Blog

ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ

Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες.

Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία. Έχει γράψει μέχρι τώρα δέκα έξι (16) βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια. Οι τίτλοι αυτοί πιο αναλυτικά είναι οι εξής:

Μαγειρικόν Νο 1 1994
Μαγειρικόν Νο 2 1996
Μη πληρώσετε είναι όλα δικά μου 1997 (Μυθιστόρημα)
Η γαστρονομία της Μεσογείου 1998
Το ελληνικό τυρί 1999
Μάγειρας η Καπετάνιος 2001
Κάτι μαγειρεύει ο Ηλίας 2003
Les fromages d’ Europe (έκδοση Slow Food Ιταλία)
Ελάτε στη κουζίνα μου 2007
Μαγειρικόν (επανέκδοση) 2008
Ημερολόγιο 2009  2008
Στα Μονοπάτια και στις κουζίνες του κόσμου 2009
Ημερολόγιο 2013 2012
Συνταγές για ευαίσθητα στομάχια 2017 (ειδικές συνταγές για πάσχοντες από τη Νόσο Crohn)
Τρώμε και Ομορφαίνουμε (Δημήτρης Κουρέτας, Ηλίας Μαμαλάκης) 2017
Η ΜΥΡΤΙΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΟΠΙΤΑ (μια μέρα στην Αρχαία Αθήνα με οδηγό τη Μύρτιδα) 2018

Εκτός της συγγραφής, ασχολείται και με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων ( Μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει το περίφημο Greek Mac και το Greek Chicken για τη ελληνική MC DONALD. To Greek Mac κάνει σήμερα διεθνή καριέρα σε 10 χώρες). Έχει σχεδιάσει γευστικά πάρα πολλές κονσέρβες της Κονσερβοποιίας Βορείου Αιγαίου, ήταν σύμβουλος γεύσης στα τυροκομεία Κρήτης και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων.

Από το 1997 ως τα τέλη του 2007 είχε μια πεντάλεπτη καθημερινή εκπομπή με συνταγές στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ. Από τον Φεβρουάριο 2008 συνεχίζει τις 5λεπες εκπομπές του στο ραδιόφωνο CITY 99,5 και επιπλέον κάθε Σάββατο μεσημέρι έχει μια δίωρη εκπομπή που αφορά τη γεύση και το ταξίδι, ενώ ήταν για τρία χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής «Στη Κουζίνα Ολοταχώς» στο MEGA Channel, το πρώτο σε θεαματικότητα κανάλι της Ελλάδας. H εκπομπή ήταν η ελληνική εκδοχή της σειράς READY STEADY COOK του BBC. Επίσης, επί πέντε συνεχή χρόνια παρουσίασε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό, σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος, χώρες της Μεσογείου, της Ευρώπης και του εξωτερικού, με θέμα τη γεύση και τον πολιτισμό με τον τίτλο «Μπουκιά και Συχώριο». Στη σειρά συμμετείχε ως ο παρουσιαστής και αρχισυντάκτης συτής και προβλήθηκε στο MEGA Channel. Η σειρά έχει βραβευτεί ήδη στη Ελλάδα και Διεθνώς. (Καλύτερου ντοκυμαντέρ, 2 φορές καλύτερου μοντάζ και βραβείο πιο δημοφιλούς εκπομπής το 2007, ενώ ήταν υποψήφια για καλύτερη σκηνοθεσία τηλεοπτικής σειράς). Τον Ιανουάριο του 2006 βραβεύτηκε στις Κάννες στο Διεθνές Φεστιβάλ του GOURMET VOICE σαν το καλύτερο τηλεοπτικό πρόγραμμα σε σειρά. Το 2007 ο Ηλίας Μαμαλάκης βραβεύτηκε σαν το πιο δημοφιλές πρόσωπο της Ελληνικής τηλεόρασης.

Από το κανάλι της ΕΤ3 παρουσίασε μια σειρά από ντοκυμαντέρ με θέμα την ιστορία της Ελλάδας με τίτλο «ΧΩΜΑΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ». Στον πρώτο κύκλο παρουσιάστηκε η προεπαναστατική περίοδος και η ζωή του Κατσαντώνη και στον δεύτερο κύκλο παρουσιάστηκε η ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Έγραψε ένα παιδικό θεατρικό έργο με τίτλο «Το διαστημότρενο του κυρίου Ιγνάτιου Ροδόλφου ντε Λος Χούπα Γκλούπα» που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή στο Τρένο στο Ρούφ με σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη. Κύριος κορμός του έργου ήταν η εξοικείωση του ελληνικού φαγητού με τα παιδιά.

Έχει βραβευθεί από την Unesco και το κράτος του Περού για την καλύτερη συνταγή πατάτας στο διαγωνισμό που έγινε το 2008, ενώ, τέλος, είναι Πρέσβης καλής θέλησης της Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρώπης του WWF.

Στην φετινή διοργάνωση του Comic N’ Play, ο Ηλ. Μαμαλάκης θα συμμετέχει, μαζί με τον σεφ Φίλιππο Μπαντή, στον μπουφέ των εγκαινίων, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου το απόγευμα, όπου μαζί θα παρουσιάσουνε στους επισκέπτες της διοργάνωσης τις συνταγές τους από το βιβλίο «Χορτάστε με την Ψυχή σας», μία έκδοση κόμικς της οποίας τα έσοδα στηρίζουν τα Παιδικά Χωριά S.O.S. Ελλάδος.

 

 
 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.