Blog

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ / Εκδόσεις ΓΝΩΣΗ

Μια ιστορία για το «κακό βοτάνι»…

Το «Ρεμπέτικο» του David Prudhomme εκδόθηκε στην Γαλλία το 2009 και αμέσως σάρωσε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά βραβεία της ένατης τέχνης: «Ματιές στον Κόσμο» στο Φεστιβάλ Κόμικς της Ανγκουλέμ, Διεθνές Φόρουμ Κινηματογράφου και Λογοτεχνίας του Μονακό (2010) και «Χτυποκάρδι» στο Φεστιβάλ Κόμικς τού Σεν Μαλό (2009), βράβειο Lire 2010 για το καλύτερο κόμικ της χρονιάς, βραβείο καλύτερου ξένου κόμικ στο φεστιβάλ Comicdom της Αθήνας το 2011.

Έχει μεταφραστεί στα ισπανικά, γερμανικά, ολλανδικά, ιταλικά, ελληνικά και κροατικά.

Όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν έπεσε στα χέρια του David Prudhomme η νέα γαλλική έκδοση (2001) του βιβλίου της Γκέιλ Χολστ «Ο δρόμος του ρεμπέτικου». Ο Γάλλος κομίστας είναι ένας εσωστρεφής χαρακτήρας, που σπούδασε στην Ecole de l’ Image της Ανγκουλέμ, τηn μητρόπολη του κόμικς.

Ο αριστερόχειρας καλλιτέχνης αντιμετώπισε με ευσυνειδησία το ρεμπέτικο τραγούδι και τους δημιουργούς του, χωρίς να ξεπέσει στον εύκολο εξωτισμό. Προσπάθησε να το γνωρίσει από μέσα, χωρίς να έχει ούτε ένα «σύμμαχο»: «Έλληνας δεν είμαι, ούτε μουσικός, κι ούτε καν καπνίζω», εξομολογείται. «Αλλά από τότε που ανακάλυψα το ρεμπέτικο, αυτό το σύμπαν με το αναρχικό πνεύμα, με παρέσυρε. Στην αρχή μου κίνησε το ενδιαφέρον το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε… μετά σαγηνεύτηκα από την προσωπικότητα των μουσικών…»

Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε στην Ελλάδα από την Ελευθεροτυπία το 2011, η παρούσα έκδοση είναι από τις εκδόσεις Γνώση και εκδόθηκε φέτος με την ίδια μετάφραση και επιμέλεια, των Θανάση Πέτρου και Άγγελου Μαστοράκη αντίστοιχα.

Τίτλος: Ρεμπέτικο: Το κακό βοτάνι
Σενάριο, σχέδιο: David Prudhomme
Εκδόσεις ΓΝΩΣΗ 2015
 Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 104, έγχρωμο
Τιμή: 12,50
ISBN: 978-960-235-880-1

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.