Blog

‘Εκθεση με τίτλο: “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (1916)”

Η πρωτοφανής επιτυχία της παρουσίασης του συλλόγου E.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. κατά την  έκθεση comic’n’play του περασμένου Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, οδήγησε σε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία, που θα δώσει την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους να θαυμάσουν από κοντά την συγκεκριμένη διαδραστική μακέτα/επιτραπέζιο παιχνίδι.

Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Φίλων Ιστορίας και Παιχνιδιών Στρατηγικής  (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.), από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, στον εκθεσιακό χώρο του, την έκθεση / σχολικό εργαστήριο με τίτλο: Μακεδονικό Μέτωπο (1916) – Πανόραμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η έκθεση – σχολικό εργαστήριο υλοποιείται από τον σύλλογο Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. και την μακέτα και μινιατούρες που την συνοδεύουν επιμελήθηκαν οι δημιουργοί: Ανδροκλής Γιάτσογλου, Σωτήρης Χριστοδούλου, Νίκος Π. Δαλαμπύρας, Δημήτρης Γκαγκάνης, Κυριακή Πετρίδου, Βασίλης Καλοπαναγιώτης, Σεργκό Μπαντογιάν.

Η κλίμακα της μακέτας είναι 1/72 (20mm) και η διάρκεια της παρουσίασης είναι περίπου 25 λεπτά, αναλόγως της ηλικίας των μαθητών.

Η μακέτα αυτή, που αποτελεί το κεντρικό έκθεμα της παρουσίασης αυτής, συνοδεύεται ωστόσο απο μια πληθώρα άλλων εκθεμάτων που θα εντυπωσιάσουν και ενημερώσουν τον επισκέπτη για αυτή την κάπως “παραμελημένη” πτυχή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Συμπεριλαμβάνει λοιπόν σειρά επιτραπέζιων παιχνιδιών επί χάρτου με θέμα την ίδια πολεμική σύρραξη (από την παιχνιδοθήκη του συλλόγου Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.), παράλληλη προβολή βίντεο ντοκουμέντων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Μακεδονικού μετώπου από τα αρχεία του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, διάφορους επιτελικούς χάρτες και στρατιωτικές μονογραφίες στολών των εμπλεκόμενων στρατών, αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, διάφορους τίτλους λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων (ελληνικών και ξένων) αλλά και comics που αναφέρονται στην περίοδο, καθώς επίσης και την συλλογή στρατιωτών σε κλίμακα 54mm με θέμα τον ελληνικό στρατό της περιόδου του Ά Παγκόσμιου Πολέμου, του ιδιώτη Ζιβώνη Αθανάσιου.

Τη μακέτα τελος, συνοδεύει δωρεάν ενημερωτικό υλικό με την μορφή φυλλαδίων, σχετιζόμενων με θέματα από την ιστορία του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, υπό την συγγραφική επιμέλεια του Σωτήρη Χριστοδούλου (πρόεδρος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., στρατιωτικός ιατρός Ε.Α.).

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του, αναφορικές πάντοτε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Κέντρο Ιστορίας έχει κανονίσει να συμπεριλάβει και την βιβλιοπαρoυσίαση του λίαν προσφάτως μετεφρασμένου στη γαλλική γλώσσα έξοχου βιβλίου του κ. Α. Σατραζάνη (προϊστάμενος του Κ.Ι.Θ.) με τίτλο “Témoignages pour la presence de l’Armée Française à Thessalonique, pendant la Première Guerre Mondiale 1915-1918″, που θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Γαλλικό Προξενείο την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19:00, ενώ σε συνεργασία με το Σερβικό Προξενείο, έχει προγραμματιστεί η προβολή της ταινίας «Η Σερβία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Serbia in the Great War)» (με αγγλικούς υπότιτλους), για τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19:00 μ.μ.

Tα εκθέματα θα βρίσκονται στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Kέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, μέχρι και την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί (και όχι μόνο), μπορούν να ενημερωθούν για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης ή και για να κλείσουν ραντεβού, επικοινωνόντας με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο:

2310 264 668

Διάρκεια έκθεσης: 1 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2016

Ώρες λειτουργίας έκθεσης-εργαστηρίου: Δευτέρα – Παρασκευή : 08.00 π.μ.-14.00 μ.μ. & 18.00 μ.μ.-21.00 μ.μ.

Κέντρο Ιστορίας θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη, Πλ. Ιπποδρομίου

Η είσοδος για το κοινό είναι φυσικά ελεύθερη!

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.