Blog

Eκδήλωση για τα 35 χρόνια από την κυκλοφορία των άλμπουμ “Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη” σε μορφή κόμικς!

Eπετειακή εκδήλωση για τα 35 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας της σειράς άλμπουμ κόμικς «Οι Κωμωδίες του Αριστοφάνη» θα φιλοξενηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, στις 19:00, στο Φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης!

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι κ. Πέτρος Μαρτινίδης, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ., αλλά -φυσικά- και οι Τάσος Αποστολίδης και Γιώργος Ακοκαλίδης, οι δημιουργοί των κόμικς! Την ομιλία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας.

Λίγα λόγια για την εκδοτική διαδρομή των συγκεκριμένων κόμικς…

Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από την πρώτη έκδοση της διασκευής σε κόμικς των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Α.Σ.Ε. Δημιουργοί τους είναι ο συγγραφέας/σεναριογράφος Τάσος Αποστολίδης και ο εικονογράφος Γιώργος Ακοκαλίδης. Στη δεκαετία του ’80 φαινόταν αδιανόητο να παραχθεί στην Ελλάδα  μια ”σειρά κόμικς”. Άλλωστε δεν είχε επιχειρηθεί κάτι ανάλογο μέχρι τότε. Το εγχείρημα όμως δικαιώθηκε!

Στα 35 χρόνια κυκλοφορίας, οι ”Κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς”, με συνεχείς επανεκδόσεις, ξεπέρασαν σε πωλήσεις στην Ελλάδα το ένα εκατομμύριο αντίτυπα! Τιμήθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου. Παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ”Πολιτισμός 2007-2013” με την παραγωγή: ”ΤHE DUTY OF COMEDY”. Η ”Λυσιστράτη’‘ ήταν ένα από τα 100.000 βιβλία, από όλο τον κόσμο, που δόμησαν τον ”Παρθενώνα των βιβλίων”, το εμβληματικό αυτό έργο της Marta Minujin, στο Κάσελ της Γερμανίας. Η ίδια κωμωδία κυκλοφόρησε σε μορφή κινουμένων σχεδίων, στα ελληνικά και στα αγγλικά, σε μορφή DVD (εκδ: GRAFO ΑΕ).

Τέσσερις από τις κωμωδίες δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες, σε εφημερίδες, καθώς και στο ”ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ’‘, περιοδικό που διανέμεται σε μαθητές σχολείων της ομογένειας σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Αποσπάσματά τους υπάρχουν ακόμη σε σχολικά βιβλία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στον ”Μαραθώνιο ανάγνωσης” του 2012-2013, δέκα κωμωδίες διαβάστηκαν από 25.000 μαθητές, από 1.200 Δημοτικά σχολεία. Σχολικοί, αλλά και επαγγελματικοί θίασοι, κατά καιρούς, ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις κωμωδιών του Αριστοφάνη που βασίζονταν στην κόμικς εκδοχή τους!

Έξι κωμωδίες μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και τουρκικά, ενώ και οι 11 πωλούνται ηλεκτρονικά στα ελληνικά και τα αγγλικά. Με Υπουργική απόφαση, εδώ και πέντε χρόνια, τα βιβλία διατίθενται από τα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας μας.

Οι κωμωδίες σε μορφή κόμικς απευθύνονται κυρίως στο νεανικό κοινό. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δε διαβάζονται ευχάριστα κι από μεγάλους. Σεβόμενοι απόλυτα τον μύθο, τη σπιρτάδα και τα ευρήματα του Αριστοφάνη, οι δημιουργοί, πέρασαν εύστοχα στις διασκευές τους στοιχεία της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, τονίζοντας έτσι τη διαχρονικότητα των θεμάτων και των μηνυμάτων του μεγάλου κωμωδιογράφου της αρχαιότητας.

Τα κόμικς, στα ελληνικά, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις  ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ,  ενώ οι ξενόγλωσσες εκδόσεις από τους: ΚώΜΟΣ, ENDELECHEIA και ISTOS.

Η βραδυά θα πλαισιωθεί από μουσική ερμηνεία της “Παιδικής χορωδίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής“, την οποία θα διευθύνει ο Κανάρης Κεραμάρης, με την συνοδεία πιάνου από τον  Δημήτρη Τσακυρίδη.

Το “Arts & Quality of Life” θα πλαισιώσει την εκδήλωση με ομάδες χορού από την Σχολή: “Ελένη Γουγουτσά“, υπό την επιμέλεια της χορογράφου Ζαχαρούλας Ζεχίρη.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.