Blog

Το πέρασμα του “Μπλε Κομήτη”!

Mια αναπάντεχα ευχάριστη είδηση “αναστάτωσε” τους φίλους/αναγνώστες των κόμικς πανελληνίως! Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας ενός νέου τριμηνιαίου περιοδικού κόμικς με έργα ελλήνων δημιουργών, υπό τον τίτλο “Μπλέ Κομήτης“!

Είναι αλήθεια πως κατά την τελευταία δεκαετία οι σχετικές εκδοτικές προσπάθειες απουσιάζαν εντελώς από την χώρα μας, με πολύ ελάχιστες και άτακτες εξαιρέσεις (π.χ. περιοδικό “ΡΙΓΗ” – εκδόσεις Ρενιέρη). Το εκδοτικό αυτό κενό δεν μπορεί να αποδωθεί στην απουσία νέων ταλέντων, ούτε απαραίτητα στην απουσία ή/και το μειωμένο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού. Άλλωστε η πληθώρα και επιτυχία των σχετικών με τα κόμικς εκδηλώσεων της τελευταίας τριετίας, όπως και η πληθώρα νέων κυκλοφοριών και αυτοεκδόσεων μας πείθει για το εντελώς αντίθετο ( Comicdom, AthensCon, Thecomicon και φυσικά…Comic N’ Play!).

Οι παλαιότεροι αναγνώστες και συλλέκτες κόμικς θα θυμούνται με νοσταλγία ενδεχομένως τις εποχές κατά τις οποίες στην αγορά ήταν διαθέσιμοι διάφοροι τίτλοι περιοδικών εκδόσεων κόμικς, στις σελίδες των οποίων συμπεριλμαβάνονταν γνωστοί αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες, τόσο από το ξωτερικό όσο και από την χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα “Παρά Πέντε” και “Βαβέλ“, που στη συνέχεια μετουσιώθηκαν στο βραχύβιο “.mov“, αλλά τέλος και το ευρείας κυκλοφορίας εβδομαδιαίο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” υπό τον τίτλο “9“, που όλα τους έδωσαν σε πολλούς -αναγνωρίσιμους σήμερα- δημιουργούς το πρώτο βήμα ώστε να κυκλοφορήσουν τα έργα τους στον χώρο των κόμικς. Δυστυχως όμως, η οικονομική κρίση, που έπληξε και τον χώρο του βιβλίου, οδήγησε στην εξαφάνιση τους.

Την κατάσταση αυτή μας υπόσχεται να την αλλάξει η πρωτοβουλία του δημιουργού Γιώργου Γούση (γνωστός και από την συμμετοχή του στον “Ερωτόκριτο“, την graphic novel διασκευή του ομότιτλου έμμετρου μυθιστορήματος), ο οποίος ετοιμάζεται να δώσει νέα πνοή στον χώρο των εκδόσεων με το περιοδικό “Μπλε Κομήτης στην τροχιά των κόμικς“. Ο Γ. Γούσης, από την θέση του αρχισυντάκτη του περιοδικού (που θα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris σε τριμηνιαία βάση, σε περίπτερα και βιβλιοπωλεία), θα επιμελείται ελληνικές πρωτότυπες ιστορίες κόμικς, από γνωστούς αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς. Το πρώτο τεύχος αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 και θα φιλοξενεί γνωστά και αγαπημένα ονόματα όπως οι: Μιχάλης Διαλυνάς, Πέτρος Ζερβός, Παναγιώτης Πανταζής, Δημοσθένης Παπαμάρκος κ.α.

Ο κος Γ. Γούσης (που επίσης θα συμβάλλει στο εγχείρημα με  δική του δημιουργία), αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στον ιστοτόπο Lifo.gr: “[…]O στόχος μας, να μαζέψουμε όλους τους φίλους των κόμικς από τρεις γενιές, που σήμερα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Υπάρχουν αυτοί που διάβαζαν τα παλιά κόμικς και θα δουν το περιοδικό με μια νοσταλγία, η δικιά μου γενιά που πρόλαβε τα περιοδικά κόμικς στο μεταίχμιο, λίγο πριν χαθούν, και υπάρχουν και οι πιτσιρικάδες, που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα το αγκαλιάσουν. Για μας πρωτίστως έχει σημασία να δημιουργηθεί ένας άξονας που να βγάζει το κόμικ προς τα έξω, στο ευρύ κοινό, μια κοινότητα. Εδώ και χρόνια δεν έχεις δει κανέναν νέο σχεδιαστή, πρέπει να πας να τον ψάξεις στο Comicdom, κι ακόμα κι αν βρεις κάποιον που σου αρέσει, μένει εκεί, δεν υπάρχει συνέχεια. Δεν περνάει στο ευρύ κοινό για να έχουν κι οι άλλοι κίνητρα να ψάξουν ή να δημιουργήσουν“.

Το περιοδικό “Μπλε Κομήτης” όμως δεν πρόκειται να περιοριστεί μονάχα στα κόμικς. Όπως συπληρώνει στην ίδια συνέντευξη του ο αρχισυντάκτης Γ. Γούσης: “Στο τέλος του τεύχους θα υπάρχει και μια ιστορία που θα είναι από ερωτική έως πορνό, και εννοείται ότι στον “Μπλε Κομήτη” όλα επιτρέπονται“.

Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου λοιπόν, οπότε και θα μπορεί το κοινό να βρει το περιοδικό σε περίπτερα και βιβλιοπωλεία, μπορείτε να ενημερώνεστε  σχετικά με την πορεία του εγχειρήματος μέσα από την σελίδα της έκδοσης στο facebook.

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε η προσπάθεια αυτή να ευοδώσει και να μην ακολουθήσει την περιοδική τροχιά των…κομητών!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.