Blog

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (1916)

Ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918) σημάδεψε τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων και διαμόρφωσε ουσιαστικά τον σύγχρονο πολιτικό χάρτη της Ευρώπης. Παντού στην Ευρώπη η επέτειος του ‘Α Παγκοσμίου Πολέμου συνοδεύεται από λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις, εις μνήμην της εκατόμβης των θυμάτων και με το διαρκές μήνυμα και ελπίδα για παγκόσμια ειρήνη.

Η παγκόσμια αυτή σύρραξη δυστυχώς, δεν λαμβάνει την προσοχή που θα της οφείλαμε ως κομμάτι της ελληνικής συλλογικής μνήμης, μολονότι στιγμάτισε βαθύτατα την ζωή και εξέλιξη της χώρας μας κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Η πόλη της Θεσσαλονίκης πιό συγκεκριμένα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ως κεντρική βάση ανεφοδιασμού των Συμμαχικών Δυνάμεων της Entente στην χερσόνησο των Βαλκανίων, όπου διεξήχθη ένας σκληρός, πολυετής και αιματηρός πόλεμος, διαφορετικός από αυτόν του Δυτικού Μετώπου… Ινδοί, Βιετναμέζοι, Ρώσοι, Ιταλοί, Σενεγαλέζοι, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Σέρβοι, Αυστριακοί, Βούλγαροι, Τούρκοι, Έλληνες και Γερμανοί ποτίσαν με το αίμα τους τις πεδιάδες της σημερινής Μακεδονίας.
Με αφορμή λοιπόν την επέτειο των εκατό χρόνων από την έναρξη της παγκόσμιας αυτής σύρραξης και μέσα από ένα υποθετικό σενάριο μικρής κλίμακας, που επιμελήθηκε ο σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ., οι επισκέπτες της εκθέσεως θα έχουν την ευκαιρία να δούνε από κοντά, αλλά και να παίξουν στην διαδραστική μακέτα με μινιατούρες, που αναπαριστά τον τρόπο με τον οποίο μάχονταν οι στρατοί στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Παρουσίαση: Σύλλογος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.

Χώρος: Γκαλερί Allatini-Dassault,  Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Ώρες: Aπό Πέμπτη 20/11 εώς Παρασκευή 28/11, 10.00 π.μ. εώς 22.00 μ.μ.

Κλίμακα: 1/72 (20mm)

Για όλες τις ηλικίες

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.