Blog

Πρόσωπα της Μεσογείου – έκθεση έργων στην γκαλερί ΤΕΤΤΙΞ, Θεσσαλονίκη.

Μια σταγόνα μελάνι για καλό σκοπό!

Η έκθεση αυτή αποτελεί ουσιαστικά μια διπλή πρόσκληση:
1. Συμμετοχή στην πρωτοβουλία “Πρόσωπα της Μεσογείου“: φτιάξε κι εσύ μια εικόνα αφιερωμένη σ΄έναν από τους πάνω από 30.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη μακριά από πολέμους και πείνα.

2. Έκθεση: τα «πρόσωπα της Μεσογείου» στη Θεσσαλονίκη!

120 έργα δημιουργών από 17 χώρες θα εκτεθούν από τις 10 μέχρι τις 22 Μαϊου στη γκαλερί Τέττιξ, στην οδό Διαλέττη 3, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από μισό χρόνο η καταλανική οργάνωση Stop Mare Mortum (www.stopmaremortum.org) με σκοπό την καταγγελία των χιλιάδων θανάτων στα σύνορα της Ευρώπης. Μέλος της πρωτοβουλίας είναι και ο γνωστός έλληνας δημιουργός comics Γιώργος Κωσταντίνου, χάρη στον οποίο η έκθεση επισκέπεται και την χώρα μας.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να συγκεντρωθεί από ένα έργο για κάθε νεκρό πρόσφυγα, ξεριζωμένο, μετανάστη, εξόριστο άνθρωπο… Από το 2000 μέχρι τα μέσα του 2015 μετρήθηκαν πάνω από 25.000 θάνατοι, ενώ μόνο για φέτος το 2016 έχουν προστεθεί άλλοι 1500, 600 από τους οποίους είναι θάνατοι παιδιών.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει ο κάθε δημιουργός για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της εκατόμβης;
Ο κάθε καλλιτέχνης, μέσω ανοιχτής προσκλήσεως ( δείτε την σχετική δημοσίευση στον ιστοτόπο μας εδω ) μπορεί να συμμετάσχει με τουλάχιστον ένα έργο, να αφιερώσει κάποιο χρόνο για να σκεφτεί και να δημιουργήσει και να συμμετάσχει έτσι σε μια κοινή δράση που να μπορέσει ίσως να ευαισθητοποιήσει τις κοινωνίες μας, να τις ταρακουνήσει από το λήθαργο και την αδιαφορία.
Κάθε άνθρωπος που χάθηκε, είναι μια ζωή με όνειρα, ικανότητες, αισθήματα, κι αυτό είναι ίσως το πιο βαθύ μήνυμα της προσπάθειάς αυτής.
Σημείο εκκίνησης όλων αυτών των έργων είναι ένα οριζόντιο χαρτί Α4 με σχεδιασμένο το περίγραμμα ενός προσώπου, και από κει και πέρα οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ο καθένας τη δική του τεχνική για να φτιάξει μια εικόνα φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα με Παρασκευή: 18.00 μ.μ. με 21.00 μ.μ. 
Σάββατο: 11.00 π.μ. με 14.00 μ.μ.
Κυριακή: κλειστά

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.