Blog

Έφυγε από την ζωή ο “πατριάρχης” των ελληνικών κομικς.

Η ελληνική τέχνη και δη των comics είναι από σήμερα πιο φτωχές, έπειτα από την απώλεια του Γιάννη Καλαϊτζή.

Δυασάρεστη συγκυρία για την στήλη των “Νέων” μας το γεγονός πως ,με διαφορά λίγων ημερών μονάχα, αναγκαζόμαστε να αναρτήσουμε τέτοια είδηση, αλλά δυστυχώς ένας από τους πολυγραφότερους σκιτσογράφους των τελευταίων δεκαετιων, ο Γιάννης Καλαϊτζής «έφυγε» επίσης μετά από μακρά μάχη με την επάρατη νόσο, στην ηλικία των 71 ετών.

Ο Γιάννης Καλαϊτζής υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και πολυβραβευμένους σκιτσογράφους της Ελλάδος, ειδικευόμενος στην πολιτική γελοιογραφία, μεγαλωμένος σε οικογένεια αριστερών πεποιθήσεων και με μακρά πορεία στον χώρο του Τύπου και όχι μόνο. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους των ελληνικών κόμικς της περιόδου της Μεταπολίτευσης, χάρη στα μνημειώδη έργα του “Τσιγγάνικη Ορχήστρα“,  “Τυφώνας” και το “Μαύρο Είδωλο της Αφροδίτης“.

Γεννημένος στις 11 Νοεμβρίου του 1945 στην Κοκκινιά, ο Γιάννης Καλαϊτζής υπήρξε ενεργός για αρκετές δεκαετίες και έχει συνεισφέρει με σκίτσα σε έντυπα όπως «Πανσπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή», «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ», «Σχολιαστής», «Γαλέρα» «Εφημερίδα των Συντακτών». Το 1976 σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Happy Day“.  Ήταν επίσης μέλος της λέσχης γελοιογράφων της ΕΣΗΕΑ και είχε εκλεγεί σε συνέδρια της ΠΟΕΣΥ.

Υπήρξε ένας από τους κύριους συντελεστές του περιοδικού «Γαλέρα», του οποίου διετέλεσε διευθυντής μέχρι το 2010 όταν και έκλεισε. Εργάστηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της και δημοσίευσε το τελευταίο του σκίτσο στην εν λόγω εφημερίδα στις 5 Φλεβάρη με θέμα το φλέγον ζήτημα του αγροτικού.

Είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε το έργο του και το ήθος του από κοντά, χάρη στην συνεργασία του με την έκθεση κόμικς της Θεσσαλονίκης εν έτει 2006, οπότε και  συστεγάστηκαν τα έργα της εκθέσεως “Καρέ-καρέ” του περιοδικού “Γαλέρα” με  αυτά των δημιουργών της εκθέσεως “Έκτη Έκθεση“, στην αποθήκη ΄Γ στο λιμάνι.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.