Blog

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ J. M. LEVERATTO.

Διάλεξη με θέμα «Το πάθος για τα κόμικς. Μια κοινωνιολογική μελέτη για την κουλτούρα των κόμικς και τις διακυβεύσεις της» θα δόσει ο ακαδημαϊκός Jean-Marc LEVERATTO, προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

 Η διάλεξη θα λάβει χώρα την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου (19.00 μ.μ.) στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Παρατηρώντας τη διαδικασία της πολιτιστικής αναγνώρισης των κόμικς στη Γαλλία, μια χώρα όπου η βιομηχανία των κόμικς θεσπίστηκε εδώ και είκοσι χρόνια ως ολοκληρωμένη τέχνη, θα έχουμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε το πρόβλημα της ποιοτικής αξιολόγησης που τίθεται σήμερα στα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη, σχετικά με το αντικείμενο που παραμένει ωστόσο ένα εμπορικό προϊόν.

Η διάλεξη θα προτείνει μια κοινωνιολογική ανάλυση της δυσκολίας προσδιορισμού του πλαισίου του πολιτιστικού αυτού αντικειμένου, λόγω της ποικιλομορφίας των ειδών, των χρήσεών του, του κοινού του καθώς και των εντάσεων που προκύπτουν από διαφορετικές και ανταγωνιστικές οικειοποιήσεις της ατομικής και συλλογικής απόλαυσης που παρέχει.
Πρόκειται για ευχάριστη απασχόληση ή για αόρατη τέχνη; Χυδαία ψυχαγωγία ή εκπαιδευτικό χόμπι; Σχεδιασμένη μυθοπλασία ή παραστατική τέχνη; Λαϊκή τέχνη ή μέση τέχνη; Έργο τέχνης ή «médiaculture»;

Ο προσδιορισμός των αληθινών προκλήσεων της σύγχρονης κατανάλωσης κόμικς θα αποτελέσει ευκαιρία για να διαφωτίσουμε τις αντιπαραθέσεις που προκλήθηκαν από αυτό το πολιτιστικό αντικείμενο, συγκριτικά με το παγκόσμιο ενδιαφέρον που προκαλεί.

 Η διάλεξη αυτή είναι στα πλαίσια της φετινής εκθέσεως comics “ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ”, θα γίνει στα γαλλική γλώσσα και με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό!

Bιογραφικό του κ. J.M. Leveratto μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.