Blog

O διακεκριμένος σεναριογράφος/συγγραφέας Aβραάμ Κάουα στη Θεσσαλονίκη!

Μιά μοναδική ευκαιρία να συνδιαλαγούν με έναν εξαιρετικό συγγραφέα, σεναριογράφο και δοκιμιογράφο θα έχουν οι φίλοι του φετινού comic-n-play! O λόγος για τον Αβραάμ Κάουα!

Ο εν λόγω δημιουργός υπογράφει φέτος δύο ξεχωριστές κυκλοφορίες comics, που σίγουρα θα αφήσουν εποχή! Θα μας μιλήσει για αυτές, αλλά και θα υπογράψει αντίγραφα των έργων του σε μια κοινή βιβλιοπαρουσίαση και των δύο έργων, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 19.30 μ.μ., στην αίθουσα Nehama του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο βιβλίο του οποίου υπογράφει το σενάριο ο εν λόγω δημιουργός δεν είναι άλλο από το “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ“, που κυκλοφόρησε λίαν προσφάτως στην ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Έχει ήδη κυκλοφορήσει στο εξωτερικό στην γερμανική και αγγλική γλώσσα, όπου και το υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τόσο το αναγνωστικό κοινό όσο και κριτικοί! Πρόκειται για μια συνεργασία του Αβραάμ Κάουα με το δημιουργικό δίδυμο που κρύβεται πίσω από μιά άλλη διεθνή εισπρακτική εκδοτική επιτυχία των ελληνικών comics: To Logicomix, του επίσης διακεκριμένου δημιουργoύ comics και σχεδιαστή Αλέκου Παπαδάτου και της Anne Di Donna.

Ο σεναριογράφος Αβραάμ Κάουα αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο του να μεταφέρει σε comics τις γραπτές πηγές της κλασικής αρχαιότητας, καταφέρνει να μας καταγραψει τα ιστορικά γεγονότα των Περσικών Πολέμων μέσα απο το πρίσμα μίας σύγκρουσης μεταξύ της μυθολογικής σκέψης και του ορθολογισμού.

Στο δεύτερο του έργο, με τίτλο Übermensch! των εκδόσεων Jemma Press, o ίδιος ακριβώς σεναριογράφος καλείται να μεταφέρει σε comics ένα μυθιστόρημα του Kim Newman, ένα εγχείρημα που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον όταν αυτό έχει ξαναγίνει και μάλιστα με την μορφή κάποιων ταινιών μικρού μήκους! Το δύσκολο αυτό έργο – εντελώς διαφορετικό σε χαρακτήρα από το έργο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ο Αβραάμ Κάουα το φέρνει εις πέρας με επιτυχία, μολονότι το αντικείμενο του ήταν αυτή την φορά είναι η φιγούρα του Υπερανθρώπου (Superman), που θεωρείται πλέον περισσότερο ένα αρχέτυπο Ήρωα comics παρά ως ένας απλός φανταστικός χαρακτήρας της μυθοπλασίας των comics.

Στο Übermensch!  έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή στον μύθο του συγκεκριμένου υπερήρωα, με την μορφή ενός υποθετικού σεναρίου: τι θα συνέβαινε δηλαδή αν ο Kal-El προσγειωνόταν στην ναζιστική Γερμανία της δεκαετίας του ’30 αντί στην ύπαιθρο της πολιτείας του Κάνσας; Ένας κυνηγός εγκληματιών πολέμου έρχεται αντιμέτωπος με τον άνθρωπο που τον στοίχειωνε επί δεκαετίες, για να φτάσει έτσι η δραματική αφήγηση στην αναμενόμενη “κάθαρση” μέσα απο μια καθηλωτική συνέντευξη.

Τον αναγνωρισμένο σεναριογράφο θα συνοδεύσει στην πρώτη αυτή βιβλιοπαρουσίαση των έργων του για την πόλη της Θεσσαλονίκης ο επίσης ικανός δημιουργός comics Βαγγέλης Ματζίρης, ο οποίος ανέλαβε και το δύσκολο έργο του να αποτυπώσει στο χαρτί τον Υπεράνθρωπο!

Το δυναμικό σχέδιο του Β. Ματζίρη, που το έργο του αυτό αποτελεί κατ’ ουσίαν την πρώτη του μεγάλη και ολοκληρωμένη εικονογραφημένη ιστορία, αποτυπώνει τέλεια την μορφή ενός ήρωα comics τον οποίο έχουν αποδώσει πριν απο αυτόν εκατοντάδες ξένοι άλλοι δημιουργοί, χωρίς να χάνει τίποτα σε ρεαλισμό, δραματική αφήγηση και πλαστικότητα των μορφών!

Την παρουσίαση των δημιουργών και τον συντονισμό της εκδήλωσης θα αναλάβει ο Πάνος Κρητικός, εκδότης (Ένατη Διάσταση), φιλόλογος και ερευνητής των comics.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.