Blog

Progressive Death Metal και comics: οι GODLESS!

To φεστιβάλ του Comic N’ Play ήταν πάντοτε ένας χώρος όπου έδιναν το ετήσιο ραντεβού τους άνθρωποι με κοινή αγάπη για τα κόμικς και όχι μόνο. Σε μια σειρά από άρθρα ήδη παρουσιάσαμε μάλιστα την δημιουργική σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στα κόμικς και την rock/metal μουσική! Ας δούμε λοιπόν αλλο ένα τέτοιο παράδειγμα!

Το μουσικό project των GODLESS ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1994 από τον Chris Muimbwa. Υπήρξαν διάφορες αλλαγές στη σύνθεση του σχήματος, αλλά από τον περασμένο Αύγουστο το συγκρότημα επέστρεψε στην μονομελή μορφή του. Το μουσικό στυλ των Godless είναι Progressive Death Metal και οι στίχοι ασχολούνται κυρίως με την μείξη της θεολογίας με την πολιτική. Το project απευθύνεται κατά βάση σε άλλους Progressive Metal μουσικούς και μοναδικοί του στόχοι είναι η προώθηση της αθεΐας και η “εξερεύνηση”.

Όλα τα άλμπουμ τους είναι διαθέσιμα προς downloading από την διεύθυνση godlessgr.bandcamp.com εντελώς δωρεάν!

Στην πορεία αυτών των ετών το συγκρότημα των Godless αξιοποίησε την επαφή του ιδρυτή Chris Muimbwa με ανθρώπους που σχετίζονταν με τον χωρο των κόμικς στην Θεσσαλονίκη, είτε ως μέλη του σχήματος, είτε στο δημιουργικό κομμάτι (εξώφυλλα κλπ.). Η κυκλοφορία του άλμπουμ κόμικς ΘΥΕΛΛΑ στάθηκε η αφορμή να έρθει σε επαφή με έναν ακόμα δημιουργό, τον Νίκο Καμπασελέ, που μάλιστα εξερευνούσε αντίστοιχες θεματικές, αλλά χρησιμοποιώντας την πένα του σχεδιαστή αντί αυτή της κιθάρας/μπάσου. Σύντομα λοιπόν διαπιστώσαν οτι είχαν πολλά κοινά και μια μεταξύ τους συνεργασία ήταν απλώς…αναπόφευκτη!

Ας δούμε πως σχολιάζει αυτή την συνεργασία ο Chris Muimbwa:
« …Η όλη αισθητική της ΘΥΕΛΛΑΣ μου θύμιζε κάτι που θα μπορούσαμε ίσως να αποκαλέσουμε ως μετα-φουτουριστική. Τα σχέδια μου θυμίζαν θεματολογικά τους Voivod και τους Nocturnus, απεικονίζοντας με σαρκαστική προσέγγιση την Ορθοδοξία, σε ένα δυστοπικό διαστημικό περιβάλλον, το σωτήριον έτος 10.018 μ.Χ.

Οι Godless χρειαζόντουσαν έναν σχεδιαστή που θα μπορούσε να προσφέρει αυτή την αισθητική κόμικς της δεκατίας του ’80. Ο Νίκος φάνηκε εξαρχής ο καταλληλότερος, απ’ όλες τις απόψεις. Και πράγματι, αποδείχθηκε τόσο ικανός ώστε, από τα πρώιμα κιόλας στάδια του σχεδίου για το εξώφυλλο, χρειάστηκε να του ζητήσω να κάνει κάποιες αλλαγές στις φυσιογνωμίες των απεικονιζόμενων χαρακτήρων, καθώς τους αποτύπωνε αδιαμφισβήτητα πανομοιότυπους με τους πρωταγωνιστές των πραγματικών γεγονότων. Ιδού λοιπόν ένας δημιουργός που όχι μόνο μπορούσε να μεταφέρει την αισθητική της δεκαετίας του ’80 και ’90, αλλά ήταν επιπλέον και ενθουσιασμένος που ένωνε την τέχνη του με την metal μουσική! Και μάλιστα καλύτερα απο επαγγελματίας, χωρίς καθυστερήσεις και όλ’ αυτά ενώ είχε να παραδώσει και άλλες δουλειές, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η ΘΥΕΛΛΑ 2

Αντιστοίχως, ο Νίκος Καμπασελέ μας σχολίασε την γνωριμία του με τον Chris Muimbwa και την μουσική των Godless ως εξής:

«Από τις ερωτήσεις που με μπέρδευαν περισσότερο στη ζωή μου, δύο είναι αυτές που κατέχουν την πρώτη θέση:
Α) Γιατί κάνεις κόμικς, ενώ μπορείς να φτιάχνεις πίνακες και
Β) Γιατί ακούς μέταλ, ενώ είσαι…μαύρος;
Με τον Chris βρεθήκαμε εντελώς αναπάντεχα. Καταλάβαμε γρήγορα ο ένας τον άλλο. Τα κοινά μας βιώματα, μια παρόμοια αντίληψη για τον κόσμο και το συγγενικό μας χιούμορ συνδυάστηκαν λοιπόν σε αυτό το άλμπουμ! Απολαύστε το!»
 
Το καινούργιο άλμπουμ των Godless, με τίτλο “The Messianic Age“, θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων από την Mospharic Recording Limited.
 
Για επικοινωνία με το συγκρότημα και προπαραγγελίες του άλμπουμ μπορείτε πάντοτε να απευθυνθείτε άμεσα στους Godless μέσω της σελίδας τους:

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.