Blog

ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ / SILENCE RADIO

H 17η έκθεση του Comic N’ Play,  με τίτλο «Σιγή Ασυρμάτου», πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη από τις  9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2018, στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Όπως και κατά τις προηγούμενες χρονιές, το bazaar της διοργάνωσης συγκέντρωσε καταστήματα και εκδοτικές που κινούνται στον χώρο των ελληνικων – και όχι μόνο- κόμικς, των επιτραπέζιων παιχνιδιών και συλλεκτικών ειδών. Επιπλέον, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δουλειά νέων Ελλήνων δημιουργών κόμικς στον χώρο των αυτοχρηματοδοτούμενων εκδόσεων, αλλά και την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα χόμπι του 3d origami (Χάρτινος Κόσμος), του repainting κούκλας (Characters Factory), του cosplay, της βαφής μινιατούρας (Underworld Games), με το ευγενές άθλημα της μεσαιωνικής σπαθασκίας (Apocalyptic Knights), αλλά και να ψυχαγωγηθούν με τα επιτραπέζια παιχνίδια που διοργανώsan οι συμμετέχοντες σύλλογοι και ομάδες (Gamecraft, Dragon Tale, Go.Roleplay και Boardgame Brawlers).

Την διοργάνωση τιμήσαν με την παρουσία τους δύο σημαντικοί Γάλλοι δημιουργοί. Ο πρώτος ήταν ο Thierry Capezzone ο οποίος, από το 1983, δημιουργεί χιουμοριστικά κόμικς για παιδιά και ενηλίκους, έχει συνεργαστεί με ιστορικά περιοδικά (Journal de Spirou) και σεναριογράφους (Kox, Cauvin) και έχει σχεδιάσει δημοφιλείς χαρακτήρες με πολύχρονη εκδοτική παρουσία (Agent 212, Petzi κ.α. ). Ο δεύτερος καλεσμένος ήταν ο Hardoc, ένας δημιουργός με σημαντική βιβλιογραφία στον χώρο των πολεμικών/ιστορικών κόμικς, ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Παράλληλα και με την αφορμή της εκατονταετηρίδας από την λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, επιλεγμένες σελίδες από την επανέκδοση του βραβευμένου άλμπουμ κόμικς των Ελλήνων δημιουργών Πέτρου Χριστούλια (σχέδιο) και Τάσου Ζαφειριάδη (σενάριο) «Χαρακώματα: Ιστορίες από την οδό Γάγγραινας» φιλοξενήθηκαν στον χώρο της γκαλερί Αλλατίνι – Ντασσώ. Τιμώμενος καλλιτέχνης της εκδήλωσης ήταν ο δημιουργός Κλήμης Κεραμιτσόπουλος από τη Δράμα, που φιλοτέχνησε και την κεντρική αφίσα της διοργάνωσης, ενώ οι φίλοι του cosplay  είχαν την χαρά να παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα επεισοδιακό και διασκεδαστικό συνάμα defile, με παρουσιαστή τον cosplayer Spider του ντουέτου Highness Cosplay.

H έκθεση κόμικς που πλαισίωσε το Comic N’ Play 2018 -και την οποία επιμελήθηκε ο δημιουργός Σταύρος Κιουτσιούκης – είχε ως κεντρική θεματική τον «Πόλεμο ως Ιστορικό Γεγονός και Εμπειρία», δίνωντας έτσι μία από τις ωραιότερες ανθολογίες κόμικς  στην ιστορία του θεσμού, ενώ μια πλούσια συλλογή κειμηλίων, φωτογραφικού αρχειακού υλικού, συλλεκτικών μινιατούρων, επιτραπέζιων παιχνιδιών επίδειξης και άλλων εκθεμάτων, προσέφεραν στο κοινό ένα εντυπωσιακό πανόραμα του «Μακεδονικού Μετώπου – 1915-1919», που συμπληρώθηκε με ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τέλος, την αυλαία της διοργάνωσης έριξε με τον πολύ ιδιαίτερο του ήχο το ροκ συγκρότημα των Μαύρη Μαγιονέζα, που έδωσε μια συναυλία έκπληξη για τους φίλους του φεστιβάλ στον συναυλιακό χώρο του Eightball Club της Θεσσαλονίκης!

Παρά την επιτυχία της διοργάνωσης, η συγκεκριμένη έκθεση θα ήταν και η τελευταία που θα φιλοξενούνταν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Το Comic N’ Play, με τον πλούσιο και πολυμορφικό του χαρακτήρα, εξελίχθηκε σε μια διοργάνωση με απαιτήσεις και ατζέντα προτεραιοτήτων τέτοιες που συχνά αυτές έρχονταν σε πλήρη σύγκρουση με τους κανονισμούς εύρυθμης λειτουργίας του οικοδεσπότη του.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.