Blog

ΔΕΘΙΣΤΑΣ ! Ένα comics για την ιστορία της Δ.Ε.Θ.

Φέτος, στις 5 Σεπτεμβρίου και παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, η Δ.Ε.Θ. θα γιορτάσει πανυγηρικά τα εγκαίνια ενός θεσμού παγκοσμίου εμβέλειας, με 80 χρόνια συνεχούς παρουσίας, λειτουργίας και προβολής της πόλης της Θεσσαλονίκης!

 Μόλις πληροφορηθήκαμε πως η διέυθυνση της Δ.Ε.Θ. Helexpo σκόπευε να παρουσιάσει την κυκλοφορία ένος comics άλμπουμ σχετικού με την ιστορία του θεσμού αυτού, σπεύσαμε φυσικά να δώσουμε το παρόν και να το προμηθευτούμε!

Σε μία εκδήλωση, εντός του καφέ στον Πύργο του Ο.Τ.Ε.,  με την σχετική δημοσιογραφική τηλεοπτική κάλυψη και το κύρος που προσδίδει η παρουσία του δημάρχου της Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρη, μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε και να αποκτήσουμε ένα έγχρωμο εικονογραφημένο άλμπουμ, συλλεκτική πολυτελής έκδοση, που επιχειρεί μέσα απο τις 37 σελίδες του να μας αφηγηθεί, μέσω της τέχνης των comics, την ιστορία του θεσμού.

Το άμπουμ αυτό, με τίτλο “ΔΕΘΙΣΤΑΣ. Οι ιστορίες της έκθεσης” έχει διαστάσεις 30,5 εκ, επί 21,5 εκ. , διατίθεται σε δύο εκδόσεις, μια με σκληρό και η άλλη με μαλακό εξώφυλλο και τα ποιοτικά στάνταρ της εκτύπωσης μας δίνουν μια πολύ καλή αρχική εντύπωση για το όλο εγχείρημα. Στα θετικά θα πρέπει να προσθέσουμε πως, βάσει των πληροφοριών που μας δώσανε, το άλμπουμ αυτό θα τιμάται μόλις στα 2.00 ευρώ (!), τιμή προφανώς συμβολική, εξαιτίας του επετειακού χαρακτήρα της εκδήλωσης για την οποία εκτυπώθηκε, και θα διατίθεται στα εκδοτήρια εισιτηρίων της Δ.Ε.Θ. , προς όποιον ενδιαφέρεται, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής (5 με 13 Σεπτεμβρίου). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, η έκδοση αυτή θα διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ προς όλους τους μαθητές που θα επισκεφθούν με οργανωμένες σχολικές εκδρομές την έκθεση “Μαγεμένες“, που θα φιλοξενείται εντός της Δ.Ε.Θ. (Πρόκειται για έκθεση με αντίγραφα των καρυάτιδων που κοσμούσαν το λουτρό του Οκταβιανού Αυγούστου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα προτότυπα εκτίθενται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου.)

Εν τάχει, η ιστορία του άλμπουμ αφορά την “μυστική” αδελφότητα των “Δεθίστας“, οι οποίοι έχουν ως στόχο να αναδεικνύουν με την δράση τους την πόλη της Θεσσαλονίκης, πράγμα που -προφανώς κατά τους σεναριογράφους του album αυτού- η Δ.Ε.Θ. το έχει καταφέρει με πολύ μεγάλη επιτυχία κατά την διάρκεια των 80 χρόνων λειτουργίας της! Η έκδοση αυτή είναι αφιερωμένη σε αυτούς τους “Δεθίστας”, το κοινό της πόλης δηλαδή, που επί 80 συναπτά χρόνια υποστηρίζουν αυτόν τον θεσμό με την παρουσια τους και  που αποτελούν τα μέλη “αδελφότητας” αυτής!

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν και τα θετικά της έκδοσης αυτής…

Το “σενάριο” του comics αυτού το υπογράφει ο κ. Κ. Ποζρικίδης, ο οποίος κανονικά επαγγέλεται διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.Θ.-Helexpo, ενώ την εικονογράφηση ανέλαβε ομάδα γραφιστών, με επικεφαλής τον Σ.Καραμανλίδη, της εταιρείας Ideart (πρόκειται για διαφημιστική εταιρεία εξειδικευμένη στo 3D αρχιτεκτονικό σχέδιο).

