Blog

Ο δαίμων του τυπογραφείου…ξαναχτυπά!

Το Comic N’ Play είναι μια πολυεκδήλωση με πυρήνα τον χώρο των ελληνικών κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών. Ως εκ τούτου, καλούμαστε να συντονίσουμε κάθε χρόνο ένα μεγάλο αριθμό από συμμετέχοντες, είτε αυτοί είναι ανεξάρτητοι δημιουργοί, είτε καταστήματα ή συλλογικότητες.

Παρά την εικοσαετή μας εμπειρία στην διοργάνωση εκδηλώσεων δεν φοβούμαστε να παραδεχθούμε οτι εξακολουθούμε να κάνουμε λάθη, που πολλές φορές μας προκαλούν, αν μη τι άλλο, αμηχανία. Μια απο αυτές τις περιπτώσεις ήταν και φέτος αυτή του δημιουργού κόμικς και εικαστικού Πάνου Γιάκα, ο οποίος έπεσε θύμα του «δαίμονος του τυπογραφείου», με αποτέλεσμα -δυστυχώς- η ιστορία/συμμετοχή που υπέβαλε για την φετινή μας, επετειακή διοργάνωση να «χαθεί»…

Παρόλο λοιπόν που δεν κατορθώσαμε να την συμπεριελάβουμε στην επετειακή μας ανθολογία με τίτλο Τα Εικοσάχρονα, ελπίζουμε με αυτή την ανάρτηση να καταφέρουμε, έστω και ψηφιακά, να αποκαταστήσουμε κατά κάποιο τρόπο το φετινό (και ελπίζουμε και τελευταίο) λάθος μας.

Πάνος Γιάκας – Ενηβικές Τελετές, σελ. 2

Ακολουθούν λίγα λόγια για τον δημιουργό, από το βιογραφικό του (όπως θα παρουσιαζόταν στην ανθολογία).

Παναγιώτης Γιάκας
Καλλιτεχνικός Διευθυντής στην ταινία Η Μεταμόρφωση του Κ.Σφήκα (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 2008)· δημιουργός του Limbo, καθημερινό strip-comic στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος (2008-9), υπεύθυνος οπτικής ταυτότητας στο φεστιβάλ του Άρδα, στην Ορεστειάδα, (2012), δημιουργός της Ιστορίας της Κρήτης σε κόμιξ, (2015), συγγραφέας του μυθιστορήματος Κόμπος Υφάλου, (2016), δημιουργός της 25μετρής ζωοφόρου με την ιστορία της Θεσσαλονίκης στο φουαγιέ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2017), εικονογράφος του κόμικς Λέμε Στοπ στην Οδική Ανασφάλεια, σε σενάριο Δ. Αντωνίου (2018)

Οκτώβριος 2017, Φεστιβάλ Αστροναύτες
«Βρίσκομαι στο φεστιβάλ Comic N’ Play για την παρουσίαση της Ιστορίας της Κρήτης σε κόμιξ. Ο Πάνος (Κρητικός) είναι στον πάγκο, ενώ ο Νίκος (Δαλαμπύρας) είναι -ως συνήθως- στο μικρόφωνο, ανακοινώνοντας τις παράλληλες εκδηλώσεις.
Έχω αφήσει ένα αντίτυπο του βιβλίου μπροστά στο Νίκο, ώστε ν’ ανακοινώσει την παρουσίαση που πλησιάζει. Αυτός μου επισημαίνει διακριτικά πως υπάρχει μια τρίχα στο βιβλίο (μέσα από την ναϊλον συσκευασία) και προσπαθεί με τα -μαντέψτε τι χρώμα βαμμένα- νύχια του να την αφαιρέσει. Φιλότιμα προσπαθώ κι εγώ να τον βοηθήσω, και μας παίρνει αρκετή ώρα μέχρι να καταλάβουμε ότι ήταν απλώς μια σχεδιασμένη σπασμένη χορδή από το λαούτο που κρατούσε ο Μινώταυρος στο εξώφυλλο.
Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή…»

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως στην εικοσαετή πορεία της διοργάνωσης μας, αντίστοιχο λάθος έχει συμβεί και άλλες δύο φορές, πρώτα με την ιστορία του εικονογράφου Γιώργου Δουτσιόπουλου το 2002 (έκθεση Φούσκες) και έπειτα με τον δημιουργό Νίκο Καμπασελέ, με την συμμετοχή του για την έκθεση Αστεία Πράγματα (2015).

Τέλος, για όσους θα θέλανε να θαυμάσουν από κοντά το ευέλικτο σχεδιαστικό  ύφος του δημιουργού Πάνου Γιάκα, σας ενημερώνουμε πως η νέα χρονιά ξεκινάει με μια παράλληλη/διπλή ατομική έκθεση!  Έτσι λοιπόν, μαζί με τον εικαστικό Δημήτρη Παππού, ζωγραφικά έργα (λάδι σε καμβά) του Πάνου Γιάκα θα εκτίθενται στην γκαλερί Chalkos Gallery (Ιουστινιανού 21, Θεσ/νίκη) , από την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου μέχρι και την Τρίτη 24 Ιανουαρίου. Οι πίνακες αυτοί αποτελούν κομμάτι της θεματικής που φέρει τον τίτλο ISOLATION, μέσω της οποίας ο εν λόγω καλλιτέχνης επέλεξε να εκφραστεί εικαστικά συνδυάζοντας την φωτογραφική χροιά με «ενοχλητικές» γυμνές ανθρώπινες μορφές .

Ώρες κοινού: 18.00 με 21.00 καθημερινές, Σάββατο: 11.00 με 14.00 – Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

Στον χώρο θα είναι διαθέσιμος και ο κατάλογος της έκθεσης έργων.

Επικοινωνία: Chalkos Gallery facebook

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.