Blog

Πόσο rock είναι άραγε ο Σταύρος Κιουτσιούκης;

Με την αφορμή των γενεθλίων του καλλιτεχνικού υπευθύνου του φεστιβάλ μας, Σταύρου Κιουτσιούκη, σκεφτήκαμε να ρίξουμε μια ματιά στην ιδιαίτερη σχέση αυτού του Θεσσαλονικιού δημιουργού κόμικς με την ελληνική σκηνή της ροκ! Για να δούμε λοιπόν πόσες συνεργασίες του μπορούμε να απαριθμήσουμε…ξεπερνούνε άραγε την ηλικία του ή όχι;

Για για όσους των γνωρίζουν προσωπικά, η σχέση του με την μουσική σκηνή της mod είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς δηλώνει φανατικός της φαβορίτας, των μηχανών vespa και φυσικά του συγκροτήματος των Beatles! Για όσους όμως απλώς παρακολουθούν τις αναρίθμητες αναρτήσεις του μέσω των λογαριασμών του στα social media, σίγουρα θα έχουν προσέξει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: την ιδιαίτερη του προτίμηση σε pin-up απεικονίσεις κοριτσιών που αγαπούν την ρετρό αισθητική της δεκαετίας του ’60! Όμως η σχέση του ιδιόρυθμου αυτού δημιουργού με την ροκ μουσική δεν περιορίζεται στα παραπάνω!

Ο Σταύρος Κιουτσιούκης είναι και ο δημιουργός ενός από τα ελάχιστα -και εξαιρετικού ομολογουμένως- παραδείγματος ελληνικής έκδοσης κόμικς που σχετίζεται άμεσα με κάποιο ελληνικό μουσικό συγκρότημα. Πιο συγκεκριμένα, στα 2015 και σε συνεργασία με την εκδοτική Jemma Press, κυκλοφόρησε το αυτοτελές άλμπουμ κόμικς με τίτλο MFS Across The Universe, που αφηγείται την φανταστική ιστορία της εκτόξευσης του πρώτου ροκ συγκροτήματος στο διάστημα για την διεξαγωγή μιας συναυλίας προς ηθική συμπαράσταση ενός αποκωμένου κοσμονάυτη! Στην μυθοπλαστική αυτή ιστορία πρωταγωνιστεί το συγκρότημα των Mary’s Flower Superhead, ένα μουσικό τρίο από την Θεσσαλονίκη, των οποίων την δουλειά μπορείτε να βρείτε εδώ! Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η κυκλοφορία του εν λόγω κόμικς συνοδεύτηκε απο μια εξαιρετικά σπάνια και συλλεκτική έκδοση κασσέτας ήχου (ναι-κασσέτας!) με αυθεντικές ηχογραφήσεις 2 τραγουδιών του συγκροτήματος, σχετιζόμενες με το σενάριο του δημιουργού, ενώ ακολούθησε και συναυλία βιβλιοπαρουσίασης του στο Eightball Club της Θεσσαλονίκης! 

Ο πολυγραφότατος δημιουργός κόμικς όμως δεν σταμάτησε εκεί και σε συνεργασία με το Wonderwall Fun Bar της Θεσσαλονίκης (Αιγύπτου 18, Λαδάδικα Θεσσαλονίκης) ξεκίνησε μια σειρά εβδομαδιαιών comic strips, αφιερωμένων σε όσους ξενυχτούν σε ροκάδικα μπαρ, με τον τίτλο Last Call! Η σειρά υπήρξε τόσο πετυχημένη ώστε έδωσε την αφορμή για μια ομότιλη αυτοέκδοση του δημιουργού, ενώ πληροφορίες μας λένε οτι το δεύτερο τεύχος της σειράς αυτής θα κυκλοφορήσει επισήμως και άμεσα, με την αφορμή της 19ης έκθεσης του Comic N’ Play, μέσω της εκδοτικής Ένατη Διάσταση!

Εκτός όμως από τα ευφάνταστα και ξεκαρδιστικά comic strips του, o Σταύρος Κιουτσιούκης έχει εικονογραφήσει σε συνεργασία με επιχειρήσεις και συγκροτήματα πλήθος από ημερολόγια, κάρτες, κονκάρδες, αλλά έχει ακόμα αναλάβει και την εσωτερική διακόσμηση χώρων, όπως άλλωστε μπορεί να σας αποδείξει και μια επίσκεψη (όταν θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές περιστάσεις φυσικά) στο Rover Βar (Σαλαμίνος 6, Λαδάδικα) της Θεσσαλονίκης!

Η τύχη το θέλησε και με την αφορμή της έκθεσης κόμικς Σιγή Ασυρμάτου, ο δημιουργός ήρθε σε επαφή και με την δουλειά του καταξιωμένου ροκ συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης Μαυρη Μαγιονέζα, με αποτέλεσμα να συνεργαστούν για την κυκλοφορία του single τους με τίτλο Τα Λεφτά. Ένα εξαιρετικό video clip, που συνδυάζει την τέχνη του 3d animation και την ιδιαίτερη γραμμή του δημιουργού Σταύρου Κιουτσιούκη γεννήθηκε από αυτή την συνεργασία στις αρχές του 2019, ως προπομπός του άλμπουμ Όλα Στα Κάρβουνα των Μαύρη Μιαγιονέζα και το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ!

Η συνέχεια ήταν σχεδόν αναμενόμενη και ήρθε μέσω της διοργάνωσης του μουσικού φεστιβάλ Street Mode. Mε την αφορμή της συμπλήρωσης 12 χρόνων από την έναρξη της διοργάνωσης, η Μιράντα χτύπησε την πόρτα της έμπνευσης του Σταύρου Κιουτσιούκη! Πρόκειται για μια κοκινομάλλα νεαρή φοιτήτρια που λατρεύει τις πίτσες pepperoni και την ροκ μουσική (μια αρχετυπική δηλαδή φιγούρα για τα έως τώρα δεδομένα του δημιουργού) και η οποία πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από comic strips, ενώ έκανε και την cameo εμφάνιση της στην συλλεκτική έκδοση κόμικς του φεστιβάλ, που κυκλοφόρησε με τον τίτλο Song Stories!

Εύκολα συμπεραίνει κανέις λοιπόν πως όσο θα συνεχίζει να δημιουργεί, ο Σταύρος Κιουτσιούκης θα βρίσκει αφορμές να μας ροκάρει…με την πένα του! Εμείς λοιπόν θα αρκεστούμε στο να του ευχηθούμε να τα ‘κατοστήσει!

 Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Νόπης Ράντη.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.