Blog

Πρόσκληση δημιουργών για συμμετοχή στην 18η έκθεση του Comic N’ Play!

Η Ένατη Διάσταση, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ) προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους δημιουργούς κόμικς να συμμετάσχουν στην 18η Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών του Comic’n Play που θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2019, στη Θεσσαλονίκη.

Από το 2001, η έκθεση αυτή αποτελεί ένα σταθερό ετήσιο ραντεβού δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης, με δημιουργούς απ’ όλη την Ελλάδα και όλων των ηλικιών, έμπειρους και πρωτοεμφανιζόμενους, καθιστώντας την τη μακροβιότερη έκθεση κόμικς στη χώρα μας. Από την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στην Αποθήκη ΄Γ του Ο.Λ.Θ., θα διεξαχθεί μια πολύμορφη εκδήλωση γεμάτη κόμικς και επιτραπέζια παιχνίδια, bazaar ελληνικών, ξενόγλωσσων και μεταχειρισμένων εκδόσεων κόμικς, έκθεση αυτοχρηματοδοτούμενων εκδόσεων, πρωτότυπα έργα, εξειδικευμένους στα κόμικς εκδοτικούς οίκους, εργαστήρια και επιτραπέζια παιχνίδια με διαγωνισμούς με έπαθλα για τους επισκέπτες.

Όπως κάθε χρόνο, η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και πολλά από τα έργα που θα φιλοξενηθούν θα συγκεντρωθούν στον ομώνυμο κατάλογο της έκθεσης. Στην έκθεση μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε το επιθυμεί εφόσον λάβει υπόψη του τους παρακάτω όρους συμμετοχής!

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΚΣ COMIC N’ PLAY 2019
Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Η φετινή εκδήλωση σηματοδοτεί ένα νέο δημιουργικό ξεκίνημα, σ’ έναν νέο χώρο, με νέες συνεργασίες και πολλές φιλοδοξίες για το μέλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η οργανωτική επιτροπή του Comic Ν’ Play επέλεξε ως τίτλο της 18ης έκθεσης κόμικς που θα πλαισιώσει την φετινή εκδήλωση το ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ και κάθε δημιουργός καλείται να ερμηνεύσει τον συγκεκριμένο τίτλο κατά την κρίση του. Ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, ουτοπίες, δυστοπίες αλλά και πλήθος κοινωνικών ή προσωπικών ιστοριών θα μπορούσαν να ενταχθούν κάτω από τον συγκεκριμένο τίτλο, ώστε να αναδειχθεί η ποικιλία στην καλλιτεχνική και αφηγηματική προσέγγιση που μπορούν να «γεννήσουν» οι τρεις αυτές λέξεις. Το μόνο όριο στην ερμηνεία και την υλοποίηση των ιστοριών αποτελεί η φαντασία.

ΌΡΟΙ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΚΣ.
Οι συμμετέχοντες δημιουργοί καλούνται να παραδώσουν μία ΑΥΤΟΤΕΛΗ ιστορία κόμικς (ΌΧΙ γελοιογραφίες ή εικονογραφήσεις) λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:
1) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ:
α) Η ιστορία θα πρέπει να κινείται μέσα στα πλαίσια του παραπάνω τίτλου/θεματικής. Επειδή στον κατάλογο της έκθεσης θα υπάρχει πίνακας περιεχομένων που θα αναφέρει τον τίτλο κάθε ιστορίας, συνιστάται στους δημιουργούς να αποφύγουν τον τίτλο ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ως τίτλο της ιστορίας τους.
β) Η κάθε ιστορία που θα υποβληθεί θα πρέπει να είναι αυτοτελής, πρωτότυπη και δεν θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί κάπου αλλού κατά το παρελθόν ή να αποτελεί τμήμα κάποιας άλλης, μεγαλύτερης ιστορίας που ο δημιουργός σκοπεύει να δημοσιεύσει στο μέλλον.
γ) Κάθε ιστορία πρέπει να φέρει σε εμφανές σημείο το ονοματεπώνυμο του δημιουργού/δημιουργών της.
δ) Στην έκθεση θα γίνουν δεκτές μόνον έγχρωμες ιστορίες.

2) ΕΚΤΑΣΗ:
Κάθε ιστορία θα πρέπει να εκτείνεται αυστηρά σε 2 (δύο) σελίδες.

3) ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕΛΙΔΩΝ:
Το τελικό μέγεθος του καταλόγου της έκθεσης θα είναι 17×25 εκ. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δημιουργήσουν μια ιστορία λαμβάνοντας υπόψη αυτές ως τις τελικές αναλογίες σχεδίου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παραπάνω διαστάσεις αφορούν το τελικό έντυπο και όχι την διάσταση των πρωτοτύπων που θα μας υποβάλετε, τα οποία θα προσαρμοστούν αναλόγως (σμίκρυνση). Οι σελίδες που θα εκτεθούν, θα εκτυπωθούν σε διάσταση Α3.

4) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ:
Οι δημιουργοί θα πρέπει να στείλουν τις ιστορίες τους ηλεκτρονικά σε μορφή αρχείου ΤIFF, ανάλυση 300 dpi, στη διεύθυνση: kitrinoagori@gmail.com (Σταύρος Κιουτσιούκης). Παρακαλείστε, κατά την υποβολή, να αναγράφετε στο μήνυμα σας το ονοματεπώνυμο σας και τον τίτλο του έργου σας ώστε να διασφαλιστεί η ορθή ηλεκτρονική λήψη. (π.χ. subject: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ/ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ)

5) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ:
Τελική ημερομηνία ηλεκτρονικής παράδοσης των ιστοριών ορίζεται η Kυριακή 6 Οκτωβρίου 2019.
Για λόγους που αφορούν τον προγραμματισμό της έκδοσης και τον σχεδιασμό του καταλόγου της έκθεσης, για οποιαδήποτε ιστορία παραληφθεί μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η οργανωτική επιτροπή ΔΕΝ εγγυάται την ένταξη της στον κατάλογο. Παράλληλα, για όσες ιστορίες αποσταλούν μετά το πέρας της παραπάνω ημερομηνίας, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την ανάρτηση τους στον εκθεσιακό χώρο.

6) ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ:
O κάθε δημιουργός (σεναριογράφος ή σχεδιαστής) δικαιούται μονάχα μία (1) συμμετοχή στην έκθεση/κατάλογο (δεν επιτρέπεται δηλαδή να συμμετάσχει με περισσότερα από ένα έργα, είτε ως αυτόνομος δημιουργός, είτε σε συνεργασία με άλλους στο σενάριο ή/και στο σχέδιο).

7) ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
Κάθε συμμετοχή πρέπει να συνοδεύεται από σύντομο βιογραφικό του δημιουργού (έως 50 λέξεις) και θα πρέπει να συνοδεύεται από μικρή φωτογραφία ή προσωπογραφία του δημιουργού, εν είδει thumbnail. Για τη διευκόλυνση της οργανωτικής επιτροπής, συνιστάται η αποστολή του βιογραφικού σημειώματος με τη φωτογραφία να γίνει την ίδια ημέρα με την αποστολή της ιστορίας. Για να αποφευχθούν τυχόν σφάλματα, παρακαλούνται οι συμμετέχοντες δημιουργοί να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα και τη φωτογραφία τους, σε ξεχωριστό μήνυμα, αλλά στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση (kitrinoagori@gmail.com) και με την ακόλουθη μορφή: π.χ. subject: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ/ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετοχών και του συμπυκνωμένου χρονοδιαγράμματος, είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε ότι η οργανωτική επιτροπή έλαβε το υλικό σας (ιστορία & βιογραφικό+φωτό). Με τη λήψη του υλικού τους, οι δημιουργοί θα ενημερώνονται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την επιτυχία της αποστολής. Σε περίπτωση που δεν ενημερωθούν, παρακαλούνται οι δημιουργοί, τρεις ημέρες μέρες μετά την αποστολή του υλικού τους, να επικοινωνήσουν ξανά για να επιβεβαιώσουν ότι παραλήφθηκε.

8) ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ:
Η διοργάνωση, το στήσιμο και η υλοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης βασίζεται, όλα αυτά τα χρόνια, στην εθελοντική συμμετοχή και εργασία ανθρώπων που αγαπούν τα κόμικς και τα επιτραπέζια παιχνίδια και που απολαμβάνουν να αφιερώνουν χρόνο σε αυτά. Όμως, μια πολυσύνθετη εκδήλωση όπως είναι το Comic Ν’ Play απαιτεί χρόνο και κόπο για την επιτυχή διεξαγωγή της. Για την όσο το δυνατό πιο ισομερή κατανομή των οργανωτικών βαρών, κάθε συμμετοχή στην έκθεση κόμικς είθισται να συνοδεύεται και από τη φυσική παρουσία και ενεργό συμμετοχή του συμμετέχοντος δημιουργού κατά τη διαδικασία στησίματος/ξεστησίματος και επιτήρησης της έκθεσης. Όλα αυτά γίνονται, φυσικά, βάση προγραμματισμού και λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις των δημιουργών. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ενεργή συμμετοχή και η παρουσία σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της εκδήλωσης κρίνεται επιθυμητή και ουσιαστικής σημασίας.

9) ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ:
Κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα δημιουργός έχει το δικαίωμα να αναρτήσει το έργο του/της στην έκθεση, είτε στην πρωτότυπη του μορφή, είτε σε εκτύπωση (της οποίας το κόστος αναλαμβάνει ο ίδιος σε συνεργαζόμενη με την διοργάνωση επιχείρηση). Στην έκθεση θα αναρτηθούν, αναλόγως του διαθέσιμου χώρου, ακόμη και τα έργα δημιουργών που δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση που την συνοδεύει.

10) ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ARTISTS’ ALLEY.
Κάθε δημιουργός έχει το δικαίωμα να εκθέσει/διαθέσει στον ειδικό χώρο της Αποθήκης Γ που διατίθεται για αυτόν τον σκοπό, ποσότητα από τίτλους αυτοχρηματοδοτούμενων εκδόσεων κόμικς στις οποίες συμμετέχει ή έχει δημιουργήσει ο ίδιος. H έκθεση/διάθεση αυτών των εντύπων θα γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως με την διοργάνωση, ώστε να καθοριστεί η διαδικασία αποστολής και παραλαβής τους, αλλά και η σωστή τους διάθεση. Όσοι δημιουργοί επιθυμούν να παρουσιάσουν και να διαθέσουν τις εκδόσεις τους κατά τις ημέρες της εκδήλωσης, αλλά δεν συμμετέχουν στην έκθεση, παρακαλούνται πρώτα να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dalalion_rex@hotmail.com (Νίκος Δαλαμπύρας).

Για τη δυνατότητα προβολής και διάθεσης των έργων των δημιουργών στο χώρο των αυτοχρηματοδοτούμενων εκδόσεων και στο Artists’ Alley, θα υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στον κάθε δημιουργό και την διοργάνωση. Η αποδοχή των όρων του ιδιωτικού συμφωνητικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των δημιουργών στον συγκεκριμένο χώρο.

11) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΟΜΙΚΣ:
Την έκθεση κόμικς στα πλαίσια του Comic Ν’ Play 2019 με τίτλο ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ θα επιμεληθεί ο δημιουργός κόμικς Σταύρος Κιουτσιούκης.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
1) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Στα πλαίσια της καλλιτεχνικής αναβάθμισης της έκθεσης κόμικς που συνοδεύει την εκδήλωση Comic N’ Play μια καλλιτεχνική επιτροπή θα αξιολογήσει τα υποβληθέντα έργα. Η επιτροπή αυτή θα είναι πενταμελής και τα μέλη της θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο. Στόχος της επιτροπής είναι να οριοθετήσει και να εξασφαλίσει το ελάχιστο καλλιτεχνικό επίπεδο που οφείλει να διατηρεί κάθε υποβληθείσα ιστορία. Η καλλιτεχνική επιτροπή ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ότι όλες οι υποβληθείσες ιστορίες θα πλαισιώσουν την έκθεση κόμικς ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ή θα περιληφθούν στον ομώνυμο κατάλογο έκθεσης.

2) ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Ο κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση κόμικς που πλαισιώνει κάθε χρόνο το Comic N’ Play αποτελεί μια άτυπη παράδοση της διοργάνωσης και αυτό που «αφήνει» πίσω της κάθε μία από αυτές τις εκθέσεις. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο κατάλογος-ανθολογία θα είναι εξολοκλήρου έγχρωμος. Για λόγους που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, τον μεγάλο αριθμό συμμετοχών αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση της συγκεκριμένης έκδοσης, η καλλιτεχνική επιτροπή που θα αξιολογήσει τα υποβληθέντα έργα θα επιλέξει σαράντα μόνον (40) από τις υποβληθείσες δισέλιδες ιστορίες για να αποτελέσουν τον κορμό του καταλόγου, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετοχών.

3) ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ: Κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα δημιουργός δικαιούται τρία (3) αντίτυπα του καταλόγου-ανθολογία της έκθεσης με τίτλο ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ στον οποίο περιλαμβάνεται η ιστορία του/της. Όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην έκθεση δημιουργοί, τα έργα των οποίων δεν θα συμπεριληφθούν στον εκτυπωμένο κατάλογο, δικαιούνται από ένα (1) αντίτυπο. Ο κατάλογος αυτός θα εκδοθεί από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΕΝΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την διάθεση των αντιτύπων. Η παρουσία των συγκεκριμένων ιστοριών στον κατάλογο/ανθολογία της έκθεσης αφορά αποκλειστικά τη συγκεκριμένη έκδοση και δεν δεσμεύει τους δημιουργούς- σε περίπτωση που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το έργο τους μελλοντικά αλλού- κατά οιονδήποτε τρόπο, απέναντι στη Ένατη Διάσταση ΑΜΚΕ.
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνση kitrinoagori@gmail.com.

Εκ μέρους της διοργάνωσης του Comic N’ Play
Σταύρος Κιουτσιούκης  – Νίκος Δαλαμπύρας
Επιμελητής Έκθεσης Comic N’ Play – Υπεύθυνος Συντονισμού Comic N’ Play

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.