Blog

Πρόσκληση σε δράση για τα θύματα της προσφυγιάς στη Μεσόγειο.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ 
Στείλτε ένα “πρόσωπο της Μεσογείου” εμπνευσμένο από τη διαρκή τραγωδία της προσφυγιάς στα ευρωπαϊκα σύνορα. Μπορεί να είναι φτιαγμένο με ό,τι τεχνική θέλετε, και το περιεχόμενό του είναι επίσης ελεύθερο: καταγραφή, καταγγελία, απεικόνιση…

Ο μόνος όρος είναι να είναι ζωγραφισμένο με σημείο εκκίνησης το αρχείο jpg που θα βρείτε συνημμένο στην σελίδα που δημιουργήθηκε για αυτή την πρωτοβουλία (όμοια με αυτή που συνοδεύει το παρών άρθρο δηλαδή):

https://www.facebook.com/events/846039332157727/

Κατεβάστε το αρχείο, ζωγραφίστε ό,τι νομίζετε και στείλτε το τελικό έργο σας σε ηλεκτρονική μορφή στο mail:

art.stopmaremortum@gmail.com 

Σκοπός είναι  να συγκεντρωθούν από ένα έργο για κάθε θύμα των μεσογειακών συνόρων (23.000 άνθρωποι, παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες από το 2000 ως σήμερα). Όλα τα έργα θα συμβάλλουν μέσω δημοσίων δράσεων (εκθέσεις, δημοσιεύσεις, εκτυπώσεις, βίντεο, κλπ.) στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την αλλαγή της ευρωπαϊκής εξωτερικής και μεταναστευτικής πολιτικής.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι της οργάνωσης Stop Mare Mortum. Περισσότερα στοιχεία για την πρωτοβουλία αυτή μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα:

https://stopmaremortum.wordpress.com

ή μέσω facebook στο:

https://www.facebook.com/StopMareMortum/

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πριν από τέσσερις περίπου μήνες για να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινή γνώμη για το τεράστιο θέμα που δημιουργει η έλλειψη ανθρωπιάς στα μεσογειακα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική. Το Stop Mare Mortum είναι μια πρωτοβουλία πολιτών και οργανώσεων από την Καταλονία της Ισπανίας, που δραστηριοποιείται για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τους χιλιάδες θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο, στα σύνορα της ΕΕ. Η ιστοσελίδα της είναι:

www.stopmaremrtum.org

Η βασική ιδέα  είναι να μπορέσει έτσι  να αναδειχθεί το “πρόσωπο” των 23.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από το 2000 μέχρι σήμερα, θύματα της σκληρής ευρωπαϊκης εξωτερικής και μεταναστευτικής πολιτικής, που ακολουθεί την λογική της “Ευρώπης- φρουρίου”. Υπό αυτην την έννοια, ως deadline παράδοσης των έργων ορίζεται η συγκέντρωση αυτού του ασύλληπτου αριθμού έργων: ένα για κάθε άνθρωπο…συνολικά 23.000 δηλαδή!

Mέχρι αυτό να επιτευχθεί, το Stop Mare Mortum προσκαλεί καθε ενδιαφερόμενο που μπορεί, να οργανώσει εκθέσεις με εκτυπώσεις των εικόνων σε δημόσιους χώρους. Η πρώτη έκθεση έγινε πριν από δύο εβδομάδες σε ένα πολιτιστικό κέντρο της Βαρκελώνης.

Σκοπός  είναι να χρησιμοποιηθούν τα πορτρέτα αυτά σαν συνοδευτικό υλικό σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης της κοινης γνώμης, ως εικονογραφήσεις σε μια έκδοση κειμένων, και σαν βάση για ένα μελλοντικό φιλμάκι (γι αυτό και επιλέχθηκε το οριζόντιο format).

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.