Blog

Mια έκθεση comics διαφορετική απο τις άλλες…

Αυτόν τον Οκτώβριο, μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση comics θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο “THE BOX” (Δορυλαίου 12, Πλ. Μαβίλη) της Αθήνας. “Θα είναι σαν έκθεση, αλλά δεν θα είναι…”

Η ομάδα του “The Very Closed Circle (#TVCC)” κλείνει αίσίως τα έξι χρόνια παρουσίας στη σκηνή των ελληνικών comics. Τέσσερα χρόνια διαδικτυακής παρουσίας με #500 στριπάκια στο ενεργητικό της. Ένα βραβείο Comicdom Award το 2012. Ένα χρόνο διάλειμμα για σάντουιτς, καφέ και για να…”γεμίσουν οι μπαταρίες”. Ένας κύκλος δημιουργίας και πειραματισμών που κλείνει με την έκδοση του άλμπουμ «Ασκήσεις επί χάρτου» από την εκδοτική Jemma Press (2016) και τέλος, την μεγάλη έκθεση στον πολυχώρο THE BOX από 15 εώς 22 του τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου.

 Η ομάδα του “The Very Closed Circle” ξεκίνησε τη δράση της το 2010, με μοναδική δέσμευση των συμμετεχόντων δημιουργών να μεταφέρουν το μήνυμα τους μόνο μέσα σε τέσσερα καρέ. Στο “παιχνίδι” της δημιουργίας αξιοποιήθηκαν τα πάντα: γλωσσοδέτες, αινίγματα, λαχνίσματα, πειράματα, πειράγματα, λογοπαίγνια, προπό, προπογκόλ, λίστες για ψώνια, ακόμα και τα σχόλια των αναγνωστών. Όλα  όμως ήταν καθοριστικά για το έργο της ομάδας και μολονότι αυτοσυστηνόταν ως «Πολύ Κλειστός Κύκλος», τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του, είχε φτάσει ήδη να μετράει 18 ταλαντούχους δημιουργούς ως μέλη!

Μεσολάβησαν οι αυτόνομες και αυτοτελείς εκδόσεις των δημιουργών Σταύρου Κιουτσιούκη (ΒΥΖΙΑ) και Τάσου Ζαφειριάδη (Σκορποχώρι) απο τις εκδόσεις ΕΝΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ, που συμπεριελάμβαναν υλικό απο την συμμετοχή τους στο blog του “Πολύ Κλειστού Κύκλου“.

Όλοι οι κύκλοι, όμως, έχουν τη μοιραία τάση να επιστρέφουν στο σημείο που ξεκίνησαν. Για τον The Very Closed Circle, η στιγμή αυτή ήρθε οριστικά το 2016, όταν η ομάδα αποφάσισε να γιορτάσει το κλείσιμό της με την έκδοση του άλμπουμ «Ασκήσεις επί χάρτου», που περιείχε ολοκαίνουργια στριπάκια των μελών της ομάδας, αλλά και με μια ανοιχτή έκθεση στο THE BOX (Δορυλαίου 12, Πλ. Μαβίλη), όπου οι 18 δημιουργοί θα δώσουν το παρόν, για να παρουσιάσουν το κύκνειο άσμα τους, να μιλήσουν για τη δουλειά τους, να εκθέσουν τα πρωτότυπα σχέδια τους από την καινούργια έκδοση, ενώ κάποιοι από αυτούς θα πραγματοποιήσουν και ένα εργαστήριο με θέμα την τεχνική του four frame strip.

Το πρόγραμμα της εκθέσεως αυτής, που θα διαρκέσει από τις 15 μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου έχει ως εξής: 

Σάββατο 15 Οκτωβρίου, 19.00: Εγκαίνια έκθεσης και παρουσίαση Αλμπουμ

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 19.00 μ.μ. στον πολυχώρο ΤΗΕ BOX, η έκθεση κάνει τα επίσημα εγκαίνια της, παρουσία των δημιουργών και συνεργατών, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και η παρουσίαση της έκδοσης «Ασκήσεις επί Χάρτου». Ο Άρης Κώτσης (συντάκτης και μέλος του Comicdom), θα αποπειραθεί να χαρτογραφήσει τη δημιουργία του βιβλίου, αλλά και την πορεία της ομάδας με τη βοήθεια των, βραβευμένων με ΕΒΓΕ, Τόμεκ Γιοβάνη (εικονογράφος/δημιουργός κόμικς και “εμπνευστής” της ομάδας), του Τάσου Ζαφειριάδη (ορθοδοντικός/δημιουργός κόμικς), του Χάρη Λαγούση (σκιτσογράφος/σκηνοθέτης) και του Τάσου Μαραγκού (σκιτσογράφος).

Στην έκθεση αλλά και στην έκδοση συμμετέχουν με έργα τους οι:
Τόμεκ Γιοβάνης, Τάσος Ζαφειριάδης, Παναγιώτης Πανταζής, Τάσος Μαραγκός, Χάρης Λαγκούσης, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Κωστής Τζωρτζακάκης, Σοφία Σπυρλιάδου, Σταύρος Κιουτσιούκης, Χριστίνα Ανθηροπούλου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Έκτορας, Αντώνης Βαβαγιάννης, Πέτρος Χριστούλιας, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Δημήτρης Καμένος, Θανάσης Πετρόπουλος, Έφη Θεοδωροπούλου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο δημιουργός  Τόμεκ Γιοβάνης.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου: Εργαστήριο πάνω στο four frame strip

Ίσως είναι απίθανο να κερδίσεις ένα βραβείο Eisner με τέσσερα καρέ, αλλά μπορείς τουλάχιστον … να προσπαθήσεις! Έτσι στο πλαίσιο της έκθεσης, δημιουργοί του “Πολύ Κλειστού Κύκλου” θα βρίσκονται στο ΤΗΕ ΒΟΧ, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, για να μας δείξουν το πώς, μέσα από ένα εργαστήριο αφιερωμένο πάνω στην τεχνική και τα μυστικά του four frame strip

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 17.30 μ.μ. μέχρι τις 22.00 μ.μ..

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος με art prints και πωλητήριο με τις εκδόσεις των μελών του Κλειστού Κύκλου μέσω της εκδοτικής Jemma Press.

Τα κρασιά της βραδιάς των εγκαινίων είναι ευγενική χορηγία του “Κτήμα Μουσών“.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Εφημερίδα των Συντακτών, TVXS, Comicdom, Fragile, Jemma Press.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.