Blog

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Σε μία περίοδο όπου η Ελληνική Δημοκρατία υποφέρει από πολιτική αστάθεια και ένα σωρό οικονομικές και άλλης φύσεως δυσκολίες, ένα comics αφιερωμένο στο πως γεννήθηκε αυτό το σύστημα διακυβέρνσης δεν θα μπορούσε να βρεί μια πιο κατάλληλη στιγμή για να εκδοθεί!
 
Εκ πρώτης όψεως, οι εικόνες που συνοδεύουν το άρθρο μας , μας κάνουν να αναρωτιόμαστε τι γυρεύει μια ξένη κυκλοφορία στη στήλη των νέων μας. Μήπως επειδή πρόκειται για ένα ακόμη σενάριο εμπνευσμένο από την ελληνική ιστορία; Όμως όχι! Μια δεύτερη, πιο προσεκτική ματιά στα περιεχόμενα του άλμπουμ αυτού, θα μας αποκαλύψει την χαρακτηριστική σχεδιαστική γραμμή του Αλέκου Παπαδάτου (δημιουργού του πολύκροτου άλμπουμ Logicomix), σε συνεργασία και πάλι με την Αnnie Di Donna στο χρώμα και σε σενάριο του -γνωστού πλέον στην στήλη μας- ερευνητή των comics και συγγραφέα, Αβραάμ Κάουα (λέκτορα στο Πανεπιστημίου Αιγαίου).
 
Το άλμουμ αυτό,με τίτλο “Δημοκρατία“, αν και περιγράφει εκ νέου την γνωστή ιστορία των Περσικών Πολέμων, ωστόσο το κάνει με προσέγγιση πολύ διαφορετική από αυτή της πένας του Frank Miller στο άλμπουμ “300“, που μας είχε καθηλώσει (ειδικά με την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη) με τις εικόνες των μουσκουλάτων Σπαρτιατών και των τερατόμορφων αντιπάλων τούς. Εδώ έχουμε και πάλι να κάνουμε με έναν Αθηναίο οπλίτη, τον Λέανδρο, αλλά μέσα απο τα μάτια του, παρακολουθούμε βήμα-βήμα την πορεία των Αθηναίων προς τον σχηματισμό του δημοκρατικού πολιτεύματος, ανάμεσα απο τα εμπόδια που τους δημιουργούν η δημαγωγία, η παρέμβαση των ξένων δυνάμεων και η διαφθορά…συνθήκες που δυστυχώς είναι ακόμα επίκαιρες!
 
Την έμπνευση για τον συγκεκριμένο έργο την έδωσε στον κο. Αλ. Παπαδάτο η κόρη του, όταν κάποια χρόνια πριν του παρουσίασε μια σχολική εργασία για τον Κλεισθένη, που αναπόφευκτα είναι κεντρικός στην πλοκή του άλμπουμ αυτού. Η μινιμαλιστική περιγραφή του σχεδιαστή Αλ. Παπαδάτου γύρω από την δουλειά του αυτή συνοψίζεται στην κάτωθι φράση (από συνέντευξη του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” πρίν από περίπου 2 χρόνια) :
 
“Η ιστορία του Κλεισθένη είναι η ιστορία της ωρίμανσης μιας κοινότητας. Μας ενδιαφέρει σήμερα, διότι γίνεται ξεκάθαρο ότι η δημοκρατία δεν είναι ένα ιδεατό τέλος, είναι μια αέναη εξέλιξη, μία πρόοδος…Δεν θα ήταν όμως έντιμο να καταλήξουμε στο να πούμε πως ο Κλεισθένης ήταν ο σωτήρας. Στην δημοκρατία δεν υπάρχει Μεσσίας!”
 
Αντίθετα, ο σεναριογράφος Αβ. Κάουα σχολιάζει την έκδοση αυτή ως εξής:
“…το να γράφει κανείς το σενάριο για ένα άλμπουμ comics μοιάζει λίγο με την γραφή σεναρίου για μια κινηματογραφική ταινία…Η θεϊκή παρέμβαση ήταν αληθινή για τους αρχαίους Έλληνες όσο είναι για εμάς σήμερα ένα τραπέζι. Στο άλμπουμ αυτό προσπαθούμε να αποδώσουμε μεταφορικά την σύγκρουση ανάμεσα στην μυθολογική σκέψη και τον ορθολογισμό.”
 
Το άλμπουμ αυτό έχει ήδη κυκλοφορήσει στην γερμανική και αγγλική γλώσσα αλλά αναμένεται λίαν συντόμως η κυκλοφορία του και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Περισσότερα για τον σεναριογράφο Αβράαμ Κάουα, μπορείτε να αναζητήσετε εδώ: http://www.comic-n-play.gr/kalesmenoi-glog/94-abraham.html
Δεν μας μένει λοιπόν παρά να περιμένουμε μέχρι να κυκλοφορήσει το άλμπουμ αυτό και στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων, εντός του τρέχοντος φθινοπώρου! 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.