Blog

To Περιπολικό! Το “soundtrack” του φετινού Comic N’ Play, από τους Μαύρη Μαγιονέζα!

Πως μπορείς να κλειδώσεις κάπου τις νότες; Δεν έχουν βρεθεί ακομα χειροπέδες για αυτές.

Ούτε υπάρχει  καμιά φυλακή που να μπορεί να τις κρατήσει. Πάντα είναι ατίθασες και δραπετεύουν εύκολα. Είναι η φύση τους να βρίσκουν έρωτα εκεί που υπάρχει πόνος, σπάζοντας κάθε αλυσίδα προκατάληψης. Να δίνουν ανάσα εκεί όπου η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Αλλά και κει όπου τα δάκρυα ρέουν άφθονα, είτε από δακρυγόνα, είτε εξαιτίας του πόνου, οι νότες θα μείνουν αμέτοχες, χωρίς να σκουπίσουν κάποιο δάκρυ – αν δεν σβήσουν πρώτα τα δακρυγόνα και να αφανίσουν το πόνο που τα δημιούργησε.

Και για να μην μακρηγορούμε:
τι θα πούμε, αν δεν πούμε
δεν μπορούμε άλλο πια
ξημερώνει, ήρθε η ώρα
να σε πάρω αγκαλιά.

Αυτό μας λένε οι Μαύρη Μαγιονέζα μέσα από τους στίχους του τραγουδιού τους Περιπολικόσε ska-punk ρυθμό και με νότες που δεν κλείνονται πουθενά συνεχίζουν στο ρεφρέν:
Ω, ω! Μες το περιπολικό
Ω, ω! Θα σου πω πόσο σ’ αγαπώ
Ω, ω! Γύρνα τους την πιπίλα
Ω, ω! Σήκω και μίλα!

Το τραγούδι λοιπόν, δημιουργία όλων των μελών του συγκροτήματος, συμπεριλαμβάνεται στο 4ο άλμπουμ τους  Καλή Όρεξη του 2007, αν και γράφτηκε 1-2 χρόνια πριν. Και όπως μας αποκαλύπτει ο Ανδρέας Ασημακόπουλος, η ψυχή της μπάντας, οι στίχοι και η μουσική γράφτηκαν παράλληλα:
«Όταν μια γάτα περπατά η ουρά κινεί το κεφάλι ή το κεφάλι την ουρά; Και τα δύο πάνε μαζί, η γάτα κινείται ολόκληρη» και κάπως έτσι γράφονται και τα τραγούδια όπως και αυτό.Το τραγούδι αγκαλιάζει τις ska-punk επιρροές τoυ συγκροτήματος με γρήγορο ρυθμό, το χαρακτηριστικό για το είδος παίξιμο με «άρσεις» της κιθάρας, σαμπλαρισμένα πνευστά και χαρούμενο vibe.
 
Όσον αφορά στο λυρικό μέρος, οι πάντα επίκαιροι Μαύρη Μαγιονέζα περιγράφουν γεγονότα της περασμένης δεκαετίας, τα οποία δυστυχώς είναι πιο αληθινά από ποτέ:
«Οι στίχοι είναι, ως συνήθως, καυστικοί και αναφέρονται στην βίαιη καταστολή διαδηλώσεων, ουσιαστικά της λαϊκής φωνής, από την εκάστοτε κυβέρνηση για πολιτικό-οικονομικούς λόγους. Ένα φαινόμενο που άρχισε να γίνεται έντονο στα μέσα της δεκαετίας των ’00s, όπου γράφτηκε και το τραγούδι και έχει πλέον σχεδόν εδραιωθεί στις μέρες μας. Ένα, απ’ ότι φαίνεται, δυστυχώς διαχρονικό τραγούδι για το πώς αντιδρά η εξουσία στη δίψα των λαών για καλύτερες συνθήκες ζωής και ελευθερία.»
 
Αλλά ένα τραγούδι ερμηνεύεται πάντα, κατά ελεύθερη βούληση, φτάνει να χορεύεται, όπως ξέρει ο καθένας. Και ακούγεται όπως θέλει ο καθένας· πολλές φορές απλά ακολουθώντας τις σκέψεις των άλλων, καταλήγει να βρίσκει κανείς τις δικές του. Τα βήματα του χορού ακολουθούν τις νότες και το τραγούδι αυτό δεν κάνει εξαιρέσεις· όπως όλα τα τραγούδια του συγκροτήματος, κινεί τα πόδια μόνο με τις νότες τους. Αλλά και οι στίχοι είναι πάντα ικανοί να ξεσηκώσουν και τον νου, να χορέψει τον χορό της σκέψης και των ιδεών.

Το τραγούδι αγαπήθηκε από τόσο από το κοινό της Θεσσαλονίκης, όσο και από τους κριτικούς, ήταν για αρκετές εβδομάδες στο top-10 του FM 1055rock και εκτελέστηκε ζωντανά από το συγκρότημα σε πάμπολλες συναυλίες, αλλά και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις (Mad TV, ράδιο Αρβύλα). Στο tour για το αλμπουμ Καλή Όρεξη υπήρχε πάνω από τον ενισχυτή του μπάσου ένας αστυνομικός φάρος περιπολικού, ο οποίος άναβε όποτε παιζόταν το τραγούδι.

Το Περιπολικό μπορεί να είναι και συμβολικό, είναι αυτό που μπορεί να φυλακίσει τις ίδιες τις σκέψεις, ιδέες και συναισθήματά μας. Είναι και αυτό δικό μας δημιούργημα και οι χειροπέδες δεν είναι παρά οι ίδιες οι αγκυλώσεις μας. Μια αγκαλιά όμως είναι αρκετή για να μπορούμε να ακούσουμε τις Σκέψεις των Άλλων και να τις κατανοήσουμε! Και για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε και ως το “soundtrack” της ομότιτλης έκθεσης του Comic N’ Play.

Επικοινωνία με το συγκρότημα:

Γράφει ο Jacek H. Maniakowski.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.