Blog

ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Σπούδασε μαθηματικά, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και σήμερα διευθύνει το δευτεροβάθμιο πρόγραμμα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. 

 Από το 1972 μέχρι το 1994 συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ως χρονογράφος-ευθυμογράφος.

Γνωστός γίνεται κυρίως ως σεναριογράφος κόμικς από τις διασκευές των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη. Η σειρά αυτή, που έχει πουλήσει στην Ελλάδα τον αριθμό ρεκόρ των 800.000 αντιτύπων, έλαβε «Ειδική Τιμητική Διάκριση» από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου. Όλο το έργο, δίγλωσσο, μπορεί να διαβαστεί ψηφιοποιημένο σε i-Pad, ενώ έξι από τις κωμωδίες κυκλοφόρησαν σε τεύχη στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και τουρκικά. Στις τρεις πρώτες γλώσσες μεταφράστηκε και το graphic novel “Tήνελλα Καλλίνικε, Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα”.

Συνολικά έχει γράψει σενάρια σε 35 κόμικς για παιδιά και ενήλικες, συνεργαζόμενος με τους μεγαλύτερους Έλληνες σχεδιαστές (Γ. Ακοκαλίδη, Μ. Ζογλοπίτου, Α. Παπαδάτο, Ν. Βακάλη, Φ.Πεχλιβανίδη κ.ά.).

Ακόμα έχει γράψει κείμενα για comic-strips, σενάρια για κινούμενα σχεδία σε DVD-ROM, καθώς και θεατρικά μονόπρακτα και κείμενα για stand-up comedy.
Το 1999 ίδρυσε τον «Αιρετικό Θίασο» και ως το 2002 ήταν αποκλειστικός συγγραφέας και σκηνοθέτης των παραστάσεών του.
Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της European Federation F.E.R.A. καθώς και της International Federation M.E.I.

Δίδαξε για 10 χρόνια «Τεχνική γραφής σεναρίου» σε Μεταλυκειακά Εργαστήρια Καλών Τεχνών.

Διετέλεσε οργανωτής, επιμελητής ή σύμβουλος εκθέσεων, φεστιβάλ, εκδηλώσεων σχετικών με το σκίτσο, τη γελοιογραφία και τα κόμικς, ενώ έχει δώσει πλήθος διαλέξεων με αντίστοιχη θεματολογία.

Ο Τ. Αποστολίδης θα εμφανιστεί στα πλαίσια της εκθέσεως “ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ”, όπου θα παραθέσει ομιλία σχετικά με την δική του δημιουργική προσέγγιση στο σενάριο των comics, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Nehama του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Επίσης, μαθητές δημοτικών σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να πάιξουν και να ζωγραφίσουν comics μαζί του, κατά την διάρκεια των δημιουργικών εργαστηρίων που θα παρουσιάσει ο ίδιος, μέσα στα πλαίσια της εκθέσεως “MIΣΟ ΛΕΠΤΟ” την περίοδο από Δευτέρα 24 εώς και την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό μπορείτε να αναζητήσετε στο πεδίο Εργαστήρια του ιστότοπου μας.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.