Blog

H πρώτη έκθεση κόμικς στην πόλη του Κιλκίς πλησιάζει! Έρχεται το Comicsville – 12 έως 14 Νοεμβρίου!!

Μετά από μια ομολογουμένως μεγάλη περίοδο «ανομβρίας” -εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης προφανώς- για τις εκδηλώσεις σχετικές με τα κόμικς, οι φίλοι της 9ης τέχνης έχουν πλέον έναν επιπλέον λόγο για να ευθημούν! Μια πολύ ελπιδοφόρα προσπάθεια θα φιλοξενηθεί στην πόλη του Κιλκίς και φυσικά οι άνθρωποι του comic n’ play δεν θα μπορούσαν παρά να μοιραστούν την είδηση! Το σχετικό δελτίο τύπου λοιπόν, μας ενημερώνει για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τριήμερο, με την συμμετοχή Ελλήνων αλλά και ξένων δημιουργών:

«Για πρώτη χρονιά φέτος το Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό σύνολο «η πόλις», παρουσιάζει το τριήμερο πολυθεματικό φεστιβάλ κόμικς “COMICSVILLE” με τη συνεργασία του Δήμου Κιλκίς και με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων πάνω στα κόμικς και τη διαδικασία παραγωγής τους με τη συμμετοχή αντιπροσωπευτικών Ελλήνων αλλά και διακεκριμένων Βαλκάνιων δημιουργών.

Για τρεις μέρες, από την Παρασκευή 12 έως και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου η Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής και το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς θα είναι έτοιμα να δεχθούν όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά την ακμάζουσα Ελληνική σκηνή κόμικς και τους δημιουργούς της. Το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί δωρεάν στην έκθεση κόμικς του COMICSVILLE, να παρακολουθήσει συζητήσεις σχετικά με θέματα που απασχολούν τα σύγχρονα κόμικς και να ενημερωθεί για τις νέες εκδόσεις σημαντικών Ελληνικών εκδοτικών οίκων. Ειδικά για παιδιά και εφήβους θα λειτουργήσουν και εργαστήρια σχετικά με την τέχνη και την τεχνική της κατασκευής χάρτινων ιστοριών και ηρώων.

Οι καλεσμένοι του COMICSVILLE 2021

Στους φετινούς καλεσμένους, ομιλητές και διδάσκοντες στα εργαστήρια του πρώτου πολυθεματικού φεστιβάλ κόμικς “COMICSVILLE” συγκαταλέγονται οι:

Πάνος Γιάκας, εικαστικός καλλιτέχνης, εικονογράφος και γελοιογράφος («Η Ιστορία της Κρήτης Σε Κόμικς»)

Νίκος Δαλαμπύρας, δημιουργός κόμικς, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός. Εκδότης του οίκου κόμικς «Ένατη Διάσταση»

Έλσα Δαλαμπύρα, δικηγόρος, συγγραφέας του βιβλίου «Νομικός Οδηγός για Εκπαιδευτικούς»

Τάσος Ζαφειριάδης, δημιουργός του κόμικς «ΣΠΙΦ και ΣΠΑΦ» και σεναριογράφος των «Πτώμα», «Γρα-Γρου» και «Ψηφιδωτό» κ.α.

Γιάννης Κουκουλάς, διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και αρθρογράφος του ένθετου Καρέ-Καρέ στην Εφημερίδα των Συντακτών 

Δημήτρης Καμένος, δημιουργός των κόμικς «Μεφίστο» και «World War Sapiens»

Αλέξια Οθωναίου δημιουργός των κόμικς «Ιστορίες που Κρύβονταν σε Προφανή Μέρη», «Η Γυναίκα με τα Τραπουλόχαρτα», «Χ εις τον Ψ» κ.α.

Χρήστος Σταμπουλής, δημιουργός των κόμικς «Οι Άρχοντες της Πορφυρής Κοιλάδας», «Μαύρη Φουστανέλα», «Injustine» κ.α.

Λευτέρης Σταυριανός, εκδότης του οίκου «Jemma Press» που κινείται σχεδόν αποκλειστικά στον χώρο των κόμικς και της λογοτεχνίας του φανταστικού

Μαρία Τζαμπούρα, εικονογράφος σκιτσογράφος, εκπαιδευτικός εικαστικών σεμιναρίων και δημιουργός του κόμικ στριπ «Ιστορίες μέσα από τη βαλίτσα» κ.α.

Μαρία Χρίστου, εκδότρια στις εκδόσεις «Χαραμάδα» και μεταφράστρια βιβλίων και κόμικς.

Εκδοτικοί Οίκοι

Στο χώρο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής θα φιλοξενηθούν τα περίπτερα δύο εκ των πιο δραστήριων εκδοτικών οίκων στον τομέα των κόμικς στην Ελλάδα, της “Jemma Press” και της «Ένατης Διάστασης». Στον χώρο αυτό, και κατά τη διάρκεια όλου του τριημέρου, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να πάρουν μια καλή γεύση της σύγχρονης Ελληνικής παραγωγής κόμικς ,να ενημερωθούν για τις νέες κυκλοφορίες, να ξεφυλλίσουν κόμικς κατά βούληση και φυσικά να προμηθευτούν τις εκδόσεις που θα τραβήξουν το μάτι τους.

