Blog

Πες το με κόμιξ!

Ένα πολύ πρωτότυπο εκπαιδευτικό εγχείρημα με τon τίτλο “Πες το με κόμιξ” υλοποιήθηκε μόλις, μέσω της εκδοτικής ADDART και σε συνεργασία με περισσότερους απο 20 Έλληνες δημιουργούς comics!

Το έργο “Πες το με κόμιξ” πραγματοποιήθηκε από την “ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ADDART, με αποκλειστική δωρεά από το “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος“.

Το έργο ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2015 και ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2016, ενώ στο πρόγραμμα συμμετείχαν 5 δημόσια δημοτικά σχολεία Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης με ομάδες μαθητών/ριών ηλικίας 10-12 ετών (Ε’ και ΣΤ’ τάξης). Τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν πιο αναλυτικά τα κάτωθι:

* Δημοτικό Σχολείο Ταγαράδων

* 24ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

* 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

* 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθέριου Κορδελιού

* 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων

Οι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπου, μέσα από ενεργή συμμετοχή και συνεργασία, είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν σε κοινωνικά ζητήματα αναφορικά με τις επιμέρους θεματικές ενότητες:

* Ανθρώπινα Δικαιώματα

* Δικαιώματα του Παιδιού

* Ξενοφοβία – Ρατσισμός

* Δικαιώματα και Αναπηρία

* Σχολικός Εκφοβισμός – Σχολική Βία

Στη συνέχεια, στα καλλιτεχνικά εργαστήρια που συμμετείχαν, δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες κόμιξ (σε σενάριο και σκηνοθεσία) ανά θεματική ενότητα, προτείνοντας τις δικές τους λύσεις για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της βίας.

Συνοπτικά, οι στόχοι του έργου “Πες το με κόμιξ” ήταν οι εξής:

* Οι μαθητές/ριες να προβληματιστούν και να διαμορφώσουν δημοκρατικές συμπεριφορές και στάσεις ζωής σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, σύμφωνα με νέα δεδομένα την ύπαρξη των οποίων ίσως αγνοούσαν ή παραγνώριζαν.

* Οι μαθητές/ριες να αναπτύξουν ατομικές και κοινωνικές μαθησιακές και καλλιτεχνικές δεξιότητες, όχι με τρόπο μοναχικό και παθητικό, αλλά μέσα από την πλήρη και ενεργή διάδρασή τους σε ένα περιβάλλον συνεργατικής μάθησης, ελεύθερης έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

* Οι εκπαιδευτικοί να έρθουν σε επαφή με την καινοτόμo μεθοδολογία της μη τυπικής εκπαίδευσης και να κάνουν χρήση των εργαλείων της στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.

Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων στα σχολεία, οι ιστορίες των παιδιών προσαρμόστηκαν σε σενάριο και εικονογραφήθηκαν από 21 καταξιωμένους επαγγελματίες καλλιτέχνες σε 5 θεματικά έντυπα κόμιξ στις ενότητες του έργου: ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα του παιδιού, ξενοφοβία-ρατσισμός, δικαιώματα και αναπηρία, σχολικός εκφοβισμός-σχολική βία.

Συνολικά, τυπώθηκαν 5.000 αντίτυπα για διανομή σε όλους/ες τους μαθητές/ριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Πες το με κόμιξ”, σε δημοτικά σχολεία της Β. Ελλάδας, σε παιδικές βιβλιοθήκες, σε ιδρύματα παιδιών, σε παιδιατρικά τμήματα νοσοκομείων, σε ορφανοτροφεία και σε άλλους χώρους που απευθύνονται σε παιδιά, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ενάντια στις δυσμενείς διακρίσεις κάθε μορφής.

Οι διοργανωτές του εγχειρήματος, εκδοτική Add Art και οργάνωση “Αντιγόνη” θα θέλανε να ευχαριστήσουνε ιδιαίτερα τον κο. Ιωάννη Τομπούλογλου, Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και την κα. Βιργινία Αρβανιτίδου, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, που τους έφεραν σε επαφή με τα σχολεία που συμμετείχαν στο έργο “Πες το με κόμιξ”.

Επίσης, την πλειάδα δημιουργών που συμμετείχαν σε αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα, δουλεύοντας πάνω σε ντεκουπάζ των Δημήτρη Σαββαΐδη και Γιάννη Τεξή. Πιο συγκεκριμένα τους δημιουργούς: Αγγελική Σαλαμαλίκη, Αλεξία Οθωναίου, Αλεξία Λουγιάκη, Βίκτωρα Μοσχόπουλο, Σταύρο Κιουτσιούκη, Νίκο Καμπασελέ, Σοφία Σπυρλιάδου, Σπύρο Κωστουλάκη, Έφη Θεωδοροπούλου, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Άλκηστις Καρουλή, Κωσταντίνο Σκλαβενίτη, Αποστόλη Ιωάννου κ.α., Τα εξώφυλλα των πέντε τευχών φιλοτέχνησαν, ανάμεσα σε άλλους, οι Πέτρος Χριστούλιας, Θάνος Τσίλης και  Μάνος Λαγουβάρδος!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.