Όπως είναι αναμενόμενο για πρωτοεμφανιζόμενους στον χώρο των comics η απόπειρα αυτή μόνο πρωτόλεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί (στην καλύτερη), απ’ όλες τις απόψεις…

Το σενάριο χωλένει από τα φτωχά αναχρονιστικά αστεία, που καθόλου δεν βοηθούν τον εκπαιδευτικό/ενημερωτικό χαρακτήρα της έκδοσης, η οποία καταλήγει έτσι να είναι μια απλή φωτογραφική απαρίθμιση κάποιων κομβικών χρονικών σημείων στην ιστορία της λειτουργίας της έκθεσης και όχι μια έξυπνα εικονογραφημένη αφήγηση με ολοκληρωμένη αρχή, μέση και τέλος. Στην χαοτική αυτή εξιστόρηση έρχεται να προστεθεί η στυλιζαρισμένη 3D εικονογράφηση (τύπου εργαλειοθήκης Comics Pro) η οποία, χωρίς κάποια αφηγηματική σκοπιμότητα εναλάσσεται από διζωνική σε τριζωνική, δυσκολεύοντας τον αναγνώστη με το στήσιμο της, αφού σε σημεία είναι δύσκολο ακόμα και το να διαβάσει κανείς απλώς τους διαλόγους με την σωστή σειρά! Η πληθώρα των ελλείψεων αυτών ολοκληρώνεται με την πολύ ανέμπνευστη γραμματοσειρά (χωρίς καν  να έχει γίνει ορθογραφική επιμέλεια των κειμένων κατά πως φαίνεται !) η οποία καθιστά εν τέλει την ανάγνωση του άλμπουμ…κουραστική! Την “ταφόπλακα” στην όλη έκδοση έρχεται να τοποθετήσει η εντελώς φτωχή σύνθεση του εξωφύλλου, ένα συνονθύλευμα απο σκηνές της ιστορίας εντός του άλμπουμ.

Προφανώς, μπροστά σε μία τέτοια πρώτη προσπάθεια, είθισται κανείς να είναι κάπως πιο επιεικής στην κριτική του. Μας δυσκολεύει όμως προς αυτή την κατεύθυνση το γεγονός πως είναι άμεσα αντιληπτό το κόστος της παραγωγής ενός τέτοιου εντύπου και μάλιστα σε τιράζ που να αντιστοιχεί στο προσδόκιμο της επισκεψιμότητας της φετινής 80ης Δ.Ε.Θ. (Μιλάμε για χιλιάδες αντιτύπων!). Μας είναι λοιπόν εμφανές, έχοντας ολοκληρώσει την ανάγνωση του comics “ΔΕΘΙΣΤΑΣ” το γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είναι επαγγελματίες σεναριογράφοι και επαγγελματίες σχεδιαστές comics και ποιά είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δημιουργιών τους από…το έργο ενός ανθρώπου που πρώτη φορά καταπιάνεται με το μέσο της αφήγησης μέσω των comics… Δυστυχώς, ούτε καν η δικαιολογία του εσπευσμένου της παραγωγής ευσταθεί (μας ενημέρωσαν πως ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μήνες και με πολύ βεβαρημένο χρονοδιάγραμμα, μέσα στα πλαίσια των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων της χώρας μας), γιατί απλά αυτό αποδεικνύει την προχειρότητα του όλου εγχειρήματος. Ακόμα και η δικαιολογία του χαμηλού της τιμής του άλμπουμ δεν φτάνει για να το υπερασπιστεί, καθώς οι αναγνώστες αυτης της στήλης γνωρίζουν πολύ καλά πως με το ποσό των 2.00 ευρώ μπορούν πολύ άνετα να προμηθευτούν  αυτοεκδόσεις comics εξαιρετικά πιο εμπνευσμένες, απο κάθε σκοπιά!

