Blog

Tρείς Γάλλοι στρατηγοί στην έκθεση comics της Θεσσαλονίκης “ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ”!

Ο σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. αλλά και όλη η διοργάνωση της φετινής εκθέσεως comic-n-play τιμάει την εκατονταετηρίδα από την αρχή των εχθροπραξιών στο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης (1915-1918), με μία σειρά απο εκδηλώσεις.

 Σ’ αυτές θα συγκαταλέγονται φυσικά το έκθεμα του συλλόγου Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., μια διαδραστική μακέτα-παιχνίδι με μινιατούρες εμπνευσμένο από τον πόλεμο των χαρακωμάτων, αλλά και ο προσκεκλημένος Γάλλος δημιουργός Marko, για το έργο του “Les Godilliots“!

Kοντά στα παραπάνω και σε συνεργασία με την εκδοτική University Studio Press, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, στις 20.00 μ.μ. στην αίθουσα Nehama του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, ο συγγραφέας Αντώνης Δ. Σατραζάνης θα παρουσιάσει δύο βιβλία τα οποία επιμελήθηκε και αφορούν την ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τον ‘Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα βιβλία: ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΑΛΛΟΙ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΙ «ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (από την σειρά “Η Θεσσαλονίκη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”) και  Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Το ειρηνικό έργο της στη Μακεδονία (1915-1918).

Ο Αντώνης Σατραζάνης αναφέρεται στο πρώτο βιβλίο στη δράση των τριών Γάλλων αρχιστρατήγων της «Στρατιάς της Ανατολής» της Θεσσαλονίκης, καθώς το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα ήταν το πολυπληθέστερο των συμμάχων και βρήκε στη Θεσσαλονίκη μια ανθηρή γαλλική παροικία.

Η παρουσία των τριών Γάλλων στρατηγών στη Θεσσαλονίκη που ουσιαστικά ήταν και οι αρχιστράτηγοι των συμμαχικών δυνάμεων, συνετέλεσε αρχικώς στην οριστικοποίηση της ένταξης της Ελλάδας στην Entente, πολιτικό γεγονός που σηματοδότησε μεγάλες εξελίξεις.

Καθένας από αυτούς, με την ιδιαίτερη ομολογουμένως προσωπικότητά του, συνετέλεσαν ώστε η πόλη της Θεσσαλονίκης να εισπράξει το αποτέλεσμα των γεγονότων που είχαν άμεση σχέση με την παρουσία τους. Εκείνη την μεταβατική σε πολλές πλευρές εποχή, όχι μόνον για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, η παρουσία τους είχε άμεση σχέση και με την ελληνική πολιτική ζωή που στην κυριολεξία σπαράσσονταν από την αντίθεση του Ελευθέριου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η εικονογράφηση της έκδοσης έγινε στη συντριπτική της πλειοψηφία με υλικό από το αρχείο του Γιάννη Μέγα.

Το βιβλίο είναι το 2ο της σειράς με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» των εκδόσεων University Studio Press, μια σειρά που θα ολοκληρωθεί μέσα από 14 συνολικά προσεγμένα βιβλία! Στη σειρά παρουσιάζονται τα κοινωνικο-πολιτιστικά και ιστορικά δρώμενα της εποχής που δεν ήταν ποτέ στο προσκήνιο των ιστορικών καταγραφών και αποτιμώνται τώρα μετά από πολλά χρόνια δικαιολογημένης προσοχής στα κυρίαρχα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής. 

Το δεύτερο βιβλίο έχει τίτλο: Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Το ειρηνικό έργο της στη Μακεδονία (1915-1918). 

Το κέρδος του αναγνώστη από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι πολλαπλό. Αρχικά και, χωρίς να το υποπτεύεται εξ αρχής, αλλά χάρη στον άρτιο συνδυασμό του αρχικού γαλλικού κειμένου και των σχολίων του συγγραφέα, έχει μπροστά του ένα πανόραμα της Θεσσαλονίκης, μία όψη της πολύβουης αγοράς και των χώρων διασκέδασης, μια πολυεθνική και πολύγλωσση κοινωνία, τις θρησκευτικές και τις πολιτισμικές αντιθέσεις, τον ιστορικό ρόλο των Ελλήνων στρατιωτών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, την παλιά και τη νέα πόλη, ένα πραγματικό ντοκιμαντέρ από λέξεις, που εναλλάσσονται με πολύχρωμες εικόνες και με συμβάντα που σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία της πόλης. Τραγικά εντυπωσιακή και δραματικά καταστροφική υπήρξε η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917, σύμφωνα με τις περιγραφές του συγγραφέα, που αποτέλεσε την αρχή για τη δημιουργίας μιας νέας πόλης, που ξεπήδησε μέσα από τις στάχτες. Αλλά και η προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, να αποκαταστήσει τους πληγέντες και να επανορθώσει τα μνημεία, καταλαμβάνουν σημαίνουσα θέση στη δομή του βιβλίου. Τα εκατοντάχρονα της πόλης της Θεσσαλονίκης ήταν η καλύτερη αφορμή για να δημοσιευθούν προς χάρη της ιστορίας και του λαού της πρωτότυπα κείμενα της εποχής των πρώτων χρόνων ελεύθερης ζωής, όπως αυτά των Γάλλων στρατιωτών, που περιγράφουν με ενάργεια την πολύχρωμη εικόνα της, και τα οποία παίρνουν μια άλλη διάσταση από τα εξαιρετικά εύστοχα σχόλια του συγγραφέα του βιβλίου.

Ο Αντώνης Δ. Σατραζάνης , συγγραφέας των βιβλίων αυτών, είναι Δρ. ελληνικής φιλολογίας και προϊστάμενος του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.