Blog

Όταν οι πενες συναντιούνται…η δημιουργική αλληλεπίδραση μουσικής και κόμικς.

Οι νότες, σημειώνει ο J.H. Μaniakowski, δεν είναι απλοί ήχοι, είναι σύμβολα και όπως όλα τα σύμβολα, έτσι κι αυτές εμπεριέχουν πληροφορίες, γνώση, ιδέες, συναισθήματα, ακόμα και φιλοσοφικά μηνύματα.

Οι στίχοι δεν είναι παρά τα κλειδιά ερμηνείας αυτών που κρύβει ή φανερώνει ένα τραγούδι ή μια μουσική σύνθεση. Ακόμα, ένα τραγούδι είναι μια ιστορία· μια ιστορία για το πώς γράφτηκε,  για το ποιον γράφτηκε και για τον τόπο όπου γράφτηκε, είτε αυτός είναι εξωτερικός είτε εσωτερικός!

Έτσι, η αναζήτηση μικρών ιστοριών μέσα στα τραγούδια ξεκίνησε για εμένα ένα μεγάλο «ταξείδι» (από «τα άξια είδα») προς το ξεκλείδωμα μιας πιο μεγάλης γνώσης ή στο πως να ανακαλύψω τις σκέψεις των άλλων. Γιατί η αλήθεια βρίσκεται πάντα στους άλλους. Η κάθε ιστορία είναι μια απλή σελίδα στολισμένη με νότες και στίχους, μια βουτιά στις σκέψεις των δημιουργών ή ακόμα σε κάποιες αλήθειες. Κάπως έτσι, κάποιες από αυτές τις μουσικές ιστορίες κατέληξαν και εικονογραφημένες ιστορίες…

Και όλα αυτά τα εύκολα ή δύσκολα, μπορούν με την σειρά τους να γίνουν όμορφες εικόνες στα χέρια ταλαντούχων σκιτσογράφων και δημιουργών κόμικς. Η τέχνη, κάθε είδους τέχνη, έχει την ικανότητα ή ακόμα και την ιδιότητα να συνδυάζεται και να αλληλεπιδρά μέσα από τις πολλές εκφράσεις της. Και μια τέτοια αλληλεπίδραση είναι και αυτή μεταξύ των κόμικς και της μουσικής!

Άλλωστε στην μουσική, όπως και στα κόμικς, όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν! Όλα τα όνειρα ενσαρκώνονται σε χαρτί μέσα από μια πένα από ένα ικανό να την κρατά χέρι! Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην μουσική, όπου μια άλλη πένα μπορεί να δημιουργήσει ή να φανερώσει φανταστικούς κόσμους. Κατά τον ίδιο τρόπο λοιπόν, μπορεί να φανερώσει και εφιάλτες και να περιγράψει δυστοπικές κοινωνίες. Οι πένες αυτές, είτε μουσικές, είτε γραφιστικές, είναι μαγικά εργαλεία στα χέρια ενός ταλαντούχου δημιουργού.

Οι λίγες λέξεις που συνοδεύουν είτε τις εικόνες, είτε τις νότες, είναι απλά τα θεμέλια των μυθικών ή πραγματικών κόσμων που δημιουργούν αυτές οι πένες. Αλλά η μουσική και οι εικόνες είναι ο καλύτερος τρόπος να περιγράψει κανείς την σκληρή, μα και πολλές φορές κυνική πραγματικότητα. Και αυτό, μια πένα μπορεί να το κάνει με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο· μέσα από τα σκίτσα και την μουσική, το άσχημο μπορεί να γίνει όμορφο, το περιθωριοποιημένο να λάμψει σαν αστέρι, το αδύναμο και αδύνατο να γίνει ηρωικό και δυνατό. Αυτό που στις λάσπες κυλιέται, μέσα από εικόνες και νότες μπορεί να πετάξει τόσο ψηλά, που τα μάτια των κοινών θνητών δεν θα μπορούν να το δουν! Μπορεί να μετατρέψει ένα φοβισμένο παιδί σ’ έναν δυνατό πολεμιστή, ικανό να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε εχθρό!

Είναι λοιπόν λογικό να συναντιούνται αυτές οι δύο διαφορετικές πένες, κυρίως μέσα στις σελίδες ενός κόμικς και να μας φανερώσουν κόσμους, που είτε δε μπορούμε να δούμε, είτε δεν υπήρξαν ποτέ πριν την συνάντηση αυτήν. Να φανερώνουν κομμάτια του ίδιου του εαυτού μας!

Αναζητήστε τις συναντήσεις αυτές, της πένας που δημιουργεί μουσική και της πένας που φτιάχνει εικόνες, με μια ακόμα πένα -αυτή που γράφει- απλά να συντονίζει αυτήν την συνάντηση!

Ο Jacek Henry Maniakowski είναι d.j. και μουσικός αρθογράφος και δημιουργός της στήλης Song Stories. Είναι ο δημιουργός της ομότιτλης επετειακής ανθολογίας κόμικς

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.