Blog

Έφυγε από την ζωή ο Άγγελος Μαστοράκης.

Έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ένας από τους πιο πιστούς φίλους των ελληνικών κόμικς και της επιστημονικής φαντασίας, ο Άγγελος Μαστοράκης.

Γεννημένος το 1949, ο Άγγελος Μαστοράκης διετέλεσε υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού “9” κόμικς και επιστημονικής φαντασίας της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία“, και παλαιότερα του περιοδικού Nova, όπως και ιδρυτικό μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας, της οποίας μάλιστα διετέλεσε ως πρόεδρος τέσσερις φορές και ως αντιπρόεδρος άλλες δύο.

Ως υπεύθυνος έκδοσης του ένθετου “9″ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», συνέβαλε ουσιαστικά στο να εξοικειωθεί το ελληνικό αναγνωστικό κοινό με συγγραφείς της σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας, καθώς στα περισσότερα τεύχη συμπεριλαμβανόντουσαν διηγήματα Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Συνολικά μάλιστα, δημοσιεύτηκαν 123 διηγήματα από 38 Έλληνες συγγραφείς.

«…Να γίνει επιτέλους κατανοητό πως η επιστημονική φαντασία είναι το μοναδικό λογοτεχνικό είδος που παρακολουθεί βήμα-βήμα την εξαίσια και ταυτόχρονα αγωνιώδη πορεία της ανθρωπότητας προς το μέλλον, τη μεγαλειώδη και συνάμα τραγική περιπέτεια του Ανθρώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, το 2001, στο τεύχος 72 του περιοδικού «9».

Η συμμετοχή του στην επιμέλεια της ύλης του περιοδικού “9“, το οποίο κυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία βάση επί δέκα χρόνια (2000-2010), συνετέλεσε αποφασιστικά στην ανάδειξη της νέας γενιάς ελλήνων δημιουργών κόμικς, αφού χάρη σ’ αυτόν δεκάδες έλληνες δημιουργοί είχαν την ευκαιρία να δούνε την δουλειά τους να δημοσιοποιείται σε ένα έντυπο ευρείας, πανελλήνιας κυκλοφορίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Π. Χριστούλια και Τ. Ζαφειριάδη (Ιntra muros), Ηλ. Κυριαζή (Manifesto και Blood Opera), Κ. Παπαμιχαλόπουλο (Επιλαρχία), αλλά και “βετεράνους” του χώρου, όπως ο Λέανδρος (Χωματερή) και ο Σπ. Δερβενιώτης (Μάνα Ρέηβερ).

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κόμικς του ίδιου περιοδικού, έδωσε επίσης την ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους πολλοί -νέοι τότε- δημιουργοί, (π.χ. Β. Λώλος και Μ. Διαλυνάς), αλλά υπήρξε και η αφορμή για την συνεργασία του  με την τότε έκθεση comics της Θεσσαλονίκης (“Φούσκες” και “Σημεία και Τέρατα“, 2002 – 2003).

Πέρα από την επιστημονική φαντασία, τα κόμικς, τον εναλλακτικό τύπο και  τον κινηματογράφο, (ίδρυσε το Φεστιβάλ SFF-Rated) η μουσική ήταν μια ακόμα από τις μεγάλες αγάπες του. Ο ίδιος υπήρξε μάλιστα ο πρώτος ηχολήπτης της κεντρικής κονσόλας του ιστορικού συναυλιακού κλαμπ «Ρόδον». της Αθήνας!

Την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, στις τρεις το μεσημέρι, στο νεκροταφείο του Σχιστού, συγγενείς και φίλοι θα πουν το “τελευταίο αντίο” στον Άγγελο Μαστοράκη. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και αντί στεφάνων, όσοι και όσες το επιθυμούν, παρακαλούνται να διαθέσουν τα χρήματα σε δομές ή έμπρακτες δράσεις αλληλεγγύης.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.