Blog

Τι θα απογίνει το παραθαλάσσιο τείχος της Θεσσαλονίκης;

Κεντρικό έκθεμα της φετινής διοργάνωσης του Comic N’ Play ήταν η αναπαράσταση του μεσαιωνικού παραθαλάσσιου τείχους της Θεσσαλονίκης, από τις επάλξεις του οποίου οι Ρωμαίοι υπερασπιστές της πόλης προσπάθησαν να αποκρούσουν την επιδομή των Σαρακηνών πειρατών το έτος 904 μ.Χ.

Για την προετοιμασία της συγκεκριμένης παρουσίασης/διαδραστικού παιχνιδιού συνεργάστηκε μια μεγάλη ομάδα φίλων και μελών του E.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. οι οποίοι – ο καθένας με τον δικό του τρόπο- απο τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, εργαστήκαν πυρετωδώς, βασιζόμενοι σε όλες τις διαθέσιμες αρχαιολογικές δημοσιεύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, για την παρουσίαση αυτή, που έγινε στην κλίμακα 1/72, την ομάδα εργασίας απαρτίσαν οι συλλέκτες Δημήτρης Γκαγκάνης και Κυριακή Πετρίδου (μινιατούρες), ο μοντελιστής Σάκης Θεοδωρου (αραβικά χελάνδια) και οι: Δαλαμπύρας Νικόλαος, Ανδροκλής Γιάτσογλου, Σεργκό Μπαντογιάν, Σάββας Πετρίδης, Κωσταντίνος Τσαλουκίδης, Μαρία Καρδάρα, Έλλη Κρικέλη (terrain). Tην επιμέλεια των κειμένων παρουσίασης είχε ο Σωτήριος Χριστοδούλου, ενώ σημαντική  υπήρξε και η συμβολή των αρχαιολόγων Κατερίνας Νικολαΐδου και Σοφίας Ακριβοπούλου, αλλά και του προσωπικού του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης στην συγκέντρωση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης, από 12 μέχρι και 20 Δεκεμβρίου 2016, εκατοντάδες κόσμου (ανάμεσα τους και σχολικά τμήματα απ’ ολη την Βόρειο Ελλάδα) αντικρύσαν την εικόνα του παραθαλάσσιου τείχους της Θεσσαλονίκης, όπως αυτό ήταν πριν απο 1100 χρόνια και ενημερωθήκαν για την ιστορία της άλωσης της πόλης απο την αρμάδα των Σαρακηνών πειρατών, όπως την κατέγραψε η πένα του ιερέα Ιωάννη Καμινιάτη, επιζήσαντα της καταστροφής.

Με βαθειά θλίψη ενημερωθήκαμε πως κατά την διάρκεια της έκθεσης μας και ενώσο οι εμψυχωτές/ξεναγοί της φετινής εκθέσεως καταδεικνύανε το μοναδικό-τελευταίο ορατό σωζόμενο τμήμα του τείχους επί της οδού Καλαποθάκη αρ. 5, τέθηκε σε εφαρμογή η άδεια οικοδόμησης του εν λόγω οικοπέδου, που εκρεμμούσε απο το 2011. Αυτή την στιγμή, το συγκεκριμένο μνημείο καταχώθηκε και στην θέση του πρόκειται να ανεγερθεί μια ακόμη σύγχρονη οκταόροφη οικοδομή!

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους το Υπ. Πολιτισμού και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης της Θεσσαλονίκης έκριναν τότε (2011) αναγκαία την ανέγερση μιάς επιπλέον οικοδομής στο ήδη βεβαρημένο οικιστικό περιβάλλον της συγκεκριμένης ζώνης του μητροπολίτικου δήμου της Θεσσαλονίκης, ειδικά όταν το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται πάνω ακριβώς στα ερείπια του αρχαίου τείχους της πόλης μας. Η απόφαση αυτή προστίθεται στον μακρύ κατάλογο εγκληματικής αδιαφορίας για τις ρωμαϊκές/μεσαιωνικές αρχαιότητες της πόλης της Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό θέλουμε να ελπίζουμε πως έχουν γίνει ολες οι σχετικές μελέτες, ούτως ώστε να διατηρηθεί και να προβληθεί στο ακέραιο η σημασία του μνημείου αυτού!

Δυστυχώς, το ρωμαϊκό τείχος της Θεσσαλονίκης, με τους πύργους του και τα φλάμπουρα του και το οποίο έμεινε στην θέση του για περισσότερο απο 1.300 χρόνια, ανικαταστάθηκε απο ένα σύγχρονο “τείχος” απο οικοδομές κατασκευασμένες απο τσιμέντο και γυαλί, που δεν πρόκειται να παραμείνουν στην θέση τους για περισσότερο απο έναν ακόμη αιώνα. Οι επόμενες γενιές Θεσσαλονικέων, στην θέση των μαρμάρινων έδρανων και θεμελίων του ρωμαϊκού τείχους, θα αντικρύσουν τα θλιβερά ερείπια της εποχής μας, που δυστυχώς δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μπάζα σαθρού σκυροδέματος και σωληνώσεις αποχετεύσεων. Αυτή λοιπόν θα είναι και η “κληρονομιά”  του 20ου και 21ου αιώνα στην συλλογική μνήμη της Θεσσαλονίκης…

Για τους φίλους και φίλες, αναγνώστες της στήλης, που ενδιαφέρονται να γνωρίζουν το τι ακριβώς προβλέπει η εν λόγω άδεια οικοδόμησης, όσον αφορά στην προστασία και ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου, ενημερώνουμε πως έχει ξεκινήσει ήδη πρωτοβουλία συμπολιτών μας, η οποία θα καταθέσει εντός των ημερών σχετικό ερώτημα στην αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων της πόλης της Θεσσαλονίκης.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.