Blog

Πενάκια…εφ’ όπλου!

Πάντα οι τέχνες διατυπώναν με τον τρόπο τους την επικαιρότητα και τους προβληματισμούς των δημιουργών τους. Το ίδιο ισχύει και για την τέχνη της γελοιογραφίας, μολονότι η ιστορία της δεν ξεπερνάει τα μερικές εκατοντάδες χρόνια. Πόσο μάλλον για την περίπτωση της Ελλάδας!

Η εποποιία του “ΟΧΙ” και της ηρωικής αντίστασης των ελληνικών στρατευμάτων στις χιονοσκέπαστες κορυφές της Πίνδου αποτυπώθηκε ποικιλοτρόπως μέσω της ζωγραφικής,της λογοτεχνίας, της μουσικής, αλλά όπως ήταν επόμενο και μέσω των λαϊκών μέσων ενημέρωσης, που ήταν φυσικά οι εφημερίδες της περιόδου. Κορυφαίοι σκιτσογράφοι της περιόδου του μεσοπολέμου κλήθηκαν να αναλάβουν να αποτυπώσουν με το χιούμορ τους την πολεμική επικαιρότητα της εποχής και να τονώσουν το ηθικό του άμαχου πληθυσμού. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται και οι Κώστας Μπέζος (που το όνομα του “φιγουράρει” ακόμα και σε ρεμπέτικες συνθέσεις της εποχής)και ο Αντώνης Βώττης.
Η συλλογή με τα σκίτσα αυτά, ακόμη και όσων κυκλοφόρησαν με την μορφή επιστολικών δελτάριων, έχει συγκεντρώσει με επιμέλεια το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Τμήμα της συλλογής αυτής θα παρουσιαστεί σε έκθεση που θα φιλοξενήσει το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των φετινών εορτασμών για την επέτειο του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου του Κ.Ι.Θ. την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 20.00 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου.
Οι ώρες λειτουργίας της θα είναι από τις 08.00 π.μ. μέχρι τις 14.00 μ.μ. τα πρωινά και τα απογεύματα από τις 18.00 μ.μ. μέχρι τις 21.00 μ.μ., ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη!
Για όσους λοιπόν ενδιαφέρονται να εξετάσουν την συγκεκριμένη πολεμική προσπάθεια της Ελλάδας από μια άλλη οπτική γωνία καταγραφής, η έκθεση “Πενάκια…εφ’ όπλου” είναι μια πολύ καλή ευκαιρία!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.