Ομιλίες και παρουσιάσεις

Οι ομιλίες και τα panels που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του πολυθεματικού φεστιβάλ COMICSVILLE θα καλύπτουν μια σειρά από ζητήματα γύρω από τα σύγχρονα κόμικς και τις προκλήσεις που αυτά αντιμετωπίζουν. Θα συζητηθούν θέματα όπως η θαρραλέα, τα τελευταία χρόνια, εκπροσώπηση μειονοτήτων και ευπαθών ομάδων στην Ένατη Τέχνη. Επίσης θα εξερευνηθεί η αξιοποίηση των κόμικς ως οχήματος για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, η χρήση τους ως εκπαιδευτικού εργαλείου, καθώς και η θέση αυτού του παραδοσιακά χάρτινου μέσου στην ψηφιακή επανάσταση που μας έφερε η αλλαγή του αιώνα.

Επιπρόσθετα οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν εκπροσώπους του χώρου να μιλούν για την κατάσταση των εκδόσεων και των αυτοεκδόσεων στην μετά-Covid εποχή αλλά και τις επιλογές που έχουν σήμερα οι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να ανοιχτούν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό. Οι δύο φιλοξενούμενοι εκδοτικοί οίκοι (Jemma Press, Ένατη Διάσταση) θα παρουσιάσουν μερικούς επίλεκτους τίτλους, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να υποβάλει ερωτήσεις και να αποσπάσει υπογραφές και αφιερώσεις από δημιουργούς που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Εκθέσεις

Στον χώρο της Αυστροελληνικής Καπναποθήκης θα στεγαστεί η έκθεση «Θέα από Ψηλά» με συμμετοχή άνω των τριάντα Ελλήνων και Βαλκάνιων δημιουργών. Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Δήμητρα Αδαμοπούλου, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Χριστίνα Ανθηροπούλου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Νάσος Βασιλακάκης, Τόμεκ Γιοβάνης, Έλενα Γώγου, Ορέστης Ερμείδης, Τάσος Ζαφειριάδης, Πάνος Ζάχαρης, Έφη Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Καμένος, Θανάσης Καραμπάλιος, Σταύρος Κιουτσούκης, Ραφαέλλα Κόνη, Ευγενία Κουμάκη, Μάνος Λαγουβάρδος, Τάσος Μαραγκός, Δήμητρα Νικολαΐδη, Αλέξια Οθωναίου, Παναγιώτης Πανταζής, Θανάσης Πετρόπουλος, Θανάσης Πέτρου, Γιάννης Ρουμπούλιας, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Κώστας Σκλαβενίτης, Σοφία Σπυρλιάδου, Χρήστος Σταμπουλής, Γιάννης Τεξής, Μαρία Τζαμπούρα, Βαγγέλης Χατζηδάκης και Πέτρος Χριστούλιας. Επίσης οι Filip Andronik (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Adrian Barbu (Ρουμανία), Ivan Berov (Βουλγαρία), Drazen Kovacevic (Σερβία), Milorad Vicanovic Maza (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Leonid Pilipovic (Σερβία) και Marco Stojanović (Σερβία).

Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση πρωτοτύπων σελίδων κόμικς, μια ευγενική παραχώρηση από την ιδιωτική συλλογή του κ. Λευτέρη Σταυριανού.

Στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών του τμήματος κόμικς των εργαστηρίων του Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού Συνόλου «η πόλις».

Εργαστήρια-Workshops

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν 3 πρωινά εργαστήρια κόμικς στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής. Τα δυο εργαστήρια του Σαββάτου απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού 6-12 ετών. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις αρχές γύρω από τη δημιουργία χαρακτήρων κόμικς φτάνοντας με το πέρας του μαθήματος να έχουν επινοήσει τους δικούς τους ήρωες. Εναλλακτικά, μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός «συνεργατικού» (flip) κόμικς, ενός είδους αφηγηματικής σκυταλοδρομίας όπου κάθε καρέ σχεδιάζεται από διαφορετικό δημιουργό παράγοντας ένα ποικιλότροπο και γεμάτο ανατροπές αποτέλεσμα.

Το εργαστήριο της Κυριακής απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες και θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της σχολής κόμικς του Λέσκοβατς της Σερβίας. Σκοπός είναι η παραγωγή ενός συνεργατικού κόμικς με τη διαδικασία της δημιουργίας να είναι ανοιχτή στο κοινό.

*Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη των εργαστηρίων κ. Σοφία Σπυρλιάδου στο τηλέφωνο 6977300283

Τα εγκαίνια του Πολυθεματικού Φεστιβάλ “COMICSVILLE” θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στις 20:00 στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής.

Σας καλούμε να παρευρεθείτε για να γνωριστούμε και να ξεκινήσουμε μαζί την περιήγησή στο πολύχρωμο τοπίο των κόμικς!»

Eμείς βέβαια δεν έχουμε να ευχηθούμε στην διοργανωτική επιτροπή του “COMICSVILLE” η εν λόγω προσπάθεια να είναι μονάχα η αρχή μιας πολύ όμορφης αφορμής για ένα σταθερό ετήσιο ραντεβού των φίλων των κόμικς στην πόλη του Κιλκίς!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.