Blog

ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ

Μια νέα αρχή…

 

Ύστερα από την πάροδο αρκετών χρόνων, η ομάδα Inkorrekt ζήτησε από τον Νίκο Δαλαμπύρα/Ένατη Διάσταση την πιο άμεση συμμετοχή τους και συμβολή τους στα διοργανωτικά της εκθέσεως, καθώς τα μέλη της είχαν κρίνει πως η προσπάθεια χρειαζόταν πλέον μία ανανέωση και επαναπροσδιορισμό των στόχων. Σχεδόν αμέσως θεωρήθηκε απαραίτητο η έκθεση να «απεμπλακεί» από την σύνδεση της με την «Φοιτητική Εβδομάδα» του Α.Π.Θ. και να κινηθεί -επικοινωνιακά τουλάχιστον-  ανεξάρτητα από αυτήν.

Αυτό ήταν σχετικά εύκολο, καθώς μετά από μία δεκαετία συνεχούς παρουσίας, η έκθεση κόμικς της «Φοιτητικής Εβδομάδας» του Α.Π.Θ. είχε κατορθώσει να αποτελεί έναν θεσμό για τον χώρο των κόμικς της Θεσσαλονίκης, αλλά και ένα ετήσιο ραντεβού για δημιουργούς απ’ όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο). Το γεγονός αυτό αποδείχθηκε και πάλι με την διοργάνωση του 2010, πρωτίστως μέσα από την ποιότητα των έργων και του αριθμού των δημιουργών που συμμετείχαν σε αυτή.

Σε μία προσπάθεια να συνεχίσουμε να θέτουμε τον πήχη ολοένα και υψηλότερα, αποφασίσαμε τότε να συμπεριλάβουμε στην εκδήλωση της χρονιάς εκείνης και την Έκθεση Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας, που επί οκτώ χρόνια λειτουργούσε παράλληλα με την έκθεση κόμικς και ήταν πόλος έλξης για τους ανθρώπους που ασχολούνταν με ένα πολύ γειτονικό στα κόμικς χώρο, αυτόν των επιτραπέζιων παιχνιδιών και να εκμεταλλευτούμε έτσι σαν διοργάνωση την κοινή «δεξαμενή» ενδιαφέροντος.

Η Έκθεση Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας ήταν ένα ετήσιο ραντεβού για τους φίλους των wargames, των role playing games, των card games και των πάσης φύσεως επιτραπέζιων παιχνιδιών, που διοργάνωνε παραδοσιακά ο σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. της Θεσσαλονίκης (ο παλιότερος του είδους του στην Ελλάδα…). Η ιδέα του να συμπεριληφθεί στον κορμό της «Φοιτητικής Εβδομάδας» και μία διοργάνωση του αυτού είδους, οφείλεται στους Νίκο Δαλαμπύρα και Ανδροκλή Γιάτσογλου, δύο εκ των μελών του συλλόγου, που στα 2003 υπέβαλαν τα σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Α.Π.Θ.. Η διοργάνωση αυτή λειτουργούσε αυτόνομα και φιλοξενούνταν σταθερά στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του Α.ΠΘ.. Συνεργασία με όμορους συλλόγους, όπως η «Ομάδα Φαντασίας Θέρμης», αλλά και με επιχειρήσεις του χώρου, που έδρευαν στην Θεσσαλονίκη, εξασφάλιζε στην διοργάνωση ένα σταθερό και πιστό κοινό.

Ωστόσο, καταλυτικής σημασίας ήταν  η συνεργασία που προέκυψε τότε με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Η πρώτη επαφή έγινε με αφορμή την περιοδική έκθεση «50 χρόνια Αστερίξ», που φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία αυτή εξελίχθηκε πολύ σύντομα σε μία γόνιμη και δημιουργική σχέση, που ωφέλησε ποικιλοτρόπως την διοργάνωση, χάρη στην υπευθυνότητα, τον επαγγελματισμό αλλά –κυρίως-  την αγάπη των ανθρώπων του Ινστιτούτου  –και ιδιαιτέρως της κας Μ. Πάσχου, υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του Ινστιτούτου- προς το αντικείμενο των   κόμικς και των επιτραπέζιων παιχνιδιών.

Ακολουθώντας το πνεύμα όλων των προηγούμενων εκθέσεων, στην έκθεση «Δέκα με Τόνο», θέσαμε ως αρχικό στόχο να τυπώσουμε ένα άλμπουμ πλούσιο και ποιοτικό, όπως και τα εννέα που προηγήθηκαν. Και πιστεύοντας πως θα υπάρξει και ενδέκατο, αποφασίσαμε να προσφέρουμε στους φίλους των κόμικς μία έκθεση που θα τιμούσε και θα προσέγγιζε ποικιλοτρόπως τα κόμικς, ενσωματώνοντας σε αυτήν ομιλίες, εργαστήρια και την παρουσία εκδοτικών οίκων που καταπιάνονταν με το αντικείμενο. Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση και ουσιαστική! Η εκδοτική Jemma Press, η Λ , αλλά και η ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ συμμετείχαν και στήριξαν την προσπάθεια μας.
H τύχη, λένε, πως βοηθάει τους τολμηρούς και έτσι, η διοργάνωση μας είχε την ανέλπιστη τύχη εκείνη την χρονιά να φιλοξενήσει συμπτωματικά έναν σπουδαίο επαγγελματία του χώρου τον κόμικς, τον Βρετανό Μatt Brooker (D’Israeli), διακεκριμένο σεναριογράφο και σχεδιαστή, ο οποίος διοργάνωσε αφιλοκερδώς για τους φίλους της ένατης τέχνης ειδικά σεμινάρια, σχετικά με το αντικείμενο του.

Η συνεργασία τέλος με τον σύλλογο Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. προσέφερε στην διοργάνωση μια σταθερή ροή επισκεπτών, που τώρα είχαν και έναν επιπλέον λόγο να παραμείνουν στον εκθεσιακό χώρο και να έρθουν έτσι σε πιο ουσιαστική επαφή με τους συντελεστές της.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.