Blog

Mε πενάκι και…διπλοπενιά!

Τα κόμικς που αναφέρονται στην μουσική με κάποιο τρόπο, πάντα προκαλούσαν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε κανείς να προσεγγίσει το θέμα: “κομικς σχετιζόμενα με την μουσική”. Kαι ακόμα περισσότεροι είναι οι τρόποι με τους οποίους ένας δημιουργός θα μπορούσε να προσεγγίσει ένα μουσικό άκουσμα και να αποπειραθεί να το μεταφέρει στο χαρτί, ειδικότερα προς κάποιον που δεν είναι εξοικιωμένος με την τέχνη της μουσικής.

Μήπως τα κόμικς αυτά αναφέρονται στην ζωή και το έργο κάποιου μουσικού ή μήπως έστω στο σενάριο τους συμπεριλαμβάνεται και ο χαρακτήρας κάποιου μουσικού; Μήπως πάλι απλά ένα τραγούδι ή ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής επηρρεάζει την εξέλιξη του σεναρίου με κάποιο τρόπο; Μήπως είναι όλα αυτά τα παραπάνω μαζί;

Οπωσδήποτε για τα περισσότερα είδη μουσικής έχουν γραφεί πολλά βιβλία, δοκίμια και έχει γίνει και αξιόλογη προσπάθεια να καταγραφούν και να προσεγγιστούν ακαδημαϊκά. Για τα περισσότερα…όχι ίσως όμως για το ρεμπέτικο!

Και είναι απορίας άξιο πως ενώ παγκοσμίως η σχετική βιβλιογραφία είναι πολύ περιορισμένη, γιατί δύο δημιουργοί -με εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο και επιρροές- επιλέξαν να αποτυπώσουν ή  απλά να χρησιμοποιήσουν την συγκεκριμένη μουσική στα comics τους.

Mιλάμε φυσικά για τον Γάλλο δημιουργό David Prudhomme, που το 2009 προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση με το έργο του με τίτλο “Ρεμπέτικο (το κακό βοτάνι)” (για την ελληνική γλώσσα: Εκδόσεις ΓΝΩΣΗ-2015) και τον Έλληνα Πέτρο Χριστούλια και το έργο του “Γυρνώ Σαν Νυχτερίδα” (εκδόσεις Jemma Press-2015).

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στον κόσμο του ρεμπέτικου, δύο διαφορετικές ιστορικές περίοδοι, αλλά  ένας κοινός αφηγηματικός παρονομαστής! Η συγκεκριμένη μουσική και ειδικότερα οι χώροι – οι τεκέδες και τα καπηλειά- όπου αυτή η μουσική αναπτύχθηκε και ακουγόταν ζωντανά!

Μια προσπάθεια συγκριτικής παρουσίασης αυτών των δύο διαφορετικών, αλλά συνάμα παράλληλων προσεγγίσεων, θα παρακολουθήσει το κοινό της φετινής διοργάνωσης comic-n-play, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, στις 20.00 μ.μ. στην αίθουσα Nehama του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, παρουσία και των δύο δημιουργών!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.