Blog

Ο Γάλλος δημιουργός Marko “παίρνει μετάθεση” για την έκθεση comics της Θεσσαλονίκης!

Πολύ συχνά ακούμε τον όρο “στρατευμένη τέχνη”, αλλά στην περίπτωση του σκιτσογράφου Marko η φράση αυτή πέρνει μια άλλη, εντελώς κυριολεκτική, διάσταση…

 Μέσα στα πλαίσια των εορτασμών της εκατονταετηρίδας του ‘Α Παγκοσμίου Πολέμου η εκδοτική Bamboo “στρατολόγησε” στις τάξεις της τον σεναριογράφο Olier και τον σχεδιαστή Marko για να μας αποδώσουν μέσω ενός τρίτομου έργου κόμικς με τον τίτλο “Les Godillots” (Oι Αρβύλες), μια διαφορετική διάσταση του πολέμου.

Ο πόλεμος των χαρακωμάτων στο Δυτικό Μέτωπο και η εκατόμβη μιας ολόκληρης γενιάς νέων ανθρώπων αποδίδεται με μια διαφορετική προσέγγιση, μέσω μιας πιο ανάλαφρης -παρά το αιματηρό και ζοφερό περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζεται η κεντρική ιστορία- αφήγησης της καθημερινότητας κάποιων  στρατιωτών, που υπηρετούν στο φαινομενικά -όχι και τόσο επικίνδυνο- τομέα της τροφοδοσίας.

Οι κεντρικοί ήρωες της ιστορίας, πηγαινοέρχονται από τα χαρακώματα της πρώτης γραμμής στα μετόπισθεν, κουβαλόντας τρόφιμα αλλά και όλες τις πληροφορίες που βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει δύσκολα θέματα, όπως οι λιποταξίες, οι ακρωτηριασμοί και άλλες ανατριχιαστικές, αλλά συνάμα και ανθρώπινες σκοπιές του πολέμου.

Πρόκειται δηλαδή για ένα αναπάντεχα πετυχημένο μείγμα χιούμορ και αληθοφάνειας για ένα τόσο “βαρύ” και ευαίσθητο θέμα, που κερδίζει με το πρώτο ξεφύλισμα τον αναγνώστη, ανεξαρτήτως της ηλικίας του. Σε αυτό βοηθάει ιδιαίτερα η πένα του σχεδιαστή Marko, ο οποίος επιμένωντας στην χρήση ακουαρέλας και σε μια γκάμα χρωμάτων που κυμαίνονται μεταξύ του βιολετί και του γκρίζου, μας μεταφέρει όλη αυτή την θλιβερή πραγματικότητα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δημιουργοί του Les Godillots έχουν επιβραβευτεί για το έργο τους αυτό με την σφραγίδα του προγράμματος “Μission Du Centenaire“, που χρηματοδοτεί τους επίσημους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Γαλλία. Εξαιτίας αυτού, έχουν κληθεί να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να μιλήσουν για το έργο τους σε δεκάδες εκδηλώσεις και εκθέσεις σχετιζόμενες με την επέτειο αυτή.

Φέτος, η διοργάνωση του comic-n-play, τιμώντας και αυτη με τον τρόπο της την έναρξη των εχθροπραξιών στο μέτωπο της Ανατολής, με την αποβίβαση ων στρατευμάτων της Entente στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1915, προσκαλεί τον δημιουργό comics Marko για ακριβώς αυτό τον σκοπό.
Ο Γάλλος σχεδιαστής comics θα επισκεφθεί και θα γνωρίσει απο κοντά τα μνημεία του Μακεδονικού Μετώπου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά -το κυριότερο- θα φέρει το αναγνωστικό κοινό της πόλης πιο κοντά στο έργο του.

Μαθητές δημοτικού και γυμνασίου θα έχουν έτσι την ευκαιρία να διδαχθούν από τον δημιουργό για το πως μεταφέρει την πολεμική πραγματικότητα στο χαρτί, αλλά και οι πιο μεγάλοι ή περισσότερο έμπειροι στην τέχνη των comics, θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συνδιαλαγούν μαζί του.

Μια ξεχωριστή συγκριτική βιβλιοπαρουσίαση της τριλογίας Les Godillots με το έργο “Χαρακώματα-Ιστορίες από την οδό Γάγγραινας” των Π. Χριστούλια και Τ. Ζαφειριάδη από τις εκδόσεις Jemma Press, με την επιμέλεια του γνωστού δοκιμιογράφου και συγγραφέα Π. Μαρτινίδη, θα δώσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης την ευκαιρία να γνωρίσει τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο!

Η βιβλιοπαρουσίαση αυτή, μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων της εκθέσεως “ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ” θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Nehama του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 18.30 μ.μ.

Για το πρόγραμμα των εργαστηρίων του δημιουργού Marko, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στο σχετικό πεδίο του site μας.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.