Blog

Παρουσίαση των επιτραπέζιων παιχνιδιών ρόλων στην Αλεξανδρούπολη!

Tα επιτραπεζια παιχνίδια ρόλων (pen and paper) κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς και στην χώρα μας και απόδειξη αυτού αποτελεί η δράση που θα φιλοξενηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης!

To  συγκεκριμένο μουσείο δεν είναι η πρώτη φορά που μας ξαφνιάζει ευχάριστα με τις εναλλακτικές δραστηριότητες που φιλοξενεί, καθώς φιλοξενούσε και το εργαστήριο κόμικς υπό την καθοδήγηση του ταλαντούχου δημιουργού Νίκου Καμπασελέ

Τα παιχνίδια ρόλων αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι στο τομέα της ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και επικοινωνίας, τα οποία φυσικά δεν είναι άγνωστα στους φίλους του comic n’ play, αφού από την πρώτη κιόλας διοργάνωση αποτελούσαν βασικό κομμάτι του προγράμματος δραστηριοτήτων. Σήμερα μάλιστα, πολλές ανεξάρτητες ομάδες αλλά και άτυποι σύλλογοι, σε διάφορα μέρη της χώρας, δραστηριοποιούνται αξιοποιωντας την αγάπη των μελών για τον συγκεκριμένο τρόπο ψυχαγωγίας με τακτικές συνεδρίες και άλλες δραστηριότητες. Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα λοιπόν, την ερχόμενη Παρασκευή, θα παρουσιαστούν τα διασημότερα παιχνίδια υπόδυσης ρόλων που ειναι διαθέσιμα στο εμπόριο, ο τρόπος διεξαγωγής τους, αλλά και το πως μπορεί να διαμορφωθεί ο ρόλος του κάθε παίκτη.

Πίσω από την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία βρίσκεται ο Γιώργος Χονδρόπουλος, δημοσιογράφος στο επάγγελμα από την Αλεξανδρούπολη, με πολυετή εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, που θα επιμεληθεί και της παρουσίασης. Κατά την διάρκεια αυτής -η οποία θα είναι με ελεύθερη είσοδο προς κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλλου- θα γίνει μια προσπάθεια παρουσίασης των παιχνιδιών αυτών, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε κάποιες διαδραστικές διασκεδαστικές παρτίδες παιχνιδιών με την μορφή “επίλυσης γρίφου”,  με σκοπό να αντιληφθούν τους βασικούς μηχανισμούς και την συλλογιστική ενός παιχνιδιού αυτού του τύπου. Όπως μας εξηγεί ο Γιώργος Χονδρόπουλος χαρακτηριστικά για τα παιχνίδια αυτά:

Τα παιχνίδια υπόδυσης ρόλων, αποτελούν μια μορφή αφήγησης μέσω αλληλεπίδρασης και συνεργασίας. Όπως τα μυθιστορήματα ή τις ταινίες, τα παιχνίδια ρόλων, εμπλέκουν τη φαντασία μας, σε αντίθεση με την τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου ο παίκτης έχει πιο παθητικό ρόλο. Παρόλο που υπάρχουν απλά στοιχεία του μηχανισμού των παιχνιδιών ρόλων και σε παραδοσιακά παιχνίδια για παιδιά, όπως π.χ. το “κλέφτες και αστυνόμοι”, τα παιχνίδια ρόλων προσθέτουν πολυπλοκότητα και επιμονή σε αυτή τη βασική ιδέα. Σε αντίθεση δηλαδή με τα παραδοσιακά παιχνίδια, οι συμμετέχοντες σε ένα παιχνίδι ρόλων δημιουργούν συγκεκριμένους χαρακτήρες και μια εξελισσόμενη πλοκή. Τέλος, βασική διαφορά μεταξύ των παιχνιδιών ρόλων και των επιτραπέζιων είναι ότι στα μεν πρώτα σπάνια υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Προάγεται δηλαδή η συνεργασία και η κοινωνικότητα παρά ο ανταγωνισμός.

Στα παιχνίδια αυτά οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και μέσω συνεργασίας δημιουργούν ή παρακολουθούν την εξέλιξη μιας ιστορίας. Οι συμμετέχοντες καθορίζουν τις ενέργειες των χαρακτήρων τους, εν μέρει βασισμένοι στον σχεδιασμό της προσωπικότητας που έχουν δημιουργήσει, πετυχαίνοντας ή αποτυγχάνοντας σύμφωνα με ένα σύστημα κανόνων και οδηγιών. Στο πλαίσιο των κανόνων, οι παίκτες μπορούν να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα και οι επιλογές τους καθορίζουν την κατεύθυνση και την έκβαση της ιστορίας.

Τα παιχνίδια ρόλων δηλαδή είναι κατά κάποιο τρόπο ένα θεατρικό παιχνίδι με ελεύθερο σενάριο, στα οποίο ο κάθε παίκτης καλείται να υποδυθεί έναν ρόλο που θα επηρρεάσει κατά κάποιο τρόπο την έκβαση της ιστορίας. Δεν απαιτούν φυσικά υποκριτική ικανότητα και το μόνο σίγουρο είναι πως καλλιεργούν την δημιουργική αφήγηση και την φαντασία των συμμετεχόντων.

Όσοι λοιπόν θα παρευρεθουν στην συγκεκριμένη δράση θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του φανταστικού, να μάθουν για τους διασημότερους “κόσμους” για τους οποίους υπάρχει υποστηρικτικό υλικό αφήγησης, ενώ θα τους δοθεί η ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα διαδραστικό παιχνίδι. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην σελίδα της δράσης μέσω facebook σε αυτό τον σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/events/566727127000651/

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.