Blog

Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης προσκαλεί δημιουργούς κόμικς!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητήματα που αφορούν στην διατήρηση της ιστορικης μνήμης και τον σεβασμό στην ιστορία γενικότερα απασχολούν τον ιστότοπο του Comic N’ Play.

Oι παλαιότεροι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας ίσως θα θυμούνται την πριν από χρόνια δυσαρέσκεια που προκάλεσε η ανακοίνωση της ανέγερσης οικοδομής στο σημείο όπου “αναπαυόταν” το τελευταίο σωζώμενο τμήμα του παραθαλάσσιου τείχους της πόλης μας, ένα κομμάτι της συλλογικής μνήμης της Θεσσαλονίκης που πλέον θα βρίσκεται κρυμμένο ανάμεσα στα θεμέλια μιας σύγχρονης οικοδομής. Το σχετικό άρθρο μπορειτε άλλωστε να το διαβάσετε εδώ:

http://www.comic-n-play.gr/nea/436-thessaloniki-s-sea-wall.html

Κάτι αντίστοιχο λοιπόν, αλλά με πολύ σοβαρότερη διάσταση και έκταση, συζητιέται εδώ και καιρό αναφορικά με τις μοναδικές αρχαιότητες που βρέθηκαν στον υπό κατασκευήν σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης, κάτω από την συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Εγνατίας. Παρά τις επίμονες συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας, οτι δηλαδή η λύση της απόσπασης και μελλοντικής επανατοποθέτησης των μνημείων είναι αντίθετη στις όποιες αρχές διατήρησης και αποκατάστασης αρχαιοτήτων, φαίνεται οτι, στο όνομα της πρόοδου, υπάρχουν κάποιοι που επικροτούν και εγκρίνουν την μελέτη που προβλέπει τον τεμαχισμό και αποθήκευση του μνημειακού συνόλου, για όσο καιρό διαρκέσουν οι εργασίες στο εν λόγω εργοτάξιο.

Για τον λόγο αυτό η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, θέλει να συνεχίσει την ενημέρωση της κοινής γνώμης με πρωτότυπους αλλά και δυναμικούς τρόπους για την in situ (κατά χώραν) παραμονή των αρχαίων της Βενιζέλου και απευθύνει πρόσκληση προς τους ευαισθητοποιημένους με το θέμα δημιουργούς κόμικς της Ελλάδας, που ενστερνίζονται τον αγώνα που κάνουνε για τη διάσωση αυτού του μοναδικού μνημείου.

Έτσι, τους ζητάει να συνενώσουν τις «φωνές» τους με την δημιουργία έργων με θέμα το μετρό και τις αρχαιότητες. Όσοι λοιπόν ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες δημιουργοί κόμικς επιθυμείτε να συνδράμετε στην καμπάνια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας και να στείλετε τη δική σας δουλειά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Κίνησης Πολιτών:

Τα έργα μπορούν να είναι ασπρόμαυρα ή έγχρωμα και να έχουν είτε την μορφή γελοιογραφίας είτε μονοσέλιδης ιστορίας κόμικς (comic strip ή άλλης μορφής). H αποστολή των έργων θα γίνεται με το πραγματικό όνομά σας και παρακαλούμε να αναφέρετε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να αναφέρεστε (με το πραγματικό ή το καλλιτεχνικό σας όνομα). Η ενυπόγραφη δημιουργία θα κυκλοφορήσει και θα διανεμηθεί αρχικώς διαδικτυακά, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στις διάφορες δράσεις καμπάνιας ενημέρωσης του κόσμου γι αυτό το σημαντικό θέμα για όλη την Ελλάδα.

Την αρχή έκανε ατύπως ήδη, πριν την δημοσίευση της εν λόγω πρόσκλησης, ο Θεσσαλονικιός δημιουργός κόμικς Σταύρος Κιουτσιούκης, με την γελοιογραφία που αναδημοσιευεται στο άρθρο μας, και συνοδευόταν με την πολύ εύστοχη και χιουμοριστική λεζάντα: «ΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ; ΜΟΛΙΣ ΤΟ 8% ΘΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΟΤΑΝ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ!»

Ευχόμαστε φυσικά, το παράδειγμα του να μιμηθούν και πολλοί άλλοι δημιουργοί κόμικς!

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.