλοφορούν κάθε μήνα σε όλα τα περίπτερα. Για προηγούμενα τεύχη ή και τεύχη παλαιότερων εικονογραφημένων εκδόσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.ccpublic.gr ή να καλούν στον αριθμό 210 8983824.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.