Blog

ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ / DRÒLES DE CHOCES

Στις 15 Δεκεμβρίου 2016 το Comic N’ Play γιόρτασε τα 15α γενέθλια του, καταφέρνοντας έτσι να γίνει επίσημα η μακροβιότερη διοργάνωση για τα κόμικς στην Ελλάδα!

Στην έκθεση κόμικς, που αποτελεί τον κορμό της κάθε διοργάνωσης, παρουσιάστηκαν τα πρωτότυπα έργα περισσοτέρων από 50 δημιουργών κόμικς της ελληνικής σκηνής- ερασιτεχνών, νεοεμφανιζόμενων, επαγγελματιών, αλλά και σπουδαστών του εργαστηρίου Comink– τα οποία συμπεριελήφθησαν και στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης, την επιμέλεια και διάθεση του οποίου είχε αναλάβει, για μία ακόμη χρονιά η Ένατη Διάσταση. Την αφίσα φιλοτέχνησε ο δημιουργός Σπύρος Ευάγγελος Αρμένης.

Παράλληλα, οι επισκέπτες και μαθητές που επισκέφθηκαν τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την διαδραστική μακέτα-παιχνίδι με θέμα «Η Άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς», που ετοίμασε ο σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., ειδικά για την φετινή διοργάνωση, επιχειρώντας έτσι να αναδείξει μια άγνωστη, σχετικά, πτυχή της μεσαιωνικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και να θαυμάσουν ένα αντίγραφο, σε φυσικό μέγεθος, μιας μεσαιωνικής αλυσιδωτής πανοπλίας, κατασκευασμένο από τον ερευνητή Νίκο Κουζίνη. Η μακέτα αυτή αποτέλεσε και μια επιστημονικώς τεκμηριωμένη πρόταση του συλλόγου Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. για την όψη των θαλασσίων τειχών της πόλης, που έχει αποτελέσει επανειλημμένως σημείο τριβής για τους ερευνητές. 

Τα εργαστήρια και οι σχολικές ξεναγήσεις του Comic N’ Play 2016 τελέσαν για πρώτη φορά υπό την επίσημη αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ η διοργάνωση είχε την ευκαιρία να προσφέρει δημιουργική απασχόληση για πρώτη φορά και σε παιδιά απο προγράμματα ένταξης προσφύγων.

Επίτιμοι προσκεκλημένοι της διοργάνωσης ήταν ο βρετανός Nigel Parkinson, σχεδιαστής της κλασικής βρετανικής σειράς κόμικς Denis the Menace and Gnasher και συνεργάτης των ιστορικών ανθολογιών Τhe Beano και The Dandy, με την κολορίστρια Νika Nartova, καθώς και ο ελληνικής καταγωγής δημιουργός από το Βέλγιο Δημήτρης Μαστώρος, ο οποίος διακρίθηκε για το έργο του Εξάρχεια: L’ Οrange Αmère και το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η διοργάνωση του Comic N’ Play τέλος, επιχείρησε να διευρύνει επίσημα τους δημιουργικούς της ορίζοντες και προς το χόμπι του cosplay.

Φυσικά, τα προβλήματα δεν έλειψαν και σ’ εκείνη την διοργάνωση, αφού οι διαθέσιμοι χώροι του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης φάνηκαν για μια ακόμη φορά ανεπαρκείς στο να καλύψουν τις πολυποίκιλες ανάγκες της εκδήλωσης. Επιπροσθέτως, η διάλυση της δημιουργικής ομάδας Inkorrekt προκάλεσε μια προσωρινή αναστάτωση στην κατανομή ευθυνών κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του φεστιβάλ, ενώ τέλος, η εμφάνιση μιας πιο εμπορικής -ως προς την φιλοσοφία της- διοργάνωσης, ενώ σαφέστατα ήταν μια ενθαρρυντική εξέλιξη ως προς την πορεία ανάδειξης των ελληνικών κόμικς, προκάλεσε ωστόσο προβληματισμούς συντονισμού στον κύκλο εργασιών των υποστηρικτών της διοργάνωσης.

Όμως, την 15η έκθεση του Comic N’ Play σημάδεψε περισσότερο απ’ όλα η απώλεια μιας αγαπημένης συνεργάτιδος και φίλης· η έκθεση «Αστεία Πράγματα», αλλά και η ομότιτλη ανθολογία που την συνόδεψε, είναι αφιερωμένες στην μνήμη της Κατερίνας Κάπαλη, δημιουργού κόμικς από την Θεσσαλονίκη και υπεύθυνης γραφιστικής επιμέλειας του Comic N’ Play κατά τα έτη 2012 έως 2015.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.