Παραδεχόμαστε βέβαια τις ειλικρινείς και αγνές διαθέσεις των δημιουργών. Και πραγματικά θα επιβραβεύαμε μια προσπάθεια σαν αυτή, αν επρόκειτο όμως για το δημιούργημα ενός έφηβου ή ενός σχολικού project! Eδω όμως έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες που αποσκοπούν στο να προβάλουν -ειδικά προς τις μικρότερες ηλικίες όπως μας εξηγήσαν- την ιστορία και την αξία του θεσμού της Δ.Ε.Θ.! Το να διαβάζει κανείς comics και (ενδεχομένως) να του αρέσουν, δεν συνεπάγεται πως έχει και κλίση και στην γραφή σεναρίων comics. Και αντίστοιχα, η ικανότητα του να παράγεις εξαιρετικές έγχρωμες τρισδιάστατες εικόνες κτιρίων, δεν συνεπάγεται και την ικανότητα σύνθεσης μίας εικόνας, ειδικότερα όταν μέσα σ’ αυτήν πρέπει να δώσεις βαρύτητα σε ανθρώπινα πρόσωπα και στις εκφράσεις τους.

Είναι απορίας άξιο το γιατί στην  Θεσσαλονίκη του 2015, μια πόλη που φιλοξενεί πληθώρα έμπειρων και βραβευμένων δημιουργών comics, που έχει την χαρά να είναι έδρα ανεξάρτητων εκδοτικών οίκων που ασχολούνται ειδικά με το comics (και σε καιρούς πολύ χαλεπούς για το βιβλίο εν γένει), που διαθέτει καταστήματα εξειδικευμένα στον χώρο του comics και που φιλοξενεί εκθέσεις με πολυετή παρουσία και διεθνή αναγνώριση, η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων  -που επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να δώσουν σάρκα και οστά στην ιδέα της προβολής των 80 χρόνων ιστορίας της Δ.Ε.Θ.- δεν μπόρεσαν να βρούνε έστω έναν συνεργάτη ή κάποιον σύμβουλο εκδόσεως μέσα απο αυτή την “δεξαμενή” ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με τα comics, προτού παραδώσουν αυτό το άλμπουμ στην κυκλοφορία. Τέλος, το γεγονός πως ενημερωθήκαμε για την βιβλιοπαρουσίαση του άλμπουμ “ΔΕΘΙΣΤΑΣ” εντελώς συμπτωματικά, αποδυκνύει επίσης και το πόσο αδαείς στον χώρο των ελληνικών comics είναι οι υπεύθυνοι τύπου της συγκεκριμένης έκδοσης.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς: Τι είναι πιο δυσάρεστο; Το ότι κάποιοι δυστυχείς μαθητές θα “υποχρεωθούν” να διαβάσουν αυτό το άλμπουμ ή το ότι η συγκεκριμένη oμάδα δημιουργών μας “υποσχέθηκε” επόμενες εκδόσεις, μία με την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης και μία με την ιστορία των “Μαγεμένων”; 

Είμαστε βέβαιοι  πως στο αρχείο της Δ.Ε.Θ.-Helexpo φυλάσσεται πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ πιό αποτελεσματικά για την προβολή του συγκεκριμένου “σεναρίου” μέσω κάποιας ανάλογης έκδοσης (ένα φωτογραφικό λεύκωμα ενδεχομένως;). Ας ελπίσουμε πως η τελευταία σελίδα του εν λόγω άλμπουμ (που σαφέστατα παραπέμπει στα “τσιμπούσια” του γαλατικού χωριού του Asterix), θα είναι και η τελευταία “σελίδα” στην ιστορία της κακοποίησης των comics στην πόλη μας και στα “τσιμπούσια” που στήσανε γύρω απο την υπέροχη αυτή τέχνη διάφοροι δημοτικοί (και μη) άρχοντες κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

Ελπίζουμε το συγκεκριμένο άρθρο να φτάσει στους υπεύθυνους έκδοσης των “ΔΕΘΙΣΤΑΣ” και να τους αποτρέψει από την επανάληψη ενός τέτοιου πολυδάπανου εκδοτικού σφάλματος (και σε εποχές μάλιστα που τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πιό ουσιαστικά για να βοηθήσουν τους πραγματικά πάσχοντες) και που το μόνο που θα είχε ως αποτέλεσμα θα ήταν να δημιουργήσει μια πολύ κακή εικόνα στο ευρύ κοινό για τα ελληνικά comics και το μέλλον τους…

 

 

 

 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.