Blog

ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η 18η Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών του Comic Ν’ Play πραγματοποιηθηκε στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2019, στην Αποθήκη ΄Γ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η συμπλήρωση των 18 χρόνων από την έναρξη του θεσμού και η συμβολική «ενηλικίωση» της έκθεσης συνέπεσε με μεγάλες διοργανωτικές αλλαγές, καθώς το φεστιβάλ συνέχισε να μεγαλώνει σε μέγεθος και εμπειρία.

Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια της διεύρυνσης και ποιοτικής αναβάθμισης της διοργάνωσης, επιλέχθηκε για την διεξαγωγή της ένα από τα μεγαλύτερα και κεντρικότερα σημεία της πόλης, ένας χώρος γνώριμος στην διοργάνωση, καθώς εκεί είχε φιλοξενηθεί και κατά το παρελθόν, αλλά υπό πολύ διαφορετικές περιστάσεις (έκθεση του 2007 – «Έκτη Έκθεση»). Αυτό έδωσε και την αφορμή για την σύμπραξη με έναν άλλο ιστορικό φορέα πολιτισμού της πόλης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και την ανάγκη να εξευρεθούν λύσεις για δεκάδες λειτουργικά ζητήματα ξανά από την αρχή, προβλήματα όμως στα οποία η διοργανωτική ομάδα του Comic N’ Play ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά!

H έκθεση κόμικς που πλαισίωσε το Comic N’ Play 2019 – και την οποία επιμελήθηκε εκ νέου ο δημιουργός Σταύρος Κιουτσιούκης – είχε ως κεντρικό τίτλο ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ και τα έργα που φιλοξενήθηκαν, συμπεριελήφθησαν και στον ομώνυμο κατάλογο της έκθεσης, ο οποίος αποτελεί και την επίσημη έκδοση του φεστιβάλ και που υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες ανθολογίες στην ιστορία του θεσμού από εμπορικής απόψεως. Αυτό είναι ιδιαιτερης σημασίας, καθώς το Comic N’ Play, ακολουθώντας την φιλοσοφία μιας μη εμπορικού χαρακτήρα διοργάνωσης, καλύπτει βασικό κομμάτι των λειτουργικών του εξόδων από την διακίνηση των καταλόγων που εκδίδονται.

Τιμώμενος καλλιτέχνης της εκδήλωσης ήταν ο δημιουργός κόμικς και εικονογράφος Βασίλης Γέρκου, o οποίος και φιλοτέχνησε την αφίσα της διοργάνωσης, ενώ παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δούνε από κοντά και τα έργα δεκαπέντε Έλλήνων κορυφαίων δημιουργών κόμικς, που έφτιαξαν ισάριθμες ιστορίες εμπνευσμένες από την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση, συνδυάζοντας έτσι την 9η τέχνη με την ιστορία, στα πλαίσια μιας πρωτότυπης περιοδεύουσας έκθεσης, με τίτλο ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ.

Ο νέος χώρος που φιλοξένησε την διοργάνωση επέτρεψε επιτέλους και την απρόσκοπτη λειτουργία ενός Artists’ Alley, στο οποίο συμμετείχαν σαράντα και πλέον Έλληνες δημιουργοί κόμικς, αλλά και την ευκαιρία να έρθει το κοινό σε επαφή με τα χόμπι του 3d origami (Χάρτινος Κόσμος), του cosplay, του bodypainting (Ι.ΙΕΚ ΑΛΦΑ), αλλά και να ψυχαγωγηθούν, είτε με τα επιτραπέζια παιχνίδια που διοργανώσαν οι συμμετέχοντες σύλλογοι και ομάδες (ΕΣΦΙΠΣ, Boardgame Brawlers, Dragon Tale, Gamecraft και Go.Roleplay), είτε να απασχοληθούν δημιουργικά με τα δωρεάν εργαστήρια που προσέφερε η καθιερωμένη πλέον «Παιδική Γωνία» της διοργάνωσης, με την επιμέλεια του Γραμματοχυμού και της σχολής CWC PRO.

Η έκθεση εμπλουτίστηκε ως προς τον χαρακτήρα κοινωνικής ευθύνης με την συμβολική παρουσία στα εγκαίνια της διοργάνωσης των σεφ Ηλία Μαμαλάκη και Φίλιππου Μπαντή, που μοιραστήκαν με τους επισκέπτες του Comic N’ Play τις γεύσεις τους κατευθείαν μέσα από το άλμπουμ κόμικς Χορτάστε με την Ψυχή σας (εκδ. Ένατη Διάσταση), τα έσοδα τoυ οποίoυ υποστηρίζουν τους σκοπούς του σωματείου «Παιδικά Χωριά SOS-Eλλάδος», ενώ ο Δημήτρης Αντωνίου, συγγραφέας και ακτιβιστής για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στην χώρα μας, μοίρασε δωρεάν 500 αντίτυπα του κόμικς Λέμε STOP στην Οδική Ανασφάλεια (εκδ. Ένατη Διάσταση), στα πλαίσια μιας ειδικής παρουσίασης.

Την διοργάνωση τέλος τιμήσαν και με νέες κυκλοφορίες σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί κόμικς, όπως ο Πάνος Ζάχαρης, ο οποίος από το 2008 εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα Το Ποντίκι, ο Θανάσης Καραμπάλιος, βραβευμένος, το 2019, με τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη από τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς,  ο Γιάννης Ευσταθίου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Street Mode Festival – του μεγαλύτερου μουσικού φεστιβάλ της χώρας μας, που παρουσίασε σε αποκλειστικότητα για το Comic N’ Play, μαζί με τον σεναριογράφο και μουσικό αρθογράφο Jacek Henryk Maniakowski, την συλλεκτική ανθολογία κόμικς Song Stories (εκδ. Ένατη Διάσταση) και τέλος, ο ταλαντούχος και πρωτοεμφανιζόμενος δημιουργός κόμικς από την Αλεξανδρούπολη Νίκος Καμπασελέ.

Tην ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε το φεστιβάλ με την ροκ μουσική -σχέση που χτίστηκε με την μακρόχρονη συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό FM 1055rock της Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσε το γεγονός πως ως “soundtrack”  για όλα τα διαφημιστικά spot της διοργάνωσης χρησιμοποιήθηκε το τραγούδι “Sunset Beach” του surfabilly σχήματος Dirty Fuse. Το φεστιβάλ είναι πλέον διαβόητο και για τις εξαιρετικές βραδιές που προσφέρει στους καλεσμένους, εθελοντές και επαγγελματίες που συμμετέχουν σ’ αυτό· το party «ενηλικίωσης» της διοργάνωσης λοιπόν γιορτάστηκε με μια επετειακή ετικέτα μπύρας από την Θεσσαλονικιώτικη μικροζυθοποία SKNIPA, ενώ η αυλαία έκλεισε με την εμφάνιση του μουσικού σχήματος Missing Pulse!

Κουβαλόντας λοιπόν την εμπειρία 18 επιτυχημένων διοργανώσεων, το Comic N’ Play απέδειξε για μία ακόμη φορά στους υποστηρικτές του οτι μπορεί να προσφέρει στους λάτρεις των κόμικς και τους δημιουργούς τους αφορμές για να συναντιούνται μέσα από νέες δημιουργικές προκλήσεις!

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.