Blog

Ημερίδα για τα κόμικς στο μουσείο Μπενάκη Αθηνών!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι των κόμικς στην Αθήνα το επόμενο Σαββατοκύριακο. Η ημερίδα θα πραγματoποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης με αφορμή το graphic novel: «Ο Συλλέκτης- Έξι Διηγήματα για Έναν Κακό Λύκο» του Soloúp!

Τα graphic novel, μια δημοφιλής αφηγηματική φόρμα της τέχνης των κόμικς, βρίσκονται στις μέρες μας στο επίκεντρο της εκδοτικής παραγωγής, έχοντας κερδίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Ταυτόχρονα, αποτελούν αντικείμενο μελέτης της ακαδημαϊκής κοινότητας, εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και απασχολούν κριτικούς λογοτεχνίας και δημοσιογράφους.

Στο σύγχρονο πολιτισμικό πεδίο, τα graphic novel προτείνουν μια πολυπρισματική και πολυφωνική θεώρηση της κόμικς αφήγησης η οποία συνδιαλέγεται δυναμικά με άλλες μορφές τέχνης (λογοτεχνία, κινηματογράφος, ζωγραφική) και επιχειρεί να αναδείξει τις καλλιτεχνικές και αφηγηματικές δυνατότητες ενός, συνεχώς εξελισσόμενου, αφηγηματικού μέσου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αφηγηματικών τεχνών που ανέδειξε η πολιτισμική εξέλιξη του 20ου και 21ου αιώνα.

Πού οφείλεται όμως η άνθηση της συγκεκριμένης φόρμας των κόμικς; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη δυναμική της παρουσία; Πώς συνδέεται με τις άλλες τέχνες και ειδικότερα με την λογοτεχνία; Ποιες δυνατότητες εξέλιξης μπορούν να έχουν στο μέλλον; Μπορούν όλα τα κόμικς να χαρακτηριστούν ως “graphic novel”;

Αυτά είναι μερικά μονάχα από τα ερωτήματα που θέτει και φιλοδοξεί να απαντήσει η συγκεκριμένη ημερίδα με τίτλο: «Τα Graphic Novel: Απαιτητικές Αφηγήσεις από μια Ώριμη Φόρμα των Κόμικς», στο πλαίσιο της οποίας πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί κόμικς, εκδότες και εκπρόσωποι της σκηνής των κόμικς στην Ελλάδα θα συνομιλήσουν για αυτή την τόσο δημοφιλή -σε Ελλάδα και εξωτερικό- φόρμα των κόμικς.

Οργανωτική επιτροπή : Εύη Σαμπανίκου, Πάνος Κρητικός, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup)

Η ημερίδα διοργανώνεται με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας πιο αναλυτικά θα έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138/Αμφιθέατρο

10:00 Χαιρετισμοί

Α’ Συνεδρία (Συντονισμός: Γιάννης Σκαρπέλος)
10:15- 10:30 Αντώνης Νικολόπουλος/Soloup (Δημιουργός κόμικς Δρ. ΤΠΤΕ, Παν. Αιγαίου) «Η αναζήτηση μιας άλλης αισθητικής στη δημιουργία και ανάγνωση των κόμικς»

10:30- 10:45 Πάνος Κρητικός (εκπαιδευτικός, Δρ. ΤΠΤΠΕ Παν. Αιγαίου, εκδότης «Ένατη Διάσταση») «Σκέψεις, απόψεις και… διευκρινίσεις για τα Κόμικς ή Γιατί τα γκράφικ νόβελς δεν συνθέτουν απαραίτητα τις αριστουργηματικές αφηγήσεις της Ένατης τέχνης»

10:45- 11:00 Εύη Σαμπανίκου (Καθηγήτρια ΤΠΤΠΕ Παν. Αιγαίου) «Graphic novels: Οι μεγάλες αφηγήσεις των κόμικς»

Β’ Συνεδρία (Συντονισμός: Λαμπρινή Κουζέλη)
11:15- 11:30 Γιάννης Κουκουλάς (Ιστορικός τέχνης, Δημοσιογράφος ΕΦ.ΣΥΝ/Καρέ- Καρέ) «Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τα κόμικς. Το φάντασμα των graphic novels»

11:30- 11:45 Μαριάννα Μίσιου (Μέλος Ε.ΔΙΠ., Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Παν. Αιγαίου) «Βουβά graphic novels: μια εισαγωγή»

11:45- 12:00 Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου (Σεναριογράφος, Εκδότης Comicdom Press) «Ολοκαύτωμα: Τα Graphic Novels ως Θεματοφύλακες της Μνήμης»

12:00- 12:15 Γιάννης Σκαρπέλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Οπτικού Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο) “Συλλέγοντας πεταλούδες: η μεγάλη φόρμα, το σκίτσο και το συναίσθημα”

Γ’ Συνεδρία (Συντονισμός: Γιάννης Κουκουλάς)
12:30- 12:45 Θανάσης Πέτρου (Δημιουργός Κόμικς, διδάσκει κόμικς στην ΑΚΤΟ) «Αυτοβιογραφικά κόμικς /graphic medicine »

12:45- 13:00 Τάσος Ζαφειριάδης (Ειδικός ορθοδοντικός, Δρ. Οδοντιατρικής Α.Π.Θ., Δημιουργός κόμικς)«ΓΡΑ-ΓΡΟΥ: Χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας»

13:00- 13:15 Γιώργος Γούσης (Δημιουργός κόμικς, εικονογράφος, αρχισυντάκτης περ. Μπλε Κομήτης) «Περισσότερο με νοιάζει να είναι καλό»

• Διάλειμμα
13:30-14:00 Καφές
14:00-14:45 Ξενάγηση στην έκθεση «Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» (2ος όροφος, αίθ. 5)

Δ’ Συνεδρία (Συντονισμός: Πάνος Κρητικός)
15:00- 15:15 Κυριακή Σεβεντεκίδου (Φιλόλογος-Εκπαιδευτικός, Υποψήφια Δρ. στο Π.Τ.Δ.Ε. Ιωαννίνων) «Η λογοτεχνία σε graphic novels: οπτικό ισοδύναμο ή αυτόνομο έργο;»

15:00- 15:30 Δημήτρης Βανέλλης (Σεναριογράφος κόμικς)
«Μεταφορά λογοτεχνικών έργων σε κόμικς»

15:30- 15:45 Κέλη Δασκαλά (ΣΕΠ «Δημιουργική γραφή», Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο)
«Εδώ πάπισσα, εκεί πάπισσα, ποια είναι η πιο graphic novel πάπισσα;»

H έκθεση των έργων του δημιουργού Soloup και οι παράλληλες εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το Μουσείο Μπενάκη, τις εκδόσεις “Ίκαρος” και την Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων: «Αθήνα: Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου-2018».

Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138 – Αμφιθέατρο – Αθήνα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.