Blog

Διήμερο εκδηλώσεων στο οχυρό Ρούπελ, 14 & 15 Μαΐου για την 75η επέτειο.

Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση του ιστορικού τουρισμού, ο δήμος Σιντικής στις Σέρρες διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διήμερο ιστορικών αναβιώσεων στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη.

Ακριβώς 75 χρόνια μετά την θρυλική Μάχη των Οχυρών της «Γραμμής Μεταξά» (6-10 Απριλίου 1941) οι μνήμες θα ζωντανεύσουν στα δαιδαλώδη οχυρά του Μπέλες και του Αγκίστρου, εκεί που οι λιγοστοί υπερασπιστές τους αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές.

Ομάδες αναβιωτών με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π., αναπαριστούν γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα από την επική μάχη των Οχυρών Ρούπελ και Ιστίμπεη (Σέρρες) της «Γραμμής Μεταξά» το 1941. Εντυπωσιακά εφέ με πυρά και εκρήξεις, θα μας μεταφέρουν 75 χρόνια πίσω, τότε που μια χούφτα Έλληνες αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές.

Όμως, οι παράλληλες δράσεις δεν σταματούνε εκεί…Πλήθος από συμμετοχές, ομαδικότητων και συλλόγων, ατομικές εκθέσεις και ένα σωρό άλλες ενδιαφέρουσες και μοναδικές παρουσιάσεις θα “γεμίσουν ζωή”, ξανά μετά από 75 ολόκληρα χρόνια, τις στοές του οχυρού Ρούπελ για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο!

Πιο συγκεκριμένα οι επισκέπτες του χώρού κατά το διήμερο εκδηλώσεων θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά -πέρα από την πλήρη περιήγηση σε όλο το μήκος των στοών του δαιδαλώδους συμπλέγματος του οχυρού- μια έκθεση πλαστικομοντελισμού με θέματα εμπνευσμένα από την περίοδο και την δράση της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας -με την ευθύνη και την ποιότητα του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικομοντελιστών (www.ipms-hellas.gr)- συλλογή μινιατούρων απο στρατιώτες της περιόδου του συλλέκτη Αθανάσιου Ζηβώνη, αλλά και το εντυπωσιακό διόραμα του πατρινού μοντελιστή Νίκου Καμίτση.

Ακόμα, πλήθος εικαστικών παρεμβάσεων θα περιμένουν τους επισκέπτες. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουμε την έκθεση έργων παιδικής ζωγραφικής που βραβεύτηκαν στον 2ο διαγωνισμό με θέμα την “Μάχη των Οχυρών” και στον οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 500 μαθητές του νομού Σερρών! Ακόμα, θα υπάρχει η έκθεση φωτογραφίας με ντοκουμέντα από το αρχείο του ερευνητή και συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη, συλλογή από πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής, κειμήλια της περιόδου (όπλα, στολές και αφίσες της εποχής) που ανήκουν στην συλλογή Τσαρτσίδη, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Οχυρών Έργα” με τα έργα  τριών Σερραίων φωτογράφων που αποτυπωσαν με τον δικό τους φακό τις οχυρωματικές εγκαταστάσεις, το περίπτερο της εταιρείας Khaki Depot, που αναλαμβάνει την αναπαραγωγή ελληνικών ιστορικών εξαρτήσεων και οχημάτων και πολλά ακόμα!

Φυσικά, απο αυτές τις εκδηλώσεις δεν θα ήταν δυνατόν να απουσιάζει και ο σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., που ειδικά για την περίσταση θα παρουσιάσει ένα διαδραστικό παιχνίδι βασισμένο στην Μάχη του Αργους Ορεστικού. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν ενημερωτικό υλικό, αλλά και να εισαχθούν στον κόσμο του ιδιαίτερου αυτού χόμπι απο τους εμψυχωτές του συλλόγου.

Τα περίπτερα αυτά θα είναι επισκέψιμα από τις 10.30 π.μ. μέχρι και τις 18.00 μ.μ. καθ’ όλη την διάρκεια του διημέρου εκδηλώσεων (Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Μαΐου).

Η εκδήλωση με τους αναβιωτές στο οχυρό Ρούπελ θα λάβει χώρα το πρωι της Κυριακής 15 Μαΐου, στις 11.30 π.μ. με την συμμετοχή ομάδων ιστορικών αναβιωτών που θα φέρουν πιστά αντίγραφα στολών και οπλισμού, συνοδεία εντυπωσιακών ηχητικών και οπτικών εφέ, σε μια προσπάθεια να μας μεταφέρουν πίσω στο χρόνο και στις ημέρες του ένοπλου αγώνα ενάντια στην γερμανική εισβολή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις, το ωρολόγιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αλλά και οδηγίες για την πρόσβαση στο οχυρό στον εξειδικευμένο ιστότoπο της εκδήλωσης στην τοποθεσία:

http://roupel1941.com/

Η όλη διοργάνωση γίνεται υπό την εποπτεία της “Απόδρασης” Δήμου Σιντικής και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.