Blog

Tα βραβευμένα animation του ΤISFF στο φετινό comic-n-play 2015!

Περνώντας αναμφισβήτητα στους ισχυρότερους θεσμούς της πόλης το TISFF -THESSALONIKI INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL συνεχίζει να παραμένει δυναμικά η «στέγη» των νέων κινηματογραφιστών από ολόκληρο τον κόσμο!

  Ότι σημαντικότερο και πιο φρέσκο γεννιέται στην κινούμενη εικόνα, δίνει ραντεβού στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζεται σ’ ένα «ανένταχτο» φεστιβάλ που δημιουργήθηκε και λειτουργεί κάτω από τη μπαγκέτα του ενορχηστρωτή και συντονιστή Γιάννη Ζαχόπουλου. Ενός από τους οραματιστές αυτού του τόπου που εδώ και χρόνια αγωνίζεται ν’ ανακαλύψει, να προβάλει, να προωθήσει νέες ιδέες και νέες τάσεις οι οποίες καταγράφονται στις δουλειές νέων δημιουργών του κινηματογράφου. Η δειλή πρώτη προσπάθεια του TISSF, που έγινε πριν από 8 χρόνια, έχει γιγαντωθεί κι έχει αποτελέσει πόλο έλξης καλλιτεχνών oι οποίοι σε «μικρής» διάρκειας φιλμς «συμπυκνώνουν» και καταγράφουν την ξέφρενη πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό ή οτιδήποτε άλλο.

Η σχέση είναι αμφίδρομη! Αν προτιμούν μετά μανίας «τη βορειοελλαδήτικη καλλονή» και αυτό το φεστιβάλ οι σκηνοθέτες καταθέτοντας τις πιο πρόσφατες δημιουργίες τους, με την ίδια ζέση το TISFF αντιπροσωπεύει τη Θεσσαλονίκη όχι μόνο κατά τις μέρες που διαρκεί το φεστιβάλ, αλλά και ολόκληρο τον χρόνο! Απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως 7 επιλεγμένες ταινίες animation μικρού μήκους, που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο φετινό TISFF (στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 50α Δημήτρια Θεσσαλονίκης), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τις δεί εκ νέου, συγκεντρωτικά, στα πλαίσια του φετινού comic-n-play, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στις 20.00 μ.μ., στην αίθουσα Nehama του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Κύριο μέλημα του TISFF είναι να δίνει το παρόν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προβάλλοντας εντυπωσιακές και πρωτοποριακές μικρού μήκους ταινίες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι ίσως μία καλή διαφήμιση που χρειάζεται η πόλη, προσπαθώντας να εισχωρήσει στον πολιτιστικό χάρτη της γηραιάς ηπείρου. Η απόδειξη; Το TISSF έχει συμπεριληφθεί στα 45 καλύτερα φεστιβάλ μ.μ. τού πλανήτη (εκ των οποίων τα 28 είναι ευρωπαϊκά), όπως αυτό των Καννών, Βερολίνου, Κλαιρμόν-Φεράν, κ.ά.  Σημειωτέον επίσης ότι είναι το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ μ.μ. στην λίστα και στα 3 καλύτερα από όλες τις Βαλκανικές χώρες.

Το TISSF πάντα διεκδικούσε την προβολή της αξιόλογης δημιουργίας, απεχθανόταν τους ερασιτεχνισμούς ή τις ανούσιες «βιντεοσκοπήσεις», πάλευε και διαμόρφωσε μια αξιοζήλευτη ταυτότητα η οποία στοχεύει στην αξέχαστη εμπειρία του σινεφίλ. Πάνω από 1000 έργα ήταν ο φετινός αριθμός των συμμετοχών απ’ όλο τον κόσμο! Η αυστηρή επιλογή του Γιάννη Ζαχόπουλου και φέτος ήταν σκληρή για να λάμψουν τα καλύτερα «διαμάντια»! Εξ’ αυτών, στα πλαίσια του φετινού comic-n-play, το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξής 7:

DJI DEATH SAILS… του Dimitri Voloshin,  MOLDOVA (διάρκεια 5′)
WAVES ’98 του Ely Dagher, LEBANON (διάρκεια 15′ )
MYNARSKI DEATH PLUMMET του Matthew Rankin , CANADA (διάρκεια 8′)
SINNERS του Gerlando Infuso, BELGIUM (διάρκεια 16′)
A PORTRAIT του Aristotelis Maragkos, GREECE (διάρκεια 2′)
THE BOOK OF THE DEAD του Alain Escalle, FRANCE (διάρκεια 15′)
La CHAIR των Louise Lemoine Torres και William Henne, FRANCE (διάρκεια 16′)

Πριν την προβολή των συγκεκριμένων ταινιών μικρού μήκους, ο κος Γ. Ζαχόπουλος θα συμμετάσχει σε μια “ανοιχτή” συζήτηση/διάλογο με το κοινό, σχετικά με την διαδικασία δημιουργίας  ταινιών κινουμένων σχεδίων με την συμμετοχή δύο προσκεκλημένων της φετινής διοργάνωσης, τον διακεκριμένο δημιουργό Steve Woods και τον επίσης αναγνωρισμένο Marko.

Περισσότερα για τους συμμετέχοντες προσκεκλημένους θα μπορείτε να διαβάσετε προσεχώς στο σχετικό πεδίο του site μας!

H είσοδος για το κοινό είναι φυσικά ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδέχεστε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου.