Blog

Ένας νομικός οδηγός για εκπαιδευτικούς… με το πιο “Comic N’ Play” εξώφυλλο!

της Ελένης Σκάρπου

Η έννοια του δικαίου, η καθημερινή τριβή με αυτό μέσα από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, η ανάγκη που υπάρχει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για εγχειρίδια «επιβίωσης» με θετικό πρόσημο, τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις, οι δομές, οι σχέσεις μέσα στην σχολική κοινότητα… είναι σίγουρα η βάση της σκέψης για την δικηγόρο και συγγραφέα Έλσα Δαλαμπύρα. Η ίδια μιλά για το βιβλίο της με τίτλο Νομικός Οδηγός για Εκπαιδευτικούς, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ένατη Διάσταση, αναλύοντας την ιδέα, αλλά και τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε.

Γιατί είναι σημαντικό ένας εκπαιδευτικός να έχει γνώση νομικών θεμάτων;

Πιστεύω ότι για όλους τους πολίτες είναι χρήσιμο να γνωρίζουν νομικές έννοιες που συναντούν στην καθημερινότητά τους.  Άλλωστε, η γνώση απελευθερώνει από τον φόβο. Έτσι, και ο εκπαιδευτικός αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του νομικά διλήμματα, που αφορούν τη θέση του μέσα στην τάξη, τη σχέση του με τους γονείς, τη σχέση του με την υπηρεσία και τους προϊσταμένους του. Οι προβληματισμοί αυξάνονται αν ο εκπαιδευτικός έχει κάποια θέση ευθύνης, είναι για παράδειγμα διευθυντής σε σχολείο. Πρόκειται για ένα βιβλίο, που με απλά λόγια εξηγεί νομικές έννοιες, τις οποίες συναντούμε στην σχολική λειτουργία, για παράδειγμα οι υπηρεσιακές μεταβολές, τα συμβούλια της εκπαίδευσης, τα ατυχήματα στο σχολείο, οι ευθύνες των διδασκόντων, η χορήγηση των στοιχείων που τηρούνται στο σχολείο και άλλα.

Θα μπορούσε η νομική κουλτούρα να βοηθήσει τα παιδιά, καθώς ξεκινούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από το σχολείο;

Ναι, θεωρώ ότι οι βασικές έννοιες του δικαίου θα έπρεπε να διδάσκονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όμως βιωματικά-εμπειρικά. Ωστόσο, το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και λοιπά στελέχη της εκπαίδευσης και όχι σε μαθητές.

Πότε άρχισες να χτίζεις αυτή την ιδέα για ένα τέτοιο βιβλίο;

Είχα ξεκινήσει να συλλέγω υλικό τα τελευταία τέσσερα περίπου έτη. Ομολογώ ότι επρόκειτο για ένα δύσκολο εγχείρημα. Δούλευα πάνω σε αυτό αρχικά για κάποιες μονάχα ώρες την εβδομάδα, τον τελευταίο όμως χρόνο (και μπορώ να πω ότι σ’ αυτό με «βοήθησε» η πρώτη καραντίνα) απασχολήθηκα πολλές ώρες την ημέρα. Νομίζω ότι το σημαντικό είναι να το κάνεις με σύστημα, πρόγραμμα και πάνω από όλα με αγάπη. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε βιβλιογραφικό έλλειμμα. Δηλαδή έλειπε ένα βιβλίο που να στοχεύει σε αυτό το κοινό, το οποίο -σημειωτέον- δεν έχει υπόβαθρο νομικού επιστήμονα. Επομένως, έπρεπε να γράψω κάτι το οποίο να εξηγεί νομικές έννοιες. Και η ύλη του βιβλίου καλύπτει οριζόντια τους κλάδους του δικαίου, δηλαδή από κάθε έναν (αστικό, δημόσιο, ποινικό), το σημείο εκείνο που αφορά τους εκπαιδευτικούς.

Πως προέκυψε η συνεργασία σου με έναν δημιουργό κόμικς για ένα βιβλίο επιστημονικού περιεχομένου;

Ευχαριστώ πολύ τον Σταύρο Κιουτσιούκη για το εξώφυλλο του βιβλίου μου. Νομίζω ότι έδωσε πολύ πετυχημένα το στίγμα του. Επίσης, ευχαριστώ πολύ τα παιδιά από την Ένατη Διάσταση, που αγκάλιασαν με φρέσκες ιδέες το εγχείρημά μου.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εκδίδεις βιβλία στην εποχή μας;

Κάθε τι γίνεται εύκολο ή δύσκολο, ανάλογα με το αν σου αρέσει. Για μένα προσωπικά ήταν κάτι που διασκέδασα πολύ και το έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση. Ελπίζω να φανεί χρήσιμο στους αναγνώστες μου. Λάβετε υπόψη σας ότι πρόκειται για εγχειρίδιο επιβίωσης. Επειδή καλύπτει μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, θα χρησιμοποιείται από τον εκπαιδευτικό καθημερινά. Δεν πρόκειται δηλαδή για ένα βιβλίο που το διαβάζεις και μετά το βάζεις στη βιβλιοθήκη σου και το ξεχνάς. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα ανατρέχεις συνέχεια σε αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω έκδοση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν απευθείας στην συγγραφέα του Ε. Δαλαμπύρα μέσω της σελίδας που δημιουργήθηκε για την έκδοση μέσω facebook εδώ:

Και για όσους τέλος ενδαφέρονται να το αποκτήσουν, το βιβλίο αυτό διατίθεται και από το ηλεκτρονικό κατάστημα του Comic N’ Play στον ακόλουθο σύνδεσμο, αλλά και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

ΝΟΜΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ / ΕΝΑΤH ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.