Blog

Έκθεση comics για την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα.

Mια ξεχωριστή έκθεση comics, εμπνευσμένη από την πρόσφατη ελληνική ιστορία, θα φιλοξενηθεί τον μήνα Οκτώβριο στην Αθήνα. Δεκαπέντε Έλληνες δημιουργοί comics εμπνεύστηκαν από την περίοδο της κατοχής και δημιουργήσαν ιστορίες για την έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο πρώην Πιλοποιείο Πουλόπουλου (Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη”).

Τα comics  συναντούν τη δεκαετία του ’40 σε μια πρωτόγνωρη συνεύρεση της ιστορίας με την 9η τέχνη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη». Δεκαπέντε  σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί κόμικς έφτιαξαν ισάριθμες ιστορίες εμπνευσμένες από την κατοχή, την περίοδο της εθνικής αντίστασης και την απελευθέρωση. Ο τίτλος της πρωτότυπης αυτής έκθεσης είναι “Ένα Γλυκό Ξημέρωμα”, τον οποίο ενέπνευσε ένα αγραμμοφώνητο ρεμπέτικο που φέρεται να έγραψε ο Ελασίτης λοχαγός Νίκος Δημόπουλος ή “Τούντας”, με αφορμή το μπλόκο στην Κοκκινιά στις 17 Αυγούστου 1944.

 «Οι δημιουργοί επικεντρώνονται στους ανθρώπους που ονειρεύονταν γλυκά ξημερώματα, αλλά βίωναν επαναληπτικά σκοτεινές μέρες, ζοφερές νύχτες, εφιαλτικές εποχές», εξηγεί ο Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός τέχνης (γνωστός και απο την στήλη σχετική με τα comics στην “Εφημερίδα των Συντακτών“) και επιμελητής της έκθεσης.

Κάποια από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση στηρίζονται όντως σε ιστορικά δεδομένα, ενώ κάποια άλλα είναι προϊόντα μυθοπλασίας. 
«Το να αφηγείσαι ιστορικά γεγονότα ή το να φτιάχνεις μυθοπλασίες βασισμένες σε αυτά είναι ένα τρόπος να προσεγγίσεις μια Ιστορία που δεν την ξέρουμε με ένα τρόπο προσιτό σε όλους. Το να βλέπεις τα περιστατικά του μπλόκου της Κοκκινιάς να γίνονται μια θαυμάσια ιστορία κόμικς, είναι αφήγηση της Ιστορίας με εντελώς άλλα μέσα. Και από αυτό το νέο, ο επισκέπτης της έκθεσης έχει να ωφεληθεί γιατί μαθαίνει και άλλους τρόπους να προσλαμβάνει την Ιστορία, μαθαίνει και άλλες γλώσσες», τονίζει σχετικά ο Γιάννης Κουκουλάς.

«Η ιδέα της ματιάς των δημιουργών κόμικς στην μνήμη της Απελευθέρωσης και γενικά της δεκαετίας του ’40 είναι μέρος της προσπάθειας που καταβάλλεται ώστε η σύγχρονη ελληνική Ιστορία να βρει τρόπους συνομιλίας με το μη εξειδικευμένο κοινό και να μιλήσει στη γλώσσα του. Η “Αθήνα Ελεύθερη” είναι μια γιορτή της Αθήνας και θέλουμε να είναι και μια γιορτή Ιστορίας», λέει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ένας από τους ιστορικούς που έχουν την επιστημονική επιμέλεια του «12 Οκτωβρίου 1944. H Αθήνα Ελεύθερη».

Την έκθεση «Ένα Γλυκό ξημέρωμα» θα πλαισιώσουν παράλληλες δράσεις- συναντήσεις με το κοινό όπου οι δημιουργοί θα παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν, ενώ θα συζητήσουν για το πώς βίωσαν οι ίδιοι αυτή την αναπάντεχη αλλά και γόνιμη συνάντηση με την ιστορία. Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στις 18.00 μ.μ. είναι προγραμματισμένη μια συζήτηση με τίτλο «Μνήμη, Ιστορία, Ντοκουμέντο, Τεκμηρίωσή στα Σύγχρονα Κόμικς» με ομιλητές τους Soloup, (δημιουργό κόμικς και γελοιογράφο, Διδάκτορα ΤΠΤΕ), Γιώργο Γούση (δημιουργό κόμικς) και Γιάννη Κουκουλά (ιστορικό τέχνης και επιμελητή της έκθεσης).

Ένα Γλυκό Ξημέρωμα – Ιστορίες κόμικς για την Αθήνα της κατοχής
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη”, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο
Διάρκεια: Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την 1η έως τις 30 Οκτωβρίου.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη έως Σάββατο 10:00 π.μ. – 20:00 μ.μ., Κυριακή 10:00 π.μ. -14:00 μ.μ.

Συμμετέχουν: Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Δημήτρης Καμένος, Λέανδρος, Τάσος Μαραγκός, Θοδωρής Μπαργιώτας, Αλέξια Οθωναίου, Αλέκος Παπαδάτος, Θανάσης Πέτρου, Soloup, Γιώργος Τραγάκης, Γιώργος Φαραζής, Πέτρος Χριστούλιας

Επιμέλεια: Γιάννης Κουκουλάς

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.