Blog

Kόμικς σε 24 ώρες – η γαλλική έκδοση!

To 2004 o βραβευμένος και διακεκριμένος δημιουργός comics Scott McLoud ξεκίνησε ένα παναμερικάνικο μαραθώνιο δημιουργίας που σύντομα μετετράπει σε ένα θεσμό για την ένατη τέχνη με παγκόσμιο -πλέον- χαρακτήρα.

Η ιδέα του ξεκίνησε απο την πρόκληση της δημιουργίας μιας ιστορίας comics 24 σελίδων (συμπεριλαμβανομένου και του εξωφύλλου)  μέσα σε ένα χρόνο-ρεκόρ 24 ωρών! Πολλοί καλιτέχνες κάθε χρόνο, απ’ όλο τον κόσμο, ανταποκρίνονται σε αυτή την πρόκληση από τότε που θεσπίστηκε ο θεσμός, με δημιουργούς απο πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος) να συμμετέχουν είτε επισκεπτόμενοι τους χώρους που ορίζονται ως επίσημοι χώροι διεξαγωγής της δράσης, είτε διαδικτυακώς. Η δράση αυτή παραδοσιακά λαμβάνει χώρα στις αρχές Οκτωβρίου του κάθε έτους.

Στην χώρα μας την σχετική δράση την συντονίζει το κατάστημα/εκδοτική Comicworld της Αθήνας, με πιό πρόσφατη αυτήν του 2011.

Η ενδέκατη κατά σειρά γαλλική έκδοση  τις ιδέας αυτής θα λάβει χώρα στις 24 Ιανουαρίου 2017 και θα ξεκινήσει στις 15.00 (16.00 ώρα Ελλάδας). Δημιουργοί, φοιτητές και ερασιτέχνες θα κάνουν πράξη και πάλι την αρχή δημιουργίας που συνέλαβε ο Αμερικανός Scott McCloud με έναυσμα μια θεματική που θα αποκαλυφθεί κατά την έναρξη της δράσης και θα δημοσιευθεί στον ειδικό για την περίσταση διαδικτυακό τόπο. Ο “οικοδεσπότης” της διοργάνωσης αυτής είναι το ίδρυμα “La Cite” της Αγκουλέμ, που στεγάζει το διάσημο μουσείο, τα εργαστήρια αλλά και την περιβόητη βιβλιοθήκη comics της γαλλικής αυτής πόλης.

Ορισμένοι από τους δημιουργούς που θα βρίσκονται στην Αγκουλέμ για την εν λόγω δράση θα φιλοξενηθούν στον “Οίκο των δημιουργών” (τις φοιτητικές εστίες φιλοξενίας δηλαδή του ιδρύματος “La Cite“), ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, επαγγελματίες, φοιτητές και ερασιτέχνες θα μπορούν να στέλνουν τις δημιουργίες τους από όλη τη Γαλλία, αλλά και όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου.

Η δράση θα είναι προσβάσιμη προς όποιον επιθυμεί να την παρακολουθήσει διαδικτυακώς σε ζωντανή μετάδοση! Ο καθένας μπορεί να παρακολουθεί τις δημιουργίες, καθόλη τη διάρκεια των 24 αυτών ωρών, στον διαδικτυακό τόπο – 24hdelabandedessinee.com – καθώς και τα βίντεο που θα δημοσιεύουν οι συμμετέχοντες εξ’ αποστάσεως.

Να τονίσουμε εδώ οτι σύμφωνα με τους κανόνες που θέσπισε ο εμπνευστής του μαραθώνιου δημιουργίας Scott Mcloud, οι ώρες που θα ξοδέψει ο κάθε δημιουργός κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης ημερομηνίας για διάλειμμα (για οποιοδήποτε λόγο) προσμετρούνται στο χρονικό περιθώριο των διαθέσιμων 24 ωρών (δεν υπάρχει δικαίωμα για κάποιου είδους παύση δηλαδή), γεγονός που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας για τους συμμετέχοντες!

Στη συνέχεια, και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, η ιστοσελίδα – 24hdelabandedessinee.com – θα παρουσιάζει τις δημιουργίες αξιοποιώντας όλες τις συμμετοχές (με τυχαια σειρά εμφάνισης).